Oranje wint ook overtuigend van IJsland, maar ziet Frenkie de Jong afhaken

Zes dagen voor de eerste wedstrijd op het EK voetbal in Duitsland, heeft Oranje de laatste test overtuigend doorstaan. Het zwakke IJsland, dat vrijdag weliswaar verraste door van EK-favoriet Engeland te winnen, werd maandagavond in Rotterdam in een oefenwedstrijd met 4-0 verslagen. Dezelfde uitslag als tegen Canada, afgelopen donderdag.

Met oranje shirtjes verdekt onder poncho’s en winterjassen trekt het publiek deze frisse, regenachtige juni-avond naar de Kuip. Tijdens het volkslied doet aanvaller Cody Gakpo zijn trainingsjack om bij een van de kinderen die aan de hand van de spelers het veld zijn opgekomen – het ventje zal het koud hebben gehad.

De Kuip zit nu wel vol, in tegenstelling tot donderdag in het duel met Canada. Behalve het weer voldoet het duel aan alles wat hoort bij de traditionele uitzwaaiwedstrijd richting een eindronde. Veel enthousiasme, de Oranje-song Larger Than Life van Chef’Special die vooraf door de boxen knalt, waves die rondgaan en genoeg doelpunten.

Het voetbal valt niet tegen – al oogt het in lange fases wat sloom en saai. Oranje speelt tegen IJsland in de beoogde basisopstelling, zonder de van een enkelblessure herstellende Frenkie de Jong – hij mist het EK wordt kort na de wedstrijd bekendgemaakt.

De as wordt nu gevormd door Virgil van Dijk, met op het middenveld spelmaker Joey Veerman met naast hem zijn PSV-maatje Jerdy Schouten (die de in de warming-up geblesseerd geraakte Teun Koopmeiners vervangt), aanvallende middenvelder Tijjani Reijnders en spits Memphis Depay.

Geen Frimpong

Vooraf bij de NOS vertelt bondscoach Ronald Koeman dat hij de opstelling voor de eerste EK-wedstrijd tegen Polen min of meer in zijn hoofd heeft. Al is hij er op „één of twee posities” nog niet helemaal uit.

Hij heeft deze avond geen plekje ingeruimd voor flankspeler Jeremie Frimpong, donderdag nog een van de uitblinkers. Dit omdat Denzel Dumfries op de rechterzijde een vergelijkbare speler is die vaak waardevol is geweest voor Oranje. Als Frimpong een kwartier voor tijd nog invalt, klinkt hartstochtelijk gejoel. Hij zorgt vrijwel meteen voor energie en diepgang.

Het ontbreekt Oranje maandagavond nog aan finesse en vloeiend combinatievoetbal. De opbouw gaat in een te laag tempo. Soms gebeurt er simpelweg vrij weinig, zoals in de eerste tien minuten, en in een lange fase in de tweede helft. Depay probeert het publiek in de openingsfase een beetje op te zwepen met armgebaren.

Een duidelijk spelpatroon is wel zichtbaar. Oranje probeert meerdere keren met diagonale passes vanuit de linkerzone de opkomende rechtsback Dumfries te bereiken, wat enkele keren voor enig gevaar zorgt. En het levert na ruim twintig minuten ook een goede goal op. Joey Veerman vindt Dumfries met een gevoelige pass, waarop de back de bal met zijn hoofd op een presenteerblaadje legt voor Xavi Simons.

Het is de eerste interlandgoal voor het 21-jarige talent, die dit seizoen op huurbasis speelde voor RB Leipzig. Hij hikte bij Oranje, waar hij tot dusver vrij ongelukkig speelde, tegen een doelpunt aan. „Soms heb je ook een wedstrijd nodig om over dat punt heen te komen”, zei Koeman zondag nog. Misschien was dat moment deze goal tegen IJsland, de nummer 72 op de FIFA-ranglijst.

Tijdens de eerste helft wordt het nieuws bekend dat de Poolse topspits Robert Lewandowski in een oefenduel geblesseerd is uitgevallen. Een paar dagen nadat de andere spits Arkadiusz Milik al afviel met een kwetsuur. Een flinke aderlating voor de Polen in aanloop naar het duel met Nederland.

Snelheid als wapen

Kort na rust kopt Van Dijk de 2-0 binnen uit een hoekschop van Veerman – eerst via Jerdy Schouten en Nathan Aké. Het is een van de wapens van Oranje, afgelopen donderdag scoorde Van Dijk ook uit een corner. Tien minuten voor tijd wordt invaller Donyell Malen gelanceerd door Depay, de aanvaller van Borussia maakt er 3-0 van. Snelheid is een ander wapen van dit Oranje. In de slotminuten geeft Malen een assist op een andere invaller, Wout Weghorst, die sierlijk binnen ‘chipt’.

Twee keer 4-0, al zijn dit soort oefenduels moeilijk op waarde te schatten. Maar Oranje zal met enig vertrouwen – maar dus zonder spelmaker Frenkie de Jong – naar Duitsland afreizen. Dinsdagochtend vliegt de selectie naar het trainingskamp in Wolfsburg. Zondag in Hamburg wacht de werkelijke test tegen het stugge Polen.