Angst voor een ‘Elektro-kater’ door prijzenoorlog elektrische voertuigen

De markt voor elektrische auto’s komt met horten en stoten op gang. Aanhoudende prijsdalingen bij marktleider Tesla en een lage restwaarde van gebruikte elektrische voertuigen (EV’s) zorgen voor twijfel bij potentiële autokopers.

Dat blijkt uit recente rapporten van onder meer accountant KPMG en onderzoeksbureau Indicata. Consumenten en leasemaatschappijen schrikken terug voor de lage restwaarde en ze verwachten dat er binnen afzienbare tijd nog veel goedkopere en betere elektrische auto’s beschikbaar zullen zijn.

Bijvoorbeeld: wie begin dit jaar in de VS een Tesla Model Y kocht, betaalde er tot 25 procent meer voor dan op dit moment. Op de Europese markt is de prijsverlaging ook voelbaar. Zo liet Tesla de ‘Y’ dalen tot net onder de subsidiegrens van 45.000 euro. Het maakt nieuwe klanten huiverig, en klanten die het volle pond betaalden voor een auto hebben een kater.

Ook Duitsland stevent af op een ‘Elektro-kater’, schreef zakenkrant Handelsblatt maandag, aan de vooravond van een overleg tussen bondskanselier Olaf Scholz en de top van de Duitse auto-industrie. Volgens Scholz’ plannen zouden er in 2030 vijftien miljoen elektrische auto’s op de Duitse wegen moeten rijden, maar de autobranche denkt dat hooguit negen miljoen haalbaar is.

Als reden geven de automakers dat de laadinfrastructuur in Duitsland nog niet op orde is, met slechts 100.000 laadpalen. Ter vergelijking: Nederland is veel kleiner en telt volgens de ANWB 140.000 publieke laadplekken.

‘Onzekerheid is tijdelijk’

De Duitse autofabrikanten kunnen ook niet mee in de prijzenoorlog tussen Tesla en goedkope Chinese fabrikanten als BYD. Volkswagen, de grootste automaker in Duitsland, stopte in oktober tijdelijk de productie van enkele elektrische modellen, omdat de vraag er simpelweg niet is.

Volgens Stijn de Groen, strategisch expert van KPMG Nederland, is er sprake van tijdelijke onzekerheid over EV’s. „Op lange termijn gaat bijna iedereen elektrisch rijden, maar grote Europese landen als Duitsland, Frankrijk en Italië moeten veel meer snelheid maken om hun klimaatdoelen te bereiken.” 

Lees ook Een e-car kopen of (nog even) niet?

Een e-car kopen of (nog even) niet?

Tweedehands EV’s waren lang niet aan te slepen, maar het worden er juist te veel. De restwaarde daalt daardoor. Indicata voorspelt bijvoorbeeld een overvloed aan gebruikte Tesla Model 3’s, vanaf eind 2024. Die zijn dan vijf jaar in gebruik geweest en worden massaal verkocht door de leasemaatschappijen.

„Leaserijders kiezen voor de laagste bijtelling. Zij zijn niet merktrouw maar bijtellingstrouw. Particuliere automobilisten hebben andere overwegingen dan leaserijders bij het kopen van een auto.”, aldus Frank Tanke van Indicate. Particulieren, zo verwacht Tanke, zitten nog niet te springen om die overvloed aan tweedehands Tesla’s.

Hij verwacht wel dat de prijzen weer zullen stabiliseren in 2025. Daarna volgt een nieuwe piek, als de tweedehands Model Y’s na vijf jaar weer uit de lease komen.