De nieuwe bestuursvoorzitter van Unilever overtuigt nog niet met zijn plannen

Hein Schumacher, wie is dat ook al weer?

Hein Schumacher (1971) is de kersverse Nederlandse bestuursvoorzitter van de Britse levensmiddelenproducent Unilever. Hij was hiervoor de hoogste baas bij FrieslandCampina, en werkte eerder bij Ahold en Kraft Heinz. Schumacher begon in juli aan zijn nieuwe baan, en presenteerde deze week bij de derdekwartaalcijfers zijn analyse van de prestaties van het bedrijf waar hij ooit als trainee is begonnen.

Ja, en wat was zijn analyse?

Nou, erg complimenteus was hij niet. Hij begon de presentatie van zijn actieplan voor het bedrijf weliswaar met een kort rondje complimenten, maar ging vervolgens verder met een harde boodschap: Unilever doet het gezien de sterke merken en het innovatievermogen simpelweg niet goed genoeg. „Ik ben niet blij met de overall concurrentiekracht en we verliezen marktaandeel”, vertelde hij in een lange videoboodschap.

De slechte prestaties bleken ook wel uit de derdekwartaalcijfers: de producent van onder meer Dove, Knorr, Ola en Omo zag de omzet weliswaar met 5,2 procent stijgen tot 15,2 miljard euro, maar dat kwam volledig door prijsstijgingen. Het verkoopvolume daalde juist met 0,6 procent.

Oké, en wat gaat de nieuwe bestuursvoorzitter hier dan aan doen?

Eerste stap is een bezem door de top van het bedrijf. Het was al bekend dat financieel bestuurder Graeme Pitkethly zou vertrekken, hij wordt opgevolgd door Fernando Fernandez. Die Argentijn heeft nu de leiding over de divisie Beauty & Wellbeing (lees: crèmes en vitamines). Maar Unilever neemt ook afscheid van Matt Close, die leiding geeft aan de ijsjesdivisie. En van Hanneke Faber, hoofd van de voedingsdivisie, in Nederland bekend van Calvé, Conimex, De Vegetarische Slager en Unox. Fabers vertrek is pikant, omdat zij in de race was voor de baan van Schumacher: bestuursvoorzitter.

Het is niet toevallig dat de hoofden van de voedings- en ijsjesdivisie vertrekken: die divisies doen het niet goed. De dalende verkoopvolumes van Unilever komen daarvandaan; de drie andere divisies (Beauty & Wellbeing, Personal Care en Home Care) verkochten in het derde kwartaal juist wel meer producten.

Schumachers actieplan bestaat uit meer dan alleen nieuwe gezichten. Hij wil het portfolio aan merken „optimaliseren” en het concern simpeler, sneller en efficiënter laten werken.

Dat wil toch ieder bedrijf neem ik aan?

Ja, dat klopt. Het actieplan werd door analisten dan ook met enige scepsis ontvangen. Dat kwam ook doordat het wat vaag was. Of optimalisatie van het merkportfolio inhoudt dat Unilever merken gaat afstoten, liet Schumacher in het midden. Wel zei hij dat het in ieder geval niet betekent dat Unilever rigoureuze overnames of verkopen zou gaan doen. Hij had het over „geleidelijke” optimalisatie. Daarmee leek hij te verwijzen naar de mislukte poging van zijn voorganger Alan Jope om de consumentendivisie van GlaxoSmithKline te kopen.

Schumacher zal flink zijn best moeten doen om zijn aandeelhouders, waaronder activistisch aandeelhouder Nelson Peltz, te overtuigen dat zijn plannen wél goed zijn. Unilever leverde donderdag na de presentatie van de cijfers en het actieplan 2,5 procent in. Daar kwam vrijdag nog ruim een procent bij.

Lees verder…….