Opnieuw manuscriptendief actief bij Nederlandse uitgeverij

Er is weer een manuscriptendief actief. Een half jaar nadat de Brits-Italiaanse manuscriptendief Filippo Bernardini op vrije voeten kwam, ontvangen uitgeverijen weer bedrieglijke mails met het verzoek nog ongepubliceerde manuscripten te versturen.

Zo kregen vijf medewerkers van Uitgeverij Pluim in Amsterdam vrijdag een mail ondertekend door hun directeur Mizzi van der Pluijm. „Kunt [sic] jij me het Engelse manuscript van KNIFE sturen?” De uitgeverij werkt aan de vertaling van het boek van de Brits-Amerikaanse auteur Salman Rushdie over de aanslag op zijn leven waardoor hij het zicht in zijn rechteroog verloor.

Omdat het gebruikte e-mailadres afweek van het normale adres van de uitgever ging de mail vergezeld van een waarschuwing van Gmail: ‘Wees voorzichtig met dit bericht’.

Lees ook Italiaanse manuscriptendief voor de rechter

De London Book Fair, de jaarlijkse vakbeurs voor het uitgeven van boeken.

Obsessieve liefde voor boeken

Van 2016 tot 2020 had de internationale uitgeverswereld ook last van een dief die met valse e-mails honderden ongepubliceerde manuscripten buit maakte. In Nederland kreeg de dief een eerste versie van Hanna Bervoets’ Boekenweekgeschenk Wat wij zagen in handen.

Aan de reeks diefstallen kwam een eind toen de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI op luchthaven JFK in New York Filippo Bernardini arresteerde. De toen 30-jarige werknemer van de Britse vestiging van de Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster werd begin dit jaar veroordeeld voor internetzwendel en identiteitsdiefstal. Een obsessieve liefde voor boeken dreef hem, verklaarde Bernardini in de rechtszaal. Omdat hij de manuscripten niet had gelekt en uitgeverijen evenmin chanteerde, hoefde hij na zijn voorarrest niet langer de gevangenis in.

Job Lisman, redacteur bij uitgeverij Prometheus, ontving destijds mails van Bernardini waarin hij hengelde naar een manuscript van Margaret Atwood, de populaire Canadese schrijver. Lisman is niet verrast door het nieuws over de mails aan Uitgeverij Pluim: „Ik kreeg afgelopen week al een bericht van een Amerikaanse agent dat er weer een manuscriptendief actief is.”