Frustrerende avond voor Feyenoord: uitgeschakeld in de Champions League na nederlaag tegen Atlético Madrid door twee eigen doelpunten

Vuurwerk knalde buiten de Kuip bij de opkomst in de heldere, donkere lucht boven Rotterdam-Zuid, dinsdagavond rond negen uur. Hoop leefde bij Feyenoord, op een broodnodige zege, om het fraaie avontuur in de Champions League een vervolg te kunnen geven.

Maar op een koude voetbalavond maakte Feyenoord daar geen moment aanspraak op tegen een superieur Atlético Madrid. 1-3 werd het in de Kuip, met twee eigen doelpunten van de thuisploeg. Daarmee eindigt voor Feyenoord een Champions League-campagne die veelbelovend begon en waarin de club zich knap presenteerde in Europa, maar waarin het goede spel onvoldoende werd verzilverd.

Feyenoord stroomt als nummer drie in poule E door naar de Europa League, het tweede Europese clubtoernooi. Atlético Madrid en Lazio Roma verzekerden zich van een vervolg in de achtste finales van de Champions League. Het laatste duel van Feyenoord, over twee weken bij Celtic, draait alleen om de eer.

Overtuigende opening

Feyenoord opent overtuigend, met de razendsnelle rechtsbuiten Yankuba Minteh. Die sprint meteen weg in de eerste minuut en schiet op goal in de tweede minuut. Even later puntert hij naast, op aangeven van Quinten Timber.

Het zijn ook de enige minuten dat Feyenoord in de buurt blijft van Atlético. Met een fijngevoelig tikje, buitenkant linkervoet, stuurt Antoine Griezmann achteloos de Spaanse spits Álvaro Morata weg, na twaalf minuten. De kans op de openingsgoal, een-op-een met doelman Justin Bijlow. Die durft lang te wachten, en stopt met zijn rechterhand. Intens gejuich klinkt.

Kort erop gaat het alsnog mis bij Feyenoord. Een hoekschop van Griezmann belandt bij Marcos Llorente die opnieuw hoog inbrengt. Er lijkt niks aan de hand, als de bal over zijn ploeggenoot Axel Witsel gaat, maar rolt dan zomaar via het bovenbeen van Feyenoord-verdediger Lutsharel Geertruida binnen. Miscommunicatie? Chaos bij Geertruida? Hoe dan ook, het wordt stil in de Kuip, op een paar duizend meegereisde Madrilenen na.

De goal trekt energie weg bij Feyenoord. Dat komt niet aan het vertrouwde aanvalsspel toe, speelt vaak de lange bal, waar het normaal via verzorgde combinaties opbouwt. Het oogt machteloos. Waar Feyenoord bij het duel in Madrid (3-2 nederlaag), begin oktober, in lange fases domineerde, gaat het nu te snel. In vergelijking met dat eerste duel is Atlético nu beter in vorm geraakt – het won tien van de laatste twaalf wedstrijden.

Griezmann speelt fenomenaal, leidt de aanval. Steeds vindt hij de ruimtes tussen de linies, bedient de vrije man met zijn voortreffelijke passing. Vanuit zijn ooghoeken heeft hij iedere keer al precies gezien waar de vrije man staat. „In de kleine ruimte die hij heeft, kan hij heel beslissend zijn in zijn acties. Dat maakt hem heel bijzonder”, zei Feyenoord-coach Arne Slot maandag nog.

Schitterende goal

Even slaat Slot de arm om de schouder van Geertruida voor het begin van de tweede helft, ogenschijnlijk om hem op te beuren na die eigen goal. Gelijk geeft hij ook nog wat korte tactische aanwijzingen. Maar nog geen twee minuten later schiet Griezmann uit het niets op de paal. Het zet direct de toon voor de tweede helft.

Feyenoord krijgt nog wel een kans op de gelijkmaker. Een goede onderschepping van linksback Quilindschy Hartman diep op de helft van Atlético, hij geeft af op spits Santiago Giménez, maar die mist de bal compleet. Gezucht klinkt, het valt allemaal niet goed vanavond, bij Feyenoord.

En dan, tien minuten na rust, is daar opeens de schitterende 0-2. Invaller Pablo Barrios geeft voor, waarop verdediger Mario Hermoso diagonaal over Bijlow volleert in de verre hoek. Het is niet duidelijk of hij het precies zo heeft bedoeld. Dat maakt voor een Madrileense radiocommentator niet uit, die is euforisch op de perstribune.

Een kwartier voor tijd is Feyenoord opeens terug in de wedstrijd. Een hoekschop van invaller Luka Ivanusec, middenvelder Mats Wieffer knikt precies in de hoek: 1-2. Maar de opleving is van korte duur. Wéér maakt Feyenoord een eigen doelpunt, nu spits Giménez met het hoofd uit een vrije trap van Griezmann. 1-3. Wedstrijd beslist. En de facto het einde van het Champions League-avontuur.