Beursgang Birkenstock valt tegen ondanks Barbie-hype

Sandalen De beursgang van Birkenstock liep woensdag minder goed dan verwacht. Beleggers waardeerden het Duitse bedrijf op 7,5 miljard dollar, waar de eigenaren op 9 miljard hadden ingezet.

Een winkel van het bijna 250 jaar oude familiebedrijf Birkenstock in Londen.
Een winkel van het bijna 250 jaar oude familiebedrijf Birkenstock in Londen. Foto Toby Melville/Reuters

Kies je voor de glimmende roze hakken en blijf je in Barbieland, of betreed je op platte Birkenstocks ‘de echte wereld’? Lang hoeft actrice Margot Robbie in de succesvolle Barbie-film niet na te denken, als ze als Barbie voor die keuze komt te staan. Ze pakt de sandalen en gaat voor het avontuur.

Dankbaar liftte Birkenstock deze zomer mee op de Barbie-hype. In de weken na de première verdubbelde het aantal zoekopdrachten naar de door Robbie gedragen sandalen. Voor de Duitse schoeiselfabrikant was de publiciteit de perfecte opmaat richting de maandenlang voorbereide beursgang in New York. Woensdag ging het aandeel voor het eerst over de toonbank, maar wel tegen een lagere prijs dan de eigenaren hoopten. Bij het sluiten van de beurs was een aandeel 40,20 dollar waard, zo’n 13 procent minder dan de introductieprijs van 46 dollar.

De waardering van beleggers kwam daarmee uit op 7,5 miljard dollar (ruim 7 miljard euro), zo’n 1,5 miljard dollar minder dan waarop Birkenstock mikte. Eerder deze maand had het bedrijf de verwachtingen van de beursgang juist naar boven bijgesteld, van 8 naar 9 miljard dollar. Dit deed het op basis van gesprekken met potentiële investeerders en de goede winstmarges: vorig jaar bedroeg de winst bijna 400 miljoen euro, op een omzet van 1,2 miljard euro. Het Noorse staatsfonds, dat olie- en gasopbrengsten beheert, investeerder Durable Capital Partners en miljardair Bernard Arnault hadden al aangekondigd in te zullen stappen.

Niet al te bedroefd

Toch hoeven de eigenaren van Birkenstock ook weer niet al te bedroefd te zijn over het verloop van de eerste handelsdag. Het bedrijf is nog altijd veel meer waard dan de som die durfinvesteerder L Catterton in 2021 neertelde voor het bijna 250 jaar oude familiebedrijf. De private-equitypartij nam twee derde van de aandelen over van de oprichtersfamilie Birkenstock, waarbij de waardering van het bedrijf lag op 4,8 miljard dollar.

Opvallend genoeg is het de derde grote Amerikaanse beursgang in korte tijd waarbij het aandeel na lancering wegzakt onder de introductieprijs. In september debuteerden het Britse chipbedrijf Arm en bezorgbedrijf Instacart in eerste instantie succesvol, om vervolgens te kelderen. Ten opzichte van de openingsprijs staan de bedrijven bijna een maand later respectievelijk 14 en 26 procent in de min.

Door de opgelopen inflatie en hogere rentestanden stelden bedrijven een beursgang de afgelopen jaren uit, of bliezen ze hem zelfs af. In Nederland ging dat laatste bijvoorbeeld op voor de Mirage Retail Group en bol (voorheen bol.com). De grote beursgangen van Arm, Instacart en Birkenstock worden door beleggers en bedrijven dan ook gezien als tests voor het beursklimaat. Een succesvolle entree kan bedrijven inspireren die nu nog afwachten met een beursnotering.

Dat de beursgang bij de drie nieuwkomers op de Amerikaanse beurs achterblijft bij de verwachtingen, heeft dan ook mogelijk gevolgen voor aankomende IPO’s (initial public offerings). Ook in Europa staan een paar grote beursgangen gepland. Zo overweegt Europa’s grootste private-equitybedrijf CVC Capital Partners al langer een beursnotering in Amsterdam, maar werd die meermaals uitgesteld. In november zou het dan eindelijk zover moeten komen, waarbij CVC volgens Bloomberg zou streven naar een waardering van 20 miljard euro. Ondertussen maken de Duitse vervoerder Flix en de uit hetzelfde land afkomstige parfummaker Douglas zich naar verluidt op voor een gang naar de beurs in Frankfurt. Een datum hiervoor staat nog niet vast.

Lees verder…….