Dit wordt de zomer van Salt, Sea & Paper

Het gras stond hoog en de zomer was loom, ergens rond het jaar 2000 in de Vogezen. Aan de keukentafel van het vakantiehuisje werden mijn zusje en ik ingewijd in het jokeren. Setjes kaarten moesten we verzamelen (zoals drie koningen) of rijen (7-8-9-10-boer). De joker fungeerde als, nou ja, als joker. Niets leuker om te zien dan dat iemand een joker als harten negen inzette, terwijl jij die joker de volgende beurt met je eigen harten negen op kon pikken.

De zomervakantie van 2024 zal de zomer worden van Sea, Salt & Paper, een fantastisch fijn kaartspelletje in de traditie van rummy-spellen als jokeren, Gin Rummy en Rummikub. Het is even doorbijten om te snappen hoe de punten worden verdeeld, maar doorzetters worden beloond met een verslavend diep kaartspel.

In het kleine doosje zitten 58 kaarten met prachtige maritieme origami-kunst van Lucien Derainne en Pierre-Yves Gallard. Setjes verzamelen is het doel. Sommige setjes leveren een punt én een bonusactie. Wie twee krabben speelt, mag een kaart uit de aflegstapel vissen. Met een zwemmer en een haai mag je een kaart uit de hand van een ander jatten. Speel twee boten en je mag meteen nog een keer.

Er zijn ook kaarten die je stilletjes opspaart in je hand. Schelpen en octopussen worden met elke kaart meer waard. Een matroos in z’n eentje is niets waard, maar met z’n tweeën scoren ze vijf punten.

Zeemeerminnen zijn al even krachtig en ongrijpbaar als jokers. Wie ze alle vier verzamelt, heeft meteen gewonnen. Een prestatie die niemand thuis nog heeft bereikt. Gelukkig scoren zeemeerminnen ook punten, één punt voor elke kaart van dezelfde kleur die je hebt verzameld.

Ieder die meer dan zeven punten heeft verzameld mag het spel stilleggen. Degene met de meeste punten wint. Simpel. Maar, maar, maar. De speler met zeven of meer punten mag in plaats daarvan óók een wedje leggen. Tegenstanders zijn dan nog één keer aan de beurt. Wie dan verliest telt niet zijn of haar punten bij elkaar, maar krijgt één punt per kaart van de kleur waarvan ze de meeste hebben.

Hier lijken wel erg veel abstracte regels op elkaar gestapeld. Wie er setjes kan vormen voelt het eerste potje haast willekeurig, zeker als je keer op keer getroffen wordt door een haai-zwemmercombinatie.

Maar na een potje of vijf trekt de mist op en worden tactieken zichtbaar. Verkeer je in een verliezende positie? Verzamel dan kaarten van één kleur. Zo bereid je je voor op de weddenschap die ongetwijfeld komen gaat. En zo ontdekken we thuis steeds meer lagen in Sea, Salt & Paper. Precies de diepte waarop je hoopt in een vakantiespel.

Lees verder…….