Werkgevers, geef ons een gratis groentelunch

Als thuiswerkende freelancer heb ik niet zo gek veel ervaring met bedrijfskantines. Maar als middelbare scholier heb ik een zomer lang eens in eentje gewerkt. Daarvan herinner ik me vooral de geur van poedersoep, het formaat van de emmers frietsaus, de populariteit van het krokettenstation en hoe teleurgesteld de onfortuinlijke fabrieksmedewerkers die net een kwartiertje langer hadden moeten doorwerken, keken wanneer ze dit leeggeplunderd aantroffen.

Later, in mijn studententijd, liep ik stage bij een chic advocatenkantoor alwaar de lunches gratis waren, bijzonder royaal en volgens mij ook, voor zover ik dat toen kon inschatten, behoorlijk gezond. Ik wist toen al dat dit niet de norm was. Niet alleen vanwege mijn ervaringen tijdens dat zomerbaantje, maar ook omdat dit kantoor onder rechtenstudenten – en misschien ook wel onder advocaten – bekendstond om die luxe lunches.

Hieraan moest ik denken toen ik las over de recente beslissing van de Hoge Raad in de zaak Koppert Cress versus de Belastingdienst. In het kort: bij Koppert Cress, een Westlands tuinbouwbedrijf, biedt oprichter Rob Baan zijn personeel al jaren een gratis gezonde lunch aan. De Belastingdienst beschouwde dit als verkapt loon en vorderde daar 80 procent belasting over. Baan stapte naar de rechter, maar verloor. Daarop ging de ondernemer in hoger beroep en is nu door de Hoge Raad in het gelijk gesteld. De Belastingdienst moet hem de ten onterechte gevorderde belasting terugbetalen en Baan mag doorgaan met het verstrekken van gratis groentelunches.

Omdat zij zo mooi is, deel ik hier ook nog even de redenering van de Hoge Raad: ‘Algemeen bekend is dat gezond eten de kans op ziekten vermindert en dat het herstel na een ziekte daardoor kan worden bevorderd. Het verstrekken van gezonde maaltijden aan personeel kan dus deel uitmaken van het beleid van een werkgever ter voorkoming van ziekteverzuim en kan dus een onderdeel zijn van het arbobeleid van die werkgever.’ Geen speld tussen te krijgen, toch? Eat that, fiscus.

Lees ook Een gezonde lunch van de baas, en de fiscus betaalt mee

Een gezonde lunch van de baas, en de fiscus betaalt mee

Zoals ik al schreef, kom ik weinig in kantines. Maar toevallig heb ik weleens geluncht bij Koppert Cress en was toen daadwerkelijk onder de indruk van het aanbod in bedrijfsrestaurant Rob & Bob – genoemd naar Baan en cateraar Bob Hutten. De kantine, waar dagelijks zo’n driehonderd monden worden gevoed, schijnt volledig CO2-neutraal te opereren en in de keuken wordt zout noch suiker gebruikt. Er waren salades verrijkt met peulvruchten en verse soepen boordevol groenten. Er waren volkorenbroodjes belegd met minimaal 150 gram groente en daarnaast was er ook nog volop keuze uit rauwkost en fruit.

Je zou willen dat elk bedrijf zulke gezonde lunchmogelijkheden biedt aan zijn personeel, gratis of desnoods tegen betaling. Het werkt toch gewoon veel lekkerder op een echt voedzame maaltijd tussen de middag? Als eigen baas voel ik mij in elk geval gezegend met de luxe mijn eigen lunches te kiezen. Vaak is dat een soep of een salade, soms een restje van de dag ervoor. Ik maak regelmatig een shakshuka met wat ik toevallig in de groentelade aantref, of ik bak een wrap die ik vul met zoveel mogelijk groente. Oké, er is natuurlijk ook de occasional tosti. Maar in principe voel je je na een gezonde lunch gewoon frisser en kun je ook harder werken. Dus kom op, werkgevers van Nederland. Geef ons een (gratis) groentelunch!