Adviesorgaan overheid op Black Friday: pak wegwerpmaatschappij aan

De Nederlandse overheid moet zich inzetten om de ‘wegwerpmaatschappij’ aan te pakken, naast bestaande initiatieven om de economie te verduurzamen. Dat schrijft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), een adviesorgaan voor de overheid, in een op ‘Black Friday’ gepubliceerd rapport. Zonder zulk ingrijpen raken duurzaamheidsdoelen volgens de Rli uit zicht.

De raad wijst erop dat er jaarlijks wereldwijd zo’n honderd miljard kledingstukken worden geproduceerd: 12,5 exemplaren voor elke wereldburger. Het grootste deel daarvan is binnen een jaar op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven beland. De verkoop van kleding steeg in vijftien jaar met 60 procent en de kledingindustrie is inmiddels na de olie-industrie de vervuilendste ter wereld, verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de mondiale CO₂-uitstoot.

Duurzamere productie en meer reparatie

In de ogen van veel consumenten is kleding hiermee een wegwerpproduct geworden, zo betoogt de raad. Die richt zijn pijlen niet alleen op de kledingindustrie, maar ook op niet-duurzame meubels, witgoed en elektronica met een korte levensduur. De raad adviseert de Nederlandse overheid om duurzame productieprocessen af te dwingen en om meer in te zetten op reparatie en hergebruik.

„In ons advies betogen we dat de transitie naar een duurzame en circulaire economie niet gaat lukken als we niet tegelijkertijd de bestaande wegwerpmaatschappij afbouwen”, schrijft de Rli. „Duurzame en circulaire producten kunnen simpelweg niet concurreren tegen wegwerpproducten.” De wegwerpsamenleving brengt volgens de Raad een grotere druk op en verspilling van grondstoffen met zich mee, alsook beroerde arbeidsomstandigheden door verplaatsing van productie naar lagelonenlanden. „Hoewel de impact per product afneemt als gevolg van toegenomen milieu-efficiëntie, wordt deze winst tenietgedaan door de groeiende consumptie”, zo staat in het advies te lezen.

Deze vrijdag stunten winkels met kortingsacties op het uit de Verenigde Staten overgewaaide ‘Black Friday’, al spreiden de meeste zaken hun kortingen over een of meerdere weken uit.