CBS: afname inflatie door dalende energieprijzen, voedingsmiddelen wel opnieuw duurder

Koopkracht De afname van de inflatie in Nederland past in een Europese trend.
De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak werden volgens het CBS wel opnieuw fors hoger.
De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak werden volgens het CBS wel opnieuw fors hoger. Foto Emiel Muijderman

De inflatie was afgelopen maart 4,4 procent, flink lager dan de 8,8 procent in februari. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In januari waren producten en diensten gemiddeld 7,6 procent duurder dan een jaar daarvoor, afgelopen december ging het om 9,6 procent. De afname komt volgens het CBS vooral door de dalende energieprijzen.

De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak werden wel opnieuw fors hoger. Ook de prijzen van industriële goederen namen verder toe. De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bleef in maart met 15 procent stabiel ten opzichte van afgelopen maand. Ook de toename van de prijzen van industriële goederen bleven nagenoeg stabiel tegenover afgelopen maand: 8,8 procent tegen 8,7 procent in februari. Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd daarentegen ruim 28 procent goedkoper na een prijsdaling van 1,1 procent in februari.

Het is al de zesde maand op rij dat de inflatie in Nederland afneemt. Bij de piek in september vorig jaar was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent. De afname van de inflatie in Nederland past in een Europese trend. Eerder deze week bleek al dat ook in Duitsland en Spanje de inflatie in maart was afgenomen. Vrijdagmiddag komt het Europese statistiekbureau Eurostat met de inflatiecijfers over de hele eurozone.

Lees ook: Bankencrisis of niet, Christine Lagarde ‘wijkt niet’ in strijd tegen inflatie

Eurozone

In de eurozone is de inflatie in maart minder hard toegenomen vergeleken met februari, zo blijkt vrijdag uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. Deze maand bedraagt de prijsstijging 6,9 procent op jaarbasis, in februari waren de prijzen nog gemiddeld 8,5 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. Dat de tarieven minder hard zijn gestegen komt vooral door energie, waarvan de financiële waarde is gedaald. Daartegenover staat dat voeding in de eurolanden fors in prijs is toegenomen.

Eerder deze maand verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met 0,5 procentpunt. Daarmee volgt de bank een eerder ingezet patroon, het is de zesde maal op rij dat de ECB de rentetarieven opschroeft. Die besluiten zijn vooral ingegeven om de inflatie het hoofd te bieden: de ECB wil die terugbrengen naar 2 procent. Voorzitter Christine Lagarde stelde in een toelichting dat ze verwacht dat de inflatie „naar verwachting te lang te hoog” zal blijven. Daarom zal er volgens Lagarde „meer werk” nodig zijn. Mogelijk gaat de rente dus opnieuw omhoog: daarover besluit de ECB in mei.

Lees verder…….