‘Elektronicaketen BCC failliet, winkels blijven voorlopig open’

Retail Medewerkers van BCC zijn donderdagochtend op de hoogte gesteld dat het bedrijf een faillissement heeft aangevraagd, schrijven de NOS en RTL Nieuws op basis van interne mails. De keten worstelt met „aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden”.
Vorige week donderdag vroeg de elektronicaketen al uitstel van betaling aan, vaak een voorbode van een faillissement.
Vorige week donderdag vroeg de elektronicaketen al uitstel van betaling aan, vaak een voorbode van een faillissement. Foto ANP/Hollandse Hoogte/GinoPress

Medewerkers van BCC kregen donderdagochtend slecht nieuws: de bewindvoerders van BCC informeerden hen dat de elektronicaketen een faillissement heeft aangevraagd. Dat schrijven de NOS en RTL Nieuws op basis van interne mails die zij in handen hebben. Om de kans op een doorstart of verkoop zo groot mogelijk te houden, moeten de 58 fysieke BCC-winkels in Nederland voorlopig open blijven, schrijven de curatoren in de mail. BCC was donderdag niet bereikbaar voor vragen.

Vorige week donderdag vroeg de consumentenelektronicaketen al uitstel van betaling aan bij de rechtbank in Amsterdam, vaak een voorbode van een faillissement. Er kwamen toen zoveel boze klanten verhaal halen bij de BCC-winkels dat het bedrijf 42 filialen uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk sloot. Inmiddels zijn alle winkels weer open.

De uitstel van betaling was nodig omdat BCC kampt met „aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden”, schreef bestuursvoorzitter Caspar Klinkhamer vorige week in een verklaring. Wat de ruim duizend medewerkers van het bedrijf te wachten staat, is nog onbekend. Vorige week zijn twee bewindvoerders aangesteld die de toekomstmogelijkheden van de keten onderzoeken. Met het aanvragen van een faillissement behoren een doorstart en een verkoop nu tot de mogelijkheden.

Ingezakte elektronicamarkt

BCC heeft het al moeilijk sinds de keten tijdens de coronapandemie de deuren van zijn winkels moest sluiten. Vervolgens zakte de elektronicamarkt in en zorgde de hoge inflatie voor verdere problemen. Volgens BCC stellen consumenten aankopen van dure elektronica daarom uit, terwijl het bedrijf wel hogere huur en lonen moet betalen. „De karakteristieken van de elektronicamarkt maken ook dat kostenverhoging niet, ook niet deels, kunnen worden doorberekend naar de consument zoals in andere (retail)sectoren gebruikelijk is”, staat in de persverklaring.

Daarnaast kampt het bedrijf, dat net als Blokker en Intertoys onderdeel is van de Nederlandse Mirage Retail Group, nog met een ander overblijfsel uit de coronacrisis: een belastingschuld van 30 miljoen euro, als gevolg van uitgestelde omzet- en loonbelasting. Vorig jaar leed BCC 21 miljoen euro verlies, op een omzet van ruim 420 miljoen euro.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, ontsloeg BCC eerder dit jaar bij een reorganisatie nog een kwart van het personeel op het hoofdkantoor. Ook verruilde BCC het eigen hoofdkantoor voor dat van de Mirage Retail Group en nam het afscheid van zijn eigen distributiecentrum. Toch hebben deze „stevige maatregelen om de kosten terug te dringen en de financiële positie te verbeteren” tot onvoldoende resultaat geleid, concludeerde Klinkhamer.

BCC is niet de enige winkelketen moeite heeft de rekeningen te betalen. De hogere energie-, huur- en loonkosten én de concurrentie van webshops zijn een uitdaging voor veel fysieke winkels. Deze zomer vielen de modewinkels Scotch & Soda, Shoeby en Chasin’ al om. De afgelopen weken bleek dat ook Big Bazar, tot twee jaar geleden ook onderdeel van Mirage, op het randje van een faillissement balanceert. Alleen de recente kapitaalinjectie van een onbekende geldschieter houdt het bedrijf nog overeind.

Lees ook: Speelgoedketen Intertoys in de verkoop, Blokker en BCC volgen ‘op termijn’

Lees verder…….