Feyenoord vergeet te winnen in Madrid

Champions League Feyenoord dicteert en krijgt meer kansen dan tegenstander Atlético Madrid, maar verliest wel met 3-2. Het optreden illustreert de enorme potentie van deze ploeg.

Feyenoord-verdediger Quilindschy Hartman vecht een duel uit met Atlético-spits Álvaro Morata
Feyenoord-verdediger Quilindschy Hartman vecht een duel uit met Atlético-spits Álvaro Morata Foto Isabel Infantes/Reuters

In een boeiend, intens gevecht in Estadio Metropolitano in Madrid klopte Feyenoord woensdagavond hard op de deur van de Europese top. In fases liet het zijn enorme potentie zien, in een seizoen dat nog maar net op gang is. Met fijn aanvalsspel wist Feyenoord de Spaanse topclub Atlético Madrid – Champions League-finalist in 2014 en 2016 – vast te zetten en tot het uiterste te dwingen. De Rotterdamse club zal complimenten krijgen, maar geen punten. Feyenoord verloor het tweede groepsduel in de Champions League met 3-2, na een 1-2 voorsprong.

Spelers van Feyenoord kijken even naar boven, naar de hoge ringen in het nieuwe, imposante Metropolitano, als de Champions League-hymne klinkt. Feyenoord-directeur Dennis te Kloese heeft een plekje gevonden op de eretribune, pal naast UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. Als Feyenoord-coach Arne Slot vanuit zijn dug-out naar rechts kijkt, ziet hij topcoach Diego Simeone staan, al sinds 2011 trainer van Atletico. Het illustreert de nieuwe wereld waarin Feyenoord zich begeeft, dansend tussen de Europese elite.

Huilende persvoorlichter

Slot memoreerde dinsdag nog aan twee jaar geleden, toen het in de Conference League speelde, het derde Europese clubtoernooi. „Ik zag onze persvoorlichter huilend naast me staan. Zei hij, weet je niet hoe lang het geleden is dat we een uitwedstrijd [in Europa] wonnen?”

Een tentamen, zo omschreef Slot het duel met Atlético. De zwaarste wedstrijd onder zijn leiding sinds zijn komst naar de club in 2021. Onvergelijkbaar met het niveau in de Eredivisie, schetste hij. „Als we kans op een resultaat willen, moeten we misschien twee keer zo goed spelen als in de laatste zes, zeven wedstrijden.”

In een interview voor de camera van RTL 7 kort voor de aftrap maakt hij dat concreet. Als Feyenoord de bal verliest, moeten ze in nog hogere snelheid op de bal duiken zodra spelers van Atlético diep gaan. „Waar je normaal misschien 28, 29, 30 kilometer per uur aantikt als je terugsprint, zal je dat nu op 32, 33 kilometer per uur moeten doen.”

Feyenoord-spelers kijken even omhoog in het imposante Metropolitano

Feyenoord bespeelt makkelijk de ruimtes tussen de linies, is vanaf de eerste minuut comfortabel aan de bal. Via verzorgd combinatiespel weet het steeds de vrije man te vinden. Simeone staat onrustig langs de kant, krabt even aan zijn haar.

Middenvelder Quinten Timber ontsnapt aan zijn bewakers, drijft de bal op. Tien, twintig meter. Feyenoord-spits Ayase Ueda ruikt de kans, maakt een loopactie opzij, sluipt zo slim weg bij Atlético-verdediger Mario Hermoso. De Japanner krijgt de pass perfect in de loop, schiet eerst op doelman Jan Oblak, waarop de bal in de rebound via Hermoso in het doel caramboleert: 0-1. Even later verdubbelt Feyenoord de voorsprong bijna, als een verrassend afstandsschot van Ramiz Zerrouki maar net naast gaat.

Atlético is sluw, wacht op de kleine kansen, foutjes van Feyenoord. Spits Álvaro Morata maakt binnen vijf minuten al 1-1, als hij de bal oppikt nadat middenvelder Mats Wieffer een dieptepass wegwerkt met een sliding. De goal wordt eerst afgekeurd vanwege buitenspel, bij de pass die eraan vooraf gaat op de diepgaande Saúl Níguez. Na interventie van de VAR staat de goal toch op het scorebord.

Feyenoord-aanvaller Calvin Stengs in duel met Atlético-speler Samuel Lino. Foto Javier Soriano / AFP

Even deinst Feyenoord naar achteren. Verdediger Gernot Trauner lijkt een gevaarlijke voorzet vanaf de zijkant bijna in eigen doel te lopen met Morata op zijn hielen, maar de Oostenrijkse aanvoerder blijft rustig en werkt de bal over het doel.

Slot maakt zijn ploeg met handgebaren duidelijk: probeer Atlético te lokken door achterin rustig rond te passen. Als dat lukt, moet Feyenoord vanuit daar versnellen op het middenveld, is het plan. Maar Atlético blijft veelal compact op eigen helft hangen. Toch, als ze dat geduld soms even verliezen en doorjagen op de Feyenoord-defensie, ontstaat er direct veel ruimte.

Feyenoord domineert, komt veel op de vijandelijke helft. Calvin Stengs legt een vrije trap met links precies op maat voor verdediger David Hancko, die is weggeslopen bij de verdedigers. In vrije positie schiet de Slowaak op de Sloveense doelman Jan Oblak, die eerst nog redt. Waarop Hancko in de rebound in het dak van het doel ramt: 1-2.

Zorgelijke blikken

De blikken bij Atlético worden met de minuut zorgelijker. Zeker als Trauner een grote kans krijgt na doorbreken van Stengs op rechts, maar de aanvoerder veegt de bal net voorlangs. Simeone maant zijn ploeg tot kalmte. De frustraties lopen langzaam op bij Atletico, goed te zien wanneer Níguez onbesuisd doorgaat op de linkervoet van Lutsharel Geertruida. Hij krijgt geel, net als twee andere ploeggenoten in de eerste helft.

Feyenoord krijgt kansen voor 1-3, maar is net iets te aarzelend, misschien verrast door het eigen overwicht. Ondertussen blijft Atlético loeren op die paar momentjes. Zoals op slag van rust, wanneer Feyenoord een corner niet goed wegwerkt. Uit de chaotische scrimmage maakt Antoine Griezmann met een kunstige mini-omhaal 2-2. Ongetwijfeld een mentale tik voor Feyenoord – beter voetbal, meer kansen, toch gelijk. Simeone voelt dat aan, staat opgewonden te springen langs de lijn.

Atlético is sluw, wacht op kleine foutjes van Feyenoord

Feyenoord kan zichzelf verwijten dat het te makkelijk de doelpunten weggeeft. Want binnen twee minuten na rust staat het 3-2. Nahuel Molina komt door op rechts, geeft voor op Morata die ontsnapt uit de rug van Trauner en binnentikt. Simeone knuffelt Molina, jut even daarna het publiek op.

Feyenoord krijgt nog kansen voor 3-3. Eerst Stengs, in de zestigste minuut, na een razendsnelle combinatie door het hart van de Atlético-verdediging. Maar hij mist even controle bij de aanname. Kort erop vuurt Igor Paixao maar net over met een hard afstandsschot. Om even later ook rakelings naast te schieten.

In de laatste seconden is invaller Yankuba Minteh nog gevaarlijk met een schot, maar Oblak redt. Feyenoord-spelers zakken naar de grond, als wordt afgefloten. 52 aanvallen creëerden ze, tegen 28 voor Atletico. En negentien tegen acht doelpogingen. Een zuur en onnodig verlies, wel een nederlaag met perspectief.

Lees verder…….