Nederland gaat vandaag stemmen voor een nieuw Europees Parlement

Opkomst voor het middaguur vergelijkbaar met 2019

In bijvoorbeeld Breda overtreft de opkomst voor het middaguur die van de vorige Europese verkiezingen rond diezelfde tijd, maar landelijk ligt het opkomstpercentage volgens onderzoeksbureau Ipsos I&O gelijk aan dat van 2019, meldt de NOS. Het onderzoeksbureau noteerde om 10.30 een opkomstpercentage van 7 procent.

In Breda waren rond 11.00 uur 9.287 stemmen geteld, meldt de gemeente op haar X-kanaal. Dat is 6,5 procent, wat meer is dan in 2019 rond diezelfde tijd. In Utrecht werd het hoogste opkomstpercentage in vergelijking met andere grote Nederlandse steden genoteerd: daar stemden donderdagochtend al 12 procent van de kiesgerechtigden, meldt persbureau ANP. Dat zijn ongeveer 33.000 mensen. Ook vanuit Nijmegen en Den Haag komen cijfers: in die eerste stad heeft bijna 10 procent gestemd. In Den Haag is dat 8 procent.

In Rotterdam brachten al ongeveer 36.500 inwoners hun stem uit. Dat is bijna 8 procent van de stemgerechtigden in de Zuid-Hollandse stad. En op Schiermonnikoog, de kleinste gemeente van Nederland, heeft al 38 procent van de volwassen inwoners donderdag voor het middaguur gestemd. Vorige keer, in 2019, werd de hoogste opkomst van het land op het Waddeneiland gemeten. Landelijk was de opkomst toen 41,9 procent, op Schiermonnikoog lag die toen rond de 80 procent.

In 2019 lag de opkomst van Europese verkiezingen EU-wijd op 51 procent, wat hoger was dan in 2014 en de verkiezingen daarvoor. Van alle EU-landen was de opkomst in 2019 in België, waar een stemplicht geldt, het hoogst (88,4 procent) en in Slowakije het laagst (23,7 procent).

Een stembureau in het Academiehuis in Zwolle. Foto Wouter de Wilde

In beeld: Haagse politici brengen hun stemmen uit

Onder meer Geert Wilders (PVV), Henri Bontenbal (CDA) en Pieter Omtzigt (NSC) hebben donderdag al vroeg gestemd. Bontenbal deed dat direct om 07.30 uur in Rotterdam. Enkele prominenten delen op bijvoorbeeld X op wie zij stemmen.

Meer Nederlandse kandidaten en meer partijen dan ooit tijdens Europese verkiezingen

Met maar liefst 497 kandidaten stonden er nog nooit zoveel Nederlanders op de kieslijst voor de Europese verkiezingen. Ook het aantal partijen is met twintig hoger dan ooit. Dat meldt persbureau ANP op basis van eigen tellingen.

Het kandidatenaantal had zelfs boven de 500 kunnen uitkomen, als de partij Jezus Leeft niet werd afgekeurd door de Kiesraad. De partij had de aanmeldformulieren niet goed ingevuld. 50PLUS heeft de meeste kandidaten met, what’s in a name, 50 mensen. Daarna komen Piratenpartij-De Groenen (47) en Partij voor de Dieren (41).

GroenLinks en PvdA delen dit jaar voor het eerst een lijst voor de Europese verkiezingen, met daarop 20 kandidaten. Eerder hadden beide partijen ongeveer zoveel eigen kandidaten. De SGP en de ChristenUnie gaan juist uit elkaar dit jaar. Zij hadden bij de vorige verkiezingen samen 30 kandidaten, nu hebben zij er bij elkaar opgeteld 58. In totaal zijn er voor Nederland 31 zetels te verdelen in het Europees Parlement.

In Amsterdam, Alkmaar en Katwijk brengen inwoners ook een stem uit in referenda

Donderdag kunnen sommige Nederlanders naast de Europese verkiezingen ook een stem uitbrengen in referenda. In de gemeente Amsterdam is dat het ‘Hoofdgroenstructuur’-referendum. In Alkmaar gaat de vraag om het wel of niet invoeren van een algeheel vuurwerkverbod en in Katwijk stemmen inwoners voor of tegen betaald parkeren.

In het eerste stadsbrede referendum in meer dan twintig jaar moeten Amsterdammers beantwoorden of ze voor of tegen het „voorgenomen raadsbesluit over de Hoofdgroenstructuur” zijn. Dat voorgenomen besluit richt zich op het beschermen van ‘groene’ gebieden tegen bebouwing. In een beleidsdocument heeft de gemeente opgenomen welke groene gebieden niet bebouwd mogen worden. Daar moeten Amsterdammers dus over stemmen. „Trap er niet in” zeiden de initiatiefnemers van het referendum eerder tegen NRC. Zij vrezen dat door ruimte voor uitzonderingen de bescherming van groen gebied in de praktijk zal tegenvallen.

In Alkmaar en Katwijk is de vraag die stemgerechtigden moeten beantwoorden minder ingewikkeld. Wie in Alkmaar ‘voor’ aankruist, stemt in met het instellen van een algemeen vuurwerkverbod in de gemeente. Stemt iemand ‘voor’ in Katwijk, dan stemt hij voor het realiseren van meer betaalbare woningbouw door het uitbreiden van gereguleerd parkeren in hun gemeente. De referenda zijn niet bindend en dienen daarom als advies aan de gemeenteraden. Die besluiten vervolgens wat ze ermee doen.

Lees ook: Initiatiefnemers van Amsterdams referendum vrezen dat de gemeente het laatste groen verkwanselt: ‘In de berm kun je niet voetballen’

In Alkmaar, Amsterdam en Katwijk zijn donderdag referenda. Foto Keesnan Dogger/ANP

Bijna de helft van Nederlanders wil opnieuw grenscontroles tussen EU-lidstaten tegen immigratie

Bijna de helft van de Nederlanders wil opnieuw grenscontroles tussen EU-lidstaten om immigratie te verminderen, concludeert het Kieskompas op basis van antwoorden van 51.000 respondenten die de stemhulp in aanloop naar de Europese verkiezingen invulden. Dat meldt persbureau ANP. „Om immigratie te verminderen, moeten er weer grenscontroles tussen EU-landen komen”, luidde de stelling van het Kieskompas.

De meeste voorstanders van grenscontroles wonen in Drenthe, Friesland en Overijssel. In Drenthe is dit zelfs bijna zestig procent. Ook langs de scheidslijn van leeftijd en opleidingsniveau zijn grote verschillen te zien. Zo is 67 procent van de praktisch opgeleiden voorstander van grenscontroles, ten opzichte van 27 procent hbo- of wo-opgeleiden. Ruim de helft van de 65-plussers pleit voor grenscontroles, tegenover een derde van de mensen tot 34 jaar.

Negen op de tien voorstanders van grenscontroles zijn van plan om voor het Europees Parlement op de PVV of op Forum voor Democratie te stemmen. De mensen die voornemens zijn op GroenLinks/PvdA, Volt en D66 te stemmen zijn bijna allemaal tegen het plan.

Kiesgerechtigden voor de Europese verkiezingen in het stemhokje in een stembureau in Castricum. Foto Ramon van Flymen/ANP

Nederland gaat vandaag stemmen voor een nieuw Europees Parlement

Vanaf 07.30 uur kan er donderdag door heel Nederland gestemd worden voor een nieuw Europees Parlement. Nederland trapt daarmee als een van de eerste Europese landen de verkiezingen af, die vier dagen zullen duren.

Bijzondere of mobiele stembureaus hanteren andere openingstijden. Dat zijn bijvoorbeeld stemlocaties op stations die eerder opengaan. Op de meeste plekken kan tot 21.00 uur worden gestemd. Vanaf 21.00 uur is een eerste exitpoll te verwachten. De officiële uitslag is zondag, nadat in alle EU-lidstaten is gestemd.

In Castricum ging precies om middernacht een stembureau open. Dat is een traditie in het Noord-Hollandse dorp. Ook op andere plekken in Nederland waren midden in de nacht open voor stemgerechtigden.

Lees ook: Wat staat er op het spel voor de Nederlandse partijen bij de Europese verkiezingen?

In Castricum kan sinds middernacht gestemd worden. Foto Ramon van Flymen/ANP

Lees verder…….