Klimaattop Dubai

‘Op de klimaattop in Dubai lopen drie keer meer olielobbyisten rond dan bij vorige editie’

Voor de klimaattop in Dubai hebben zich zeker 1.300 mensen aangemeld die werken voor organisaties die de belangen van de fossiele industrie vertegenwoordigen. Dat zijn er drie keer zo veel als tijdens de vorige editie in Sharm-el-Sheikh, Egypte, vorig jaar. Dat meldt persbureau AP dinsdag.

Dit jaar moeten bezoekers van de VN-top verplicht kenbaar maken voor welke organisatie ze werken in een openbaar register. Daardoor kon AP preciezer achterhalen hoeveel lobbyisten uit de fossiele sector aanwezig zijn op de klimaatconferentie (al blijven er mogelijkheden voor lobbyisten om ‘onzichtbaar’ te blijven). Vorig jaar maakte het persbureau een ruwe, ‘eigen’ inschatting.

Volgens AP is dat mogelijk een deel van de verklaring voor de grote stijging: vorig jaar heeft het persbureau misschien een aantal lobbyisten ‘gemist’. Het persbureau wijst er daarnaast op dat er dit jaar twee keer zoveel bezoekers zijn als vorig jaar. In totaal zijn er zo’n 90.000 bezoekers.

Onderdeel van de oplossing
De voorzitter van de top, sultan Ahmed Al-Jaber, in het dagelijks leven baas van staatsoliebedrijf Adnoc van Abu Dhabi, heeft eerder gezegd dat fossiele energiebedrijven juist deel moeten uitmaken van de oplossing voor de klimaatcrisis en geeft ze relatief veel ‘ruimte’ in Dubai. Financial Times onthulde eerder dat Al-Jaber het mogelijk heeft gemaakt voor bedrijven die de conferentie sponsoren met een bedrag hoger dan 8,2 miljoen dollar, ook toegang kunnen krijgen tot de zogeheten ‘blue zone’, waar normaal alleen regeringsleiders en onderhandelaars toegang hebben. Een aantal klimaattoppen geleden, met name in Glasgow in 2021, was de oliesector juist niet welkom.

Critici stellen dat Al-Jaber te veel rekening houdt met de belangen van de fossiele industrie. Volgens de meeste wetenschappers moeten fossiele brandstoffen zo snel mogelijk ‘uitgefaseerd’ worden, omdat zij hoofdverantwoordelijk zijn voor de uitstoot van broeikasgassen.

Een andere maatschappelijke organisatie, Kick Big Polluters Out, komt op basis van een telling tot de conclusie dat er 2.500 lobbyisten uit de fossiele sector aanwezig zijn.

Bezoekers van de klimaattop in Dubai maandag. Foto Peter Dejong/AP

Kaag: we moeten het in Dubai hebben over systeemveranderingen

De klimaattop in Dubai moet draaien om het praten over „systeemveranderingen”. Dat heeft demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) maandag gezegd op de top in Dubai, zo meldt persbureau ANP. De beleidsvrouw pleitte voor een snellere afbouw van subsidies voor de fossiele industrie.

„Klimaatactie moet centraal staan in alles wat je doet, omdat het een overstijgend probleem is voor alle landen”, zei Kaag. „Het raakt iedereen.” Ze zei het jammer te vinden dat het vierde kabinet-Rutte gevallen is, omdat daardoor niet alle plannen die zij voor ogen hadden, kunnen worden uitgevoerd. „Maar ondertussen gaan we ook door en we komen onze afspraken na”, aldus Kaag.

De D66-politica uitte ook waarschuwende woorden voor een volgende kabinet, waarbij ze leek te zinspelen op eerdere klimaatsceptische opmerkingen van PVV-leider Geert Wilders. „Doen alsof het allemaal nog wel even kan wachten is behoorlijk risicovol”, zei Kaag.

‘Miljarden, niet miljoenen! Vul het fonds nu!’

Mia Mottley, premier van Barbados en vertegenwoordiger van kleine eilandstaten tijdens COP28, zei maandag dat ze blij is dat landen vorige week een akkoord hebben bereikt voor een klimaatschadefonds. Dat fonds kunnen ontwikkelingslanden gebruiken wanneer zij schade hebben door klimaatverandering. Maar, het geld dat tot nu toe is toegezegd, 720 miljoen dollar waarvan vijftien miljoen van Nederland, is nog vér verwijderd van de honderden miljarden dollars die volgens haar nodig zijn, benadrukt ze.

Armere landen zijn kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, maar veel minder verantwoordelijk voor de opwarming dan geïndustrialiseerde landen. „We kunnen het klimaatdebat niet alleen maar over emissies laten gaan”, zei directeur van de Wereldbank Ajay Banga. „Het moet gaan over de neerwaartse impact waarmee het Mondiale Zuiden wordt geconfronteerd, door groei die leunt op sterke emissies die we in andere delen van de wereld hebben gekend.” Klimaatactivisten zongen bij de top: „Miljarden, niet miljoenen! Vul het fonds nu!”

PBL: grote onzekerheid over de haalbaarheid van klimaatneutraliteit

Na het ‘Emissions Gap Report’ van het UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties, komt het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) deze maandag met een eigen rapport over de kloof tussen de klimaatdoelen en de plannen van landen om die doelen te bereiken. Terwijl het UNEP kijkt naar plannen voor de ‘korte termijn’ (tot 2035), heeft het PBL zich geconcentreerd op de haalbaarheid van doel om in 2050 niet méér broeikasgassen uit te stoten dan de planeet kan opnemen (via planten of technologisch), wat ook wel klimaatneutraliteit of ‘netto-nul’ emissies wordt genoemd.

Volgens het rapport, ‘Assessing the Gap’, schieten de huidige plannen nog steeds ernstig tekort. Als alle voorstellen daadwerkelijk worden uitgevoerd gaat het om 6 gigaton, maar volgens het PBL is er sprake van grote onzekerheid over de haalbaarheid van klimaatneutraliteit. Veel voorstellen blijven steken in goede bedoelingen, zonder dat er concreet beleid bestaat om ze te realiseren. Als daar rekening mee wordt gehouden, is de kloof een stuk groter: 36 gigaton. Dat is ongeveer evenveel als twee derde van de jaarlijkse mondiale uitstoot.

In het rapport is vooral gekeken naar de vijf grootste uitstoters: China, de VS, de EU India en Brazilië. De Europese Unie heeft de beste papieren om het einddoel te halen, al kunnen individuele lidstaten een risico vormen. De VS heeft zijn doelen tot 2030 weliswaar goed op een rij, maar nauwelijks een strategie voor de langere termijn. Bij de overige drie landen moeten de doelen verder worden aangescherpt.

Met behulp van een online tool laat het PBL zien welke doelen er zijn, hoe ver het beleid daarvan nog verwijderd is en wat dat betekent voor de opwarming.

Zo’n 100.000 mensen aangemeld voor klimaattop, twee keer zoveel als vorig jaar in Egypte

Met 97.000 bezoekers in Dubai wordt COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten waarschijnlijk de best bezochte klimaattop ooit, schrijft Britse klimaat-website Carbon Brief. Het aantal bezoekers ligt bijna twee keer zo hoog als op bij de klimaattop van vorig jaar in de Egyptische plaats Sharm-el-Sheikh. Wie de aanmeldingen voor online deelname ook meeteelt, komt dit jaar uit op ruim honderdduizend deelnemers. Hoeveel mensen de top daadwerkelijk hebben bezocht, maakt het VN-klimaatbureau UNFCCC na afloop van de top bekend.

Het komt niet als verassing dat gastland Verenigde Arabische Emiraten, met in totaal 4.409 deelnemers, dit jaar de grootste delegatie afvaardigt. Brazilië volgt met ruim drieduizend deelnemers. Ook vanuit de landen China, Nigeria, Indonesië, Japan en Turkije, meldden ruim duizend mensen zich aan. Noord-Korea, Nicaragua, Eritrea, Liechtenstein en Moldavië hebben de kleinste delegaties. Vanuit die landen hebben minder dan tien personen per land zich aangemeld.

Welkom in het blog over COP28

De grote, jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties is donderdag in Dubai begonnen. Wereldleiders, ministers en onderhandelaars uit bijna tweehonderd landen bespreken tot volgende week dinsdag hun plannen om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Dit is COP28: de achtentwintigste Conference of the Parties. Het belangrijkste onderwerp van de gesprekken dit jaar is de mondiale inventarisatie van het klimaatbeleid. Volgens het Klimaatakkoord van Parijs (2015) moeten landen hun beleid aanscherpen als de doelstellingen die daarin zijn vastgelegd niet worden gehaald. Ook zal er worden gesproken over klimaatfinanciering. Dat de Verenigde Arabische Emiraten dit jaar gastland zijn, en de baas van het staatsoliebedrijf van dat land tevens voorzitter is van de conferentie, zorgde voor veel woede en onrust voorafgaand aan de top.

Lees verder…….