David Linszen wint sterke finale Leids Cabaret Festival

David Linszen (1991) is zaterdagavond de winnaar van het Leids Cabaret Festival geworden. Na een auditieronde, voorronde en halve finale, won Linszen tijdens de 44ste editie zowel de jury-, publieks- als de studentenprijs. Linszen werd geprezen om zijn muzikaliteit, originaliteit en hoge grapdichtheid. De vakjury: „We zaten op het puntje van onze stoel te genieten van dit vanzelfsprekende talent.”

Linszen, sinds 2019 aangesloten bij stand-upcomedygezelschap Comedytrain, overtuigde met een wonderlijk en eigenzinnig optreden. Hij presenteerde zich als een zonderling met bizarre hersenspinsels over ongemak en misverstanden. Het levert doldwaze verhalen op, ondersteund door sterk en komisch fysiek spel.

Erg grappig is bijvoorbeeld de „bloedknoeperd van een wereldtip” waarmee Linszen aftrapt. Wil je overkomen als een echte wereldburger en je gesprekspartner in een gesprek over reizen overtoepen? Richt je op de klemtoon van buitenlandse plaatsnamen, leert hij het publiek in een komische demonstratie.

Het is spannend om naar Linszen te kijken. Voor hem lijkt fantaseren over absurde situaties een manier om een leven dat makkelijk nutteloos of eenzaam lijkt dragelijk te maken. Het is troostrijk en grappig tegelijk om te zien hoe hij weerstand biedt tegen de absurditeit van het leven met nog meer absurditeit. Een goed voorbeeld is Linszens alternatief voor de dodenherdenkingstrompet (een extatische collectieve dans). Het is onzinnigheid, die bijzonder komisch wordt door zijn spel en mimiek.

Overdrijving

De twee andere finalisten, Tim Kroezen en Said El Hassnaoui, toonden zich hun plaats in de finale ook meer dan waardig. Kroezen liet zien hoe hij beschikt over een fijn gevoel voor timing en had droge, leuke vondsten. Vrouwen zien hem als „de vegetarische maaltijd onder de mannen: de verstandige keuze, maar je hebt er nooit echt zin in.”

De derde finalist liet zich kennen als een charmante verteller in een verhaal over hoe zowel Marokko als Nederland hem niet altijd behandelen als een van hen. Schrijnend en grappig is zijn anekdote over een medestrandgast op Ameland die hem aanzag voor een vluchteling. Zijn reactie is een sterk staaltje overdrijving. Alsof hij net uit de zee gerold kwam, liet hij zich op zijn knieën zakken terwijl hij dramatisch uitriep: „Is this Eng-land?!”

De optredens van alle drie smaakten naar meer, tijdens een bijzondere 44ste editie van het festival. Nieuw was de studentenprijs: een afvaardiging uit verschillende Leidse studentenverenigingen koos degene die het meest in de smaak zou vallen bij een studentenpubliek. Dat was dus ook Linszen. Bij eerdere rondes had de studentenjury na afloop in de kroeg of de volgende ochtend („met een kater”) zijn optreden beschreven aan huisgenoten. „Zelfs dan was het nog grappig en wij zijn niet eens cabaretiers”.

In meer opzichten deed de avond denken aan een studentenverenigingsactiviteit. Dit was het ook deels, want het Leidse Augustinus was medeverantwoordelijk en leverde vrijwilligers en financiële steun. Positieve bijvangst tijdens de finale-avond was een gezellige studentikoze sfeer, die reikte tot buiten de deuren van de Leidse Schouwburg. Voor aanvang vond op de stoep al een klein feestje plaats rondom een studentenband en mobiele buitenbar.

Een leuke knipoog naar het verleden: in 1978 vond de eerste editie van het cabaretfestival plaats als lustrumactiviteit van een Leidse studentenvereniging. Tegelijkertijd betekent het een soort doorstart van het festival met een ander gezicht. Impresariaat Bunker droeg de organisatie per dit jaar over aan de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal.

Dit volgde op een jaar zonder Leids Cabaret Festival. In 2023 besloot de organisatie de wedstrijd af te gelasten. De officiële reden luidde dat er zich te weinig goede deelnemers hadden ingeschreven. „Het was vorig jaar gewoon té kut”, grapt presentator van de avond Jan Jaap van der Wal erover. Wat zich had ingeschreven was „een schande voor het cabaret”.

Hoeveel waarheid daarin zit, zullen we niet meer te weten komen. Wel is duidelijk dat deze editie van het festival in elk geval een buitengewoon sterke was.

Finalistentournee. Vanaf 5 maart t/m 2 juni. Info: www.leidscabaretfestival.nl