Grootste West-Europese cosmeticaverkoper stelt teleur bij terugkeer op de beurs

Wat de opmaat had moeten worden naar een nieuwe ‘lente’ op Europese aandelenmarkten is uitgelopen in een flinke zeperd. Bij zijn terugkeer op de Duitse beurs slaagde parfumerieketen Douglas er donderdag niet in de verwachtingen van beleggers waar te maken. Het aandeel opende al lichtelijk lager dan de verkoopprijs, en zakte gedurende de eerste handelsdag volledig weg. Halverwege de middag staat de koers rond de 23 euro, een verlies van ruim 11 procent.

Voor aanvang van de beursgang werd Douglas door kenners gezien als de eerste serieuze test van het Europese beursklimaat van 2024. Er gingen dit jaar weliswaar al eerder bedrijven naar de beurs, maar geen van hen is zo groot als Douglas. Het Duitse concern is de grootste verkoper van cosmetica in West-Europa en heeft een jaaromzet van 4,1 miljard euro. Douglas is actief in 19 landen. In Nederland heeft de keten honderd winkels.

Dieptepunt beursnoteringent

Al sinds de coronapandemie toonden bedrijven zich in toenemende mate huiverig om geld op te halen op de aandelenmarkten. Maar in 2023 bereikte de interesse in beursnoteringen een dieptepunt, vooral in Europa en de Verenigde Staten. De wereldwijde opbrengst aan beursgangen viel dat jaar terug tot 121 miljard dollar (omgerekend zo’n 111 miljard euro), becijferde adviesbureau PwC begin dit jaar. Dat was het laagste bedrag in zeker tien jaar tijd.

Bedrijven hadden tal van redenen om hun beursplannen tijdelijk in de ijskast te zetten. De stijgende rente bijvoorbeeld. De Russische inval in Oekraïne. De hoge inflatie. Of het uitzonderlijk lage consumentenvertrouwen. In Nederland besloten onder meer webwinkels Coolblue en Bol.com en het moederbedrijf van huishoudketen Blokker (Mirage) om die reden af te zien van een al aangekondigde beursgang.

Ook Douglas aarzelde lang. Al in het voorjaar van 2020 onthulde persbureau Reuters op basis van bronnen dat grootaandeelhouder CVC, een Britse durfinvesteerder, de keten naar de beurs wilde brengen. Die timing was logisch: CVC was op dat moment al vijf jaar eigenaar en private-equityfirma’s proberen doorgaans hun aankopen na vijf tot zeven jaar weer van de hand te doen. Door het uitbreken van de coronapandemie werd dat plan gestald.

Zelfs in de laatste weken bleef CVC een voorbehoud maken. Als de „marktomstandigheden” zouden tegenzitten, dan kon de verkoop alsnog worden afgeblazen, zo werd gewaarschuwd. Maar in plaats daarvan merkten de bankiers die de beursgang begeleiden vooral interesse. Binnen een paar uur nadat de inschrijving openging, was het lijstje met belangstellenden voor de aandelen al groter dan het aanbod.

Schulden aflossen

De belangstelling mag er dan zijn, maar niet tegen elke prijs. Zo moesten de verkopers voor de beursgang al twee keer hun ambities bijstellen. Mikten ze aanvankelijk op een prijs van 28 tot 30 euro per aandeel, begin deze week verlaagden ze die doelstelling naar 26 tot 28 euro. Bij het opmaken van de boeken, afgelopen woensdag, bleek 26 euro het maximaal haalbare.

Na het openen van de eerste handelsdag bleek zelfs die koers te hoog gegrepen. Bij de start van verkoop begon Douglas met een koers van 25,50 euro. In de loop van de ochtend zakte die prijs elk uur verder in, om vervolgens te blijven schommelen tussen de 22 en 23 euro.

Lees ook Parfumerie Douglas wil terug naar de beurs om schulden terug te dringen

Winkelend publiek in het centrum van Utrecht in de kerstperiode.

Met een introductieprijs van 26 euro komt de opbrengst van de beursgang uit op 850 miljoen euro. De verkochte aandelen zijn nieuw: aandeelhouders CVC en de Duitse ondernemersfamilie Kreke verkochten geen stukken bij de beursgang. CVC ziet zijn belang verwateren van 85 naar 54 procent. De familie Kreke bezit sinds donderdag nog dik 10 procent. De verkopers waardeerden het gehele bedrijf daarmee op 2,8 miljard euro.

De opbrengst van de beursgang wil Douglas gebruiken om zijn flinke schuldenberg af te lossen. Naast de 850 miljoen euro van nieuwe aandeelhouders steken ook CVC en de familie Kreke nog eens 300 miljoen in het bedrijf. Eind vorig boekjaar, in september, bedroeg de schuld van Douglas meer dan 3 miljard euro. Die last drukt zwaar op de resultaten van het bedrijf: vorig boekjaar was de keten 465 miljoen euro kwijt aan financieringslasten. Als gevolg daarvan was Douglas netto nog maar nét winstgevend.

Voor de parfumerie is een beursnotering overigens allerminst nieuw: het concern was tussen 1969 en 2012 ook al publiek verhandelbaar. Douglas word sinds het najaar van 2022 geleid door een Nederlander, Sander van der Laan. Hij was eerder ook de hoogste baas bij koopjesketen Action en bij supermarktketen Albert Heijn.

Huidverzorging

De eerste test voor beursklimaat mag dan uitlopen op tegenvaller, een nieuwe kans laat niet lang op zich wachten. Komende vrijdag is namelijk de beursgang van Galderma, de Zwitserse maker van huidverzorgingsproducten. Het bedrijf wil omgerekend ruim 2,3 miljard euro ophalen, waarmee het een kleine 13 miljard waard zouden zijn. Besloten is in te zetten op een prijs van 54 euro per aandeel, bovengrens van het eerder aangekondigde doel.

Daarnaast zijn er volop bedrijven die naar verluidt toewerken naar een beursgang. Onder meer de Italiaanse schoenenmaker Golden Goose en het Spaanse Puig (cosmetica en mode) zijn volgens bronnen van persbureau Reuters volop bezig met de voorbereiding. Een andere naam die veel rond gaat: CVC, het investeringsfonds achter Douglas. Zij staakten vorig jaar hun plannen voor een beursgang in Amsterdam, maar mikken volgens de Britse zender Sky nu op begin april.