Nog lang niet oud: 72-jarigen van over de hele wereld

Tina Dunkley (72) uit Atlanta, Georgia trekt elke ochtend baantjes in een buitenzwembad. Nguyen Thi Lan (72) uit Tram Chim, Vietnam staat op om vier uur voor haar dagelijkse portie ochtendgym. En Einar (72) uit Maarssen, Utrecht springt het water in met een salto.

Laten we ouderen eens níét bedlegerig of anderszins kwetsbaar in beeld brengen, bedachten de Nederlandse fotograaf Ilvy Njiokiktjien (39) en twee collega’s verbonden aan het internationale fotoagentschap VII (Seven), de Amerikanen Ed Kashi (66) en Sara Terry (69). De drie fotografen grasduinden door de statistieken en zagen dat de wereld zo snel vergrijst dat in 2030, de piepjonge gemiddelde leeftijd van Afrikanen ten spijt, een op de zes aardbewoners een zestigplusser is. Een jaar geleden lanceerde het drietal de website 1in6by2030.com die in zeven jaar tijd zo’n vijftien fotografische hoofdstukken over ouderdom moet bevatten. Te beginnen met 72-jarigen, de gemiddelde wereldwijde levensverwachting. Elke fotograaf mocht intekenen. De website is een jaar later 33 inzendingen van over de hele wereld rijker, deelnemende fotografen geven zelf tekst en uitleg.

Nguyen Thi Lan (72) uit Tram Chim, Vietnam, draagt een zalmroze jurk, een parelketting, een sjaal, een mondkapje, een bril en een helm tijdens een ritje zometeen op haar motor, voor boodschappen.
Foto Chiara Negrello
Nguyen Thi Lan (72) uit Tram Chim, Vietnam, doet aan ochtendgym.
Foto Chiara Negrello
Nguyen Thi Lan tijdens de ochtendgym. Het is een gewoonte die ze zich tijdens haar jeugd eigen heeft gemaakt en ondanks haar leeftijd blijft volhouden.
Foto Chiara Negrello

Carlos Antonio Hernández Fernández alias Don Charly uit Mexico-Stad verkocht vanaf zijn zesde kleren zij aan zij met zijn vader, 66 jaar later staat hij nog op de markt pakken en jurken te verkopen. Hij moet wel, de inflatie van 11 procent nekt hem bijna. De bank wil beslag leggen op zijn appartement. Maar Carlos voelt zich verder prima, zijn dokter zegt dat zijn gezondheid voor zijn leeftijd bovengemiddeld is. En dat klopt, want hij is al ouder dan de gemiddelde Mexicaanse man wordt (71,6 jaar).

Carlos Antonio Hernández Fernández (72) uit Mexico-Stad werkt op de markt.
Foto Alejandra Rajal
Carlos Antonio Hernández Fernández (72) uit Mexico-Stad doet een vechtsportoefening.
Foto Alejandra Rajal

Nigeriaan Light Oriye fotografeerde landgenoot Esther Habila. Zij woont in de stad Kuje vlak bij hoofdstad Abuja en is moeder van negen kinderen en dertig kleinkinderen. Zij trekt de gemiddelde levensverwachting van Nigeria op want die ligt, meldt het CIA World Factbook, op 62. In haar leven zag ze de medische zorg drastisch veranderen. Kruidendokters toen, ziekenhuizen nu. Ze adviseert jongeren om goed naar hun ouders te luisteren en dankbaar te zijn: zonder haar harde werk hadden haar kinderen bijvoorbeeld geen voortgezet onderwijs genoten.

Esther Habila (72) uit Kuje, Nigeria maakte het mogelijk, vertelt ze, dat haar (negen) kinderen voortgezet onderwijs genoten.
Foto Light Oriye
De hand van Esther Habila (72) uit Kuje, Nigeria.
Foto Light Oriye

Ilvy Njiokiktjien reisde voor fotografieprojecten de wereld over maar nu keerde ze huiswaarts want, besefte ze, haar vader werd 72. Einar Njiokiktjien is de zoon van een Chinese vader uit Nederlands-Indië (vandaar de naam, een samenvoeging van de oorspronkelijke, drieledige familienaam). Hij woont op een woonboot in Maarssen en heeft vier kinderen en zes kleinkinderen. En hij maakt dus salto’s. Ontbijt maakt hij ook, voor de gasten van zijn bed & breakfast, om zes uur ’s ochtends staat hij met plezier sinaasappels te persen. In 2022 liet hij een Oekraïense oma, moeder en dochter bij hem wonen. Einar houdt van leven om zich heen, zeker sinds zijn vrouw hem in 2017 door ziekte plots ontviel, Ilvy’s moeder Anneke. Einar hoopt negentig te worden (levensverwachting Nederlandse man: 80,3).

Einar Njiokiktjien (72) landt in de Vecht na een sprong vanaf de vlonder van zijn Maarssense woonboot
Foto Ilvy Njiokiktjien
Bij de viering van Einar Njiokiktjiens 72ste verjaardag vorig jaar september, samen met familie en vrienden. Einar zit aan het hoofd van de tafel.
Foto Ilvy Njiokiktjien
Einar knoopt een boot vast, met naast hem zijn zoon Esli.
Foto Ilvy Njiokiktjien

Hoe voelt het om 72 te zijn, waar kijkt u naar uit en wat zijn uw grootste zorgen, vroegen alle fotografen aan hun ‘modellen’. Waarna zo’n beetje alle 72-jarigen dicht bij huis bleven. Ik richt me op wat ik nu heb, zegt de Nigeriaanse Esther Habila: mijn kinderen, kleinkinderen en man. Ik maak me zorgen om mijn jongste zus en over mijn neefje, zegt Gayatri Goswami uit Calcutta. Ik hoop mijn kleinkinderen te zien opgroeien, zegt Einar uit Maarssen. Een blik voorbij de eigen familie is vooral vergund aan 72-jarigen zonder geldzorgen: Einar spreekt óók zijn zorgen uit over de staat van de aarde. En Nikos Korachais, die geniet van zijn pensionado-leven tussen olijfbomen en wijngaarden op het Griekse eiland Andros, maakt zich zorgen over „de toekomstige generaties” omdat hij merkt dat de jeugd niet blij is met school en problemen heeft om werk te vinden in Athene

De gepensioneerde Griekse schipper Nikos Korachais (72) bij een heilige kapel in Chora, de grootste stad op het eiland waar hij woont, Andros.
Foto Paola Verzone
Nikos Korachais werkt in de moestuin bij zijn huis.
Foto Paola Verzone

Intussen vreest de Mexicaanse marktkoopman Hernández Fernández vooral dat hij zijn huis kwijtraakt, zegt hij tegen fotograaf Alejandra Rajal. Vangnet was een camper die hij kon ombouwen tot woonplek. „Maar ik heb geen camper meer.”

Beeldend kunstenaar uit Atlanta Tina Dunkley blijft onbekommerd baantjes trekken in het buitenzwembad, lila badmuts op. Rolschaatsen doet ze met op haar hoofd een smurfblauwe helm. Verder werkt ze in haar atelier. Grote zorgen heeft ze niet meer. Niet over familie, niet over de wereld. En ook niet over de dood, zegt ze tegen fotograaf Sheila Pree Bright. „Als het tijd is om te gaan is het tijd om te gaan.”

Beeldend kunstenaar Tina Dunkley (72) uit Atlanta.
Foto Sheila Pree Bright
Beeldend kunstenaar Tina Dunkley (72) uit Atlanta, Georgia ziet zichzelf als een ‘jonge senior’ met weinig zorgen over ouder worden.
Foto Sheila Pree Bright