Column | Met een veiling houden stakende sterren het lollig

De stakingen van schrijvers en acteurs hebben het werk in de Amerikaanse filmwereld vrijwel volledig stilgelegd. Lang hielden de stakers de stemming erin met humor. Maar Thijs Schrik ziet: na maanden zonder vooruitgang wordt de sfeer grimmiger.

Thijs Schrik

Veel te lachen valt er momenteel niet in Hollywood. De stakingen van schrijvers (sinds 2 mei) en acteurs (sinds 14 juli) hebben het werk in de Amerikaanse filmwereld vrijwel volledig stilgelegd. Lang hielden de stakers de stemming erin met humor. Vooral de schrijvers brachten met geinige protestborden wat lucht in hun strijd voor betere arbeidsovereenkomsten met filmstudio’s en streamingdiensten. Denk aan teksten als ‘ChatGPT kan geen inspiratie halen uit jeugdtrauma’s’ en ‘Ik ben een schrijver, ik wil zitten’. Maar met kwinkslagen betaal je de huur of de hypotheek niet, zeker in een land met weinig sociale vangnetten. Daarom is er, zolang de stakingen voortduren, financiële steun nodig voor de gewone mensen die hun brood verdienen in de industrie.

Na maanden zonder vooruitgang in de onderhandelingen wordt de sfeer grimmiger. Begrijpelijk, want voor velen begint de klok te tikken. Ook crewleden van film- en televisieproducties die niet staken, zitten zonder werk. Het brengt spanningen met zich mee: sommige talkshows, die allemaal ook gebruikmaken van schrijvers, kondigden aan om uitzendingen te maken zónder schrijvers. Zo maakte Drew Barrymore vorige week bekend dat ze zonder haar stakende schrijversteam weer zou beginnen met haar tv-programma. Die keuze viel op z’n zachtst gezegd niet lekker bij de stakers.

De actrice en presentatrice moest in allerijl excuses aanbieden via een filmpje (dit soort video’s zijn een genre op zich, altijd opgenomen in een bescheiden kamer, met een spijtbetuiger die er zo ‘naturel’ mogelijk uitziet). De strekking: omdat zoveel mensen in haar crew het zwaar hebben, wil ze weer aan de slag zodat zij weer betaald krijgen. Maar acties zoals die van Barrymore zijn schadelijk voor de onderhandelingspositie. Ze had het er duidelijk moeilijk mee en besloot uiteindelijk om niet terug te keren met haar programma. Alleen al om haar eigen imago te redden de beste beslissing.

Drew Barrymore moest door het stof nadat ze de Hollywood-staking wilde doorbreken

Ondanks alles is de lol nog niet helemaal verdwenen. Zo las ik afgelopen week over de ludieke veilingen met acteurs die georganiseerd worden door de zogenoemde The Union Solidarity Coalition. Op de site eBay bieden zij bijzondere dingen aan ten behoeve van crewleden die zonder werk zitten. Zo kun je voor zo’n 10.000 dollar naar een etentje met Bob Odenkirk, die in de serieklassieker Better Call Saul de louche advocaat Saul Goodman speelt. Je krijgt er zijn goede vriend en collega David Cross bij. Nog leuker: actrice Natasha Lyonne (Russian Doll, Poker Face) die meehelpt bij het oplossen van de kruiswoordpuzzel uit The New York Times. En dat is niet alles, de sterren hebben er echt zin in. Zo gaat Lena Dunham een muurschildering in iemands huis maken en staat John Lithgow klaar om een portret van een hond te maken. Er worden ook nepveilingen verzonnen. Zo bedacht iemand op X (Twitter) deze: ‘Een kast vernissen met David Lynch’. Natasha Lyonne twitterde dat ze zou bieden als de veiling echt was.

Ondertussen gaat de schrijversvakbond deze woensdag weer aan tafel met de studio’s. Laten we hopen dat ze dichterbij een overeenkomst komen. Want na een tijdje wordt zelfs puzzelen met een Hollywoodster saai.

Thijs Schrik is film- en serierecensent.

Lees verder…….