Jeugdtheater Hofplein wint de ELJA Foundation Award

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein heeft de ELJA Foundation Award gekregen. Dat heeft de ELJA Foundation donderdagmiddag op een bijeenkomst in Amsterdam bekendgemaakt.

Deze nieuwe tweejaarlijkse kunst- en cultuurprijs, waaraan een geldbedrag van 75.000 euro is verbonden, is bedoeld voor organisaties en individuen die het verschil maken voor kinderen en jongeren op kunstgebied. Naast Jeugdtheater Hofplein waren ook het Aslan Muziekcentrum in Amsterdam en het Hiphophuis in Rotterdam genomineerd. Deze instellingen ontvangen een geldbedrag van 12.500 euro.

De ELJA Foundation is een nieuwe liefdadigheidsorganisatie opgericht door Els Blokker-Verwer, de 77-jarige weduwe van zakenman Jaap Blokker. De missie van de stichting is, in de woorden van de oprichter, om cultuurprojecten te steunen „die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren en het exploreren van hun talenten”. Els Blokker maakte vorig jaar 15 miljoen euro over naar de stichting

Het Jeugdtheater Hofplein is in 1985 opgericht en betrekt jaarlijks zo’n 17.500 kinderen en jongeren actief bij theater, dans en muziek. Volgens het juryrapport is Hofplein een „empowerment machine” waar deelnemers iets ontdekken „wat ze hun leven lang met zich meedragen en die bouwt aan zelfvertrouwen”.

Lees ook Dit zijn de vijftig grootste particuliere schenkers aan cultuur

Dit zijn de vijftig grootste particuliere schenkers aan cultuur