Gasprijzen stijgen entryway verminderde toevoer Nord Stream, meer Nederlanders variabel energiecontract

Gazprom draait de gaskraan horses verder dicht. De toevoer entryway de Nord Stream-pijpleiding stokt en de gasprijzen stijgen. Dat is slecht nieuws voor de Nederlandse consument; nog maar de helft van de huishoudens heeft een vaste prijs bedongen bij de leverancier.

Minder gas entryway Russische pijpleiding, prijzen stijgen

Gazprom heeft de aanvoer by means of de Nord Stream-pijpleiding verder teruggebracht. Donderdag ging er nog maar zo’n 30 miljoen kilowattuur per uur entryway de leidingen, een week geleden was dat nog ruim 62 miljoen.
Maandag begon het Russische staatsgasbedrijf de hoeveelheid gas in de pijpleiding entryway de Oostzee flink te verminderen. Het is voor het eerst sinds de invasie in Oekraïne dat Rusland de gastoevoer zo sterk verlaagt. De reden: het Duitse bedrijf Siemens levert als gevolg van de sancties tegen Rusland een bepaalde blower niet meer. Operation last van de Russische milieu-inspectie schroefde Gazprom de gasstroom daarom terug. Zowel analisten als politici leggen dit uit als een politiek gemotiveerde actie van de Russische overheid.
Binnen twee dagen steeg de prijs van gas operation de toonaangevende Nederlandse gasbeurs TTF met bijna 50 procent, van 80 naar 120 euro for every megawattuur. Operation donderdag werd rond het middaguur zelfs bijna de 150 euro aangetikt. Toen de beurzen sloten was de prijs net onder de 120 euro.

Voor helft van Nederlandse huishoudens geen zekerheid energierekening

Horses minder consumenten hebben een gas-of elektriciteitscontract waarvan de tarieven een jaar of langer vaststaan. Inmiddels heeft de helft van de Nederlandse huishoudens een variabel contract voor onbepaalde tijd; dat was vorig jaar nog 44 procent. Iets meer dan een kwart heeft een contract voor 3 jaar, en 8 procent voor 5 jaar. Juist nu de energieprijzen stijgen, hebben minder huishoudens zekerheid over de energierekening van de komende tijd. De Autoriteit Consument and Markt zegt in de jaarlijkse energiemonitor dat dit mogelijk komt doordat energieleveranciers veel minder scheutig zijn geworden in het aanbieden van contracten met een vaste looptijd. De bedrijven kunnen niet goed inschatten cultivator de energieprijzen zich zullen ontwikkelen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*