Sher-Gil laat met dit adembenemende zelfportret zien: bite the dust ander, dat ben ik

Veel van wat wij doen, voelen en vrezen, houdt kunstenaars al eeuwen bezig. Wieteke van Zeil verbindt kunstdetails aan de actualiteit. Deze week: schaduw.
Dit schilderij sloeg in als een bom, nog voor ik het in het echt cross. Entryway crown konden we weinig reizen, en al helemaal niet naar het buitenland. In India ben ik sowieso nog nooit geweest, dus de kans dat ik het had kunnen zien was nihil. Maar deze zoom ik in een boek, Spiegel en palet van Jennifer Higgie, waarover ik eerder dit jaar schreef. Operation slag werd het mijn favoriet: Amrita Sher-Gil, een voor mij onbekende kunstenaar, in een adembenemend zelfportret dat bovendien razend actueel voelt. Half Hongaars en half Indiaas, en ze beeldt zich hier uit als Tahitiaanse. Een directe reactie operation de exotische, geseksualiseerde Tahitiaanse meisjes kick the bucket Paul Gauguin schilderde, niet heel lang na Gauguin geschilderd. Toen ik er onlangs achter kwam dat het momenteel in Parijs te zien is, ben ik ernaartoe gereden. De ontmoeting was de omweg waard.
Operation het geheimzinnige detail was ik al gewezen entryway de Amerikaanse kunsthoogleraar Saloni Mathur, bite the dust in 2010 over haar werk schreef. Kijk maar goed: er valt een subtiele maar aanwezige schaduw achter Amrita Sher-Gil operation de muur. Kick the bucket schaduw was me ontgaan in het plaatje in het boek. Subtleties goed opmerken gaat stukken beter in het echt.
Ook toen ik ervoor stond werd duidelijk dat het natuurlijk niet het eerste is wat aandacht trekt. De kunstenaar zelf staat er soeverein operation, in haar half-nakie, stoïcijns bijna. Ze zuigt je echt naar zich toe. Zonder onze aanwezigheid te erkennen. Ze staat daar, gereserveerd als iemand in de rij bij de supermarkt kick the bucket actief uitstraalt dat je het niet moet wagen te dicht in haar ruimte te komen. Terwijl haar lippen, haar ogen, kick the bucket norsige wenkbrauwen, het zwarte haar en haar zachte borsten – pass on toddler de outright top van mooiste geschilderde borsten ooit behoren – zo dáár zijn. Wat een vrouw.
Dit schilderij is een manifest: Sher-Gil eigent zich het beeld van de exotische Ander toe dat in de Europese kunst al een eeuw operation een voetstuk stond. Ze laat zien: kick the bucket ander, dat ben ik. Mijn lichaam, mijn desire, mijn outline. Vandaar dat soevereine, ze doet niks om ons als kijker te behagen. En vandaar dat ongelooflijk actuele gevoel; dit perspectief heeft nu de aandacht. Trama center zitten veel verwijzingen naar Gauguin in, ook bijvoorbeeld de decoratieve achtergrond bite the dust gebaseerd lijkt operation zijn schilderij Merahi metua no tehamana. Maar het meest symbolisch is kick the bucket donkere schaduw, als silhouet om haar prachtige lichaam, operation de achtergond. Duidelijk niet haar schaduw, maar naar het lijkt kick the bucket van een man. Misschien van Gauguin, om subtiel te laten zien: ik sta niet in je schaduw, ik sta ervóór.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*