Droomboter mag toch zo heten, oordeelt Reclame Code Commissie. Maar de naam is al veranderd

Droomboter mag van de Reclame Code Commissie zo heten. De klacht van een particulier dat het vetsmeersel geen boter is en daarom ook niet zo mag heten, is afgewezen.

Volgens de commissie is „met of zonder leesbril” voldoende duidelijk leesbaar dat het een smeersel zonder zuivel is en 100 procent plantaardig. Van misleiding is geen sprake, schrijft de commissie.

De maker van Droomboter, Mister Kitchen, noemt het desgevraagd een pyrrusoverwinning. Onder juridische druk van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) besloot de producent de naam al te veranderen. De namen room en boter zijn wettelijk beschermd. Mister Kitchen vreesde voor hoge proceskosten en vernietiging van de voorraad en voert daarom vanaf 1 mei de naam Dreammm voor Droomboter.

Niets meer vernomen van NVWA

Van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die vond dat Mister Kitchen in overtreding was met het product zonder room en boter, heeft de producent niets meer vernomen. Vorig jaar sommeerde de NVWA na een bezoek in een waarschuwingsbrief dat Mister Kitchen voor 3 februari 2024 met de naam Droomboter moest stoppen.

Mister Kitchen greep de gedwongen naamsverandering aan om een petitie voor ‘zuivelvrijheid’ te beginnen. De beschermde zuivelnamen belemmeren de transitie van minder dierlijk naar plantaardig voedsel, vinden de ondertekenaars.

Tegen de uitspraak van de RCC kan nog twee weken beroep worden aangetekend.

Lees ook Waar waren de melkklieren van de koe bij Droomboter?

Margarine en boter in de supermarkt.