Oud-kanselier Schröder zorgde goed voor zichzelf – én voor Poetin

Oud-bondskanselier Een recent boek over Gerhard Schröder laat zien hoe de oud-bondskanselier van Duitsland zich inzette voor persoonlijk gewin. Hij was close met Vladimir Poetin: de echtparen Schröder en Poetin vierden samen Kerstmis en zaten bij elkaar in de sauna.

Schröder, dan nog bondskanselier, begroet president Poetin op diens bezoek aan Berlijn in september 2005.
Schröder, dan nog bondskanselier, begroet president Poetin op diens bezoek aan Berlijn in september 2005. Foto Andreas Rentz / Getty Images

In de maanden na de Russische inval in Oekraïne was er onder de Duitse sociaal-democraten sprake van dat oud-kanselier Gerhard Schröder uit de partij, de SPD, zou moeten worden gezet. Ook na het begin van de oorlog weigerde Schröder zich te distantiëren van president Vladimir Poetin, en in de jaren daarvoor had Schröder significant bijgedragen aan de Duitse afhankelijkheid van Russisch gas. Toch strandde het partijroyement, omdat niet kon worden bewezen dat Schröder zou hebben gehandeld in strijd met de partijstatuten.

Vorige week werd bekend dat Schröder in oktober door de Hannoverse afdeling van de SPD zal worden geëerd vanwege zijn zestigjarig lidmaatschap van de partij. Schröder krijgt daarvoor een speldje en een laudatio. Voor sommige sociaal-democraten wegen Schröders verdiensten nog altijd zwaarder dan zijn inspanningen voor de Russische president.

Al vroeg in de politieke carrière van Gerhard Schröder tekent zich af dat de SPD-man persoonlijk gewin belangrijker vindt dan iets abstracts als mensenrechten. In 1985, op bezoek bij DDR-leider Erich Honecker, belooft Schröder het West-Duitse onderzoeksinstituut af te schaffen dat de mensenrechtenschendingen in de DDR registreert. Schröder verzekert Honecker dat het instituut zal worden opgeheven zodra hij aan de macht is: gerechtigheid voor de politieke gevangenen in de DDR ruilt Schröder rustig in voor een wit voetje bij Honecker.

Lees verder…….