Honderdduizenden Palestijnen vluchten maar kunnen de Gazastrook niet verlaten

Volgens een schatting van UNRWA, de VN-organisatie die zich bezighoudt met hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen, zijn de afgelopen negen dagen ongeveer een miljoen Gazanen ontheemd geraakt. De Israëlische krijgsmacht heeft herhaaldelijk een evacuatieoproep afgekondigd voor mensen in het noorden van Gaza. Daarmee wil ze de mensen naar het zuiden dwingen, vermoedelijk met het oog op het verwachte grondoffensief. De Israëlische aanvallen op Gaza begonnen op zaterdag 7 oktober, nadat Hamas Israël had aangevallen met onder meer raketten en militanten.

De grensovergang in Rafah, waarvandaan mensen uit Gaza naar buurland Egypte hopen te vluchten, is nog altijd gesloten. Volgens een verslaggever van persbureau AFP werd de grenspost maandag door Israël gebombardeerd. Aan de Gazaanse kant van de grens hebben zich vele honderden mensen verzameld in de hoop het gebombardeerde gebied te kunnen verlaten. Buitenlanders en mensen met een dubbele nationaliteit wachten op het moment dat hun overheden hen evacueren.

Volgens de Palestijnse autoriteiten kwamen bij de luchtaanvallen in Gaza zeker 2.800 mensen om het leven, onder wie ten minste 700 kinderen. De Israëlische autoriteiten meldden zeker 1.400 doden. De meeste Israëliërs kwamen bij de invallen van Hamas-militanten in het zuiden van het land, ruim een week geleden, om het leven.

Lees verder…….