Toetredingsproces Georgië tot de Europese Unie voorlopig stopgezet vanwege ‘Russische’ wet

De Europese Raad heeft eind vorige maand besloten om het proces stop te zetten dat Georgië moet doorlopen om tot de Europese Unie toe te treden. Dat heeft Paweł Herczyński, EU-ambassadeur in Georgië, dinsdag gezegd op een evenement in Tbilisi, meldt onder meer Politico. Ook hebben Europese regeringsleiders financiële steun, met een waarde van 30 miljoen euro, bevroren die voor het Georgische ministerie van Defensie bestemd was.

Georgië leek de afgelopen jaren juist hard op weg om het eerste EU-land in de Kaukasus te worden, maar de zogenoemde ‘Russische’ wet heeft de relatie van de Georgische regering met de EU in korte tijd — in december werd Georgië pas officieel kandidaat-lidstaat — zwaar onder druk gezet. Ngo’s en mediabedrijven die voor hun inkomsten voor meer dan 20 procent afhankelijk zijn van donaties uit het buitenland, moeten zich volgens die wet laten registreren als ‘buitenlandse agenten’. Ze komen onder streng toezicht van Georgische justitie te staan en kunnen door de overheid gedwongen te worden gevoelige informatie af te staan.

Ondanks massale burgerprotesten en een veto van de Georgische president Salome Zoerabisjvili, wisten voorstanders de wet dankzij een absolute meerderheid probleemloos door het Georgische parlement te loodsen. In april nam het Europees Parlement een niet-bindende resolutie aan voor het stopzetten van de onderhandelingen met Georgië over toetreding tot de Unie. In de resolutie werd de wet bestempeld als „in strijd is met de democratische waarden en de EU-aspiraties van Georgië”.

„Het is triest om vast te stellen dat de relatie tussen de EU en Georgië zo slecht is, terwijl ze juist beter dan ooit had kunnen zijn”, zei Herczyński dinsdag.

Ook vanuit de VS wordt de druk op Georgië opgevoerd. Vrijdag maakten de Amerikanen bekend voor onbepaalde tijd hun jaarlijkse gedeelde militaire oefeningen met Georgië, die eigenlijk eind deze maand zouden beginnen, uit te stellen. De ontwikkelingen klinken de Russen, die Georgië binnen de Russische invloedssfeer willen houden, als muziek in de oren: Rusland zegt nu dat de VS aansturen op een machtswissel in Georgië. De controversiële wet die Georgië nu verder van EU-toetreding verwijdert, is bedacht door regeringspartij Georgische Droom. Die is opgericht door pro-Kremlin oligarch Bidzina Ivanisjvili.

Lees ook

Waarom Georgiërs de straat op gaan tegen een omstreden wet: ‘Dit gaat om wie wij zijn als natie: horen we bij Rusland of Europa?’

De meest massale betoging op het Europaplein in Tbilisi trok circa 300.000 demonstranten.