Alliander blijft aansluiten ondanks krap stroomnet: ‘lampen kunnen gaan knipperen’

Elektriciteit Het stroomnet zit vol, maar netbeheerder Alliander wil huishoudens toch nieuwe aansluitingen blijven geven. Dat kan leiden tot „spanningsproblemen”.
Een verdeelstation van Alliander.
Een verdeelstation van Alliander. Foto Koen van Weel/ANP

Huishoudens verduurzamen sneller dan netbeheerder Alliander aankan. Toch blijft het bedrijf in woonwijken nieuwe aansluitingen uitdelen, meldt het donderdag, met mogelijke „spanningsproblemen” tot gevolg. „Dit varieert van het korte tijd niet kunnen terugleveren van zonne-energie tot knipperende verlichting in huis.”

Het kwam al langer voor dat bedrijven vanwege de krapte op het elektriciteitsnet moesten wachten op een stroomaansluiting, maar nu kunnen ook consumenten geraakt worden. Om hoeveel huishoudens het gaat en hoe vaak die met stroomuitval te maken krijgen, kan een woordvoerder van Alliander nog niet zeggen. „We zien het nu bij enkele huizen voorkomen, maar de verwachting is dat het de komende jaren toeneemt.” Het gebeurt al vaker dat zonnepanelen geen stroom aan het net kunnen terugleveren.

Dat de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne flink zijn gestegen, heeft huishoudens nog verder gestimuleerd om van het gas af te gaan of zonnepanelen neer te leggen. Daarnaast is het aantal elektrische auto’s in tweeënhalf jaar tijd verdriedubbeld, schrijft Alliander. Al die ontwikkelingen leggen druk op het stroomnet: de netbeheerder kreeg vorig jaar ruim 43.000 aanvragen voor een zwaardere elektriciteitsaansluiting, twee keer zoveel als in 2020.

Stroom spreiden

„Het is heel dubbel”, zegt de woordvoerder. Aan de ene kant is Alliander blij dat consumenten zo hard aan het verduurzamen zijn, aan de andere kant kan het bedrijf hen niet bijbenen. Komende jaren moeten er 20.000 nieuwe elektriciteitshuisjes komen, en moet één op de drie straten worden opengebroken om nieuwe kabels te leggen. Een zware opgave, ook zonder personeels- en materiaaltekorten.

Alliander raadt consumenten aan om hun stroomverbruik zoveel mogelijk te spreiden, zodat het net op piekmoment minder wordt belast. „Zet dus niet alle apparaten in één keer aan op het moment dat je thuis komt van je werk. Het klinkt moeilijk, maar er zijn steeds meer slimme apparaten die het regelen zonder dat je het doorhebt.”

Lees ook Het ‘duurzame bedrijventerrein’ draait op noodaggregaten

Lees verder…….