Vattenfall staakt bouw biomassacentrale bij Diemen

Biomassa Volgens de Raad van State moet onderzoek gedaan worden naar de milieueffecten van de biomassacentrale. Vattenfall zegt dat het waarschijnlijk net zo lang duurt om minder omstreden energieopwekking te realiseren.
De elektriciteitscentrale van Vattenfal in Diemen.
De elektriciteitscentrale van Vattenfal in Diemen. Foto Ramon van Flymen/ANP

Energieleverancier Vattenfall staakt de bouw van een biomassacentrale nabij Diemen, zo maakte het bedrijf maandag bekend. De Raad van State heeft geoordeeld dat goed onderzoek gedaan moet worden naar de milieueffecten van het verstoken van biomassa, voordat zo’n centrale mag worden neergezet. Het is een overwinning voor de milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), die de bouw van de biomassacentrale wilde dwarsbomen. In 2021 werd de aanleg van de centrale al stilgelegd na aanhoudende kritiek van onder meer omwonenden.

Volgens Vattenfall is het waarschijnlijk de moeite niet waard om de conclusies van een onderzoek af te wachten – in zo’n tijdsbestek kan het bedrijf evengoed bewezen duurzame warmtebronnen ontwikkelen in het gebied. Vattenfall kijkt onder meer naar waterstof, aquathermie en geothermie. Het bedrijf overlegt met de gemeenten Diemen, Amsterdam en Almere, de provincie en het demissionaire kabinet.

Het opstoken van biomassa – veelal samengeperst hout – is een omstreden manier om energie op te wekken. Volgens de Nederlandse standaarden is biomassa alleen duurzaam als het van resthout is gemaakt. Uit onderzoek waar NRC aan meewerkte, is gebleken dat er heimelijk ook bomen worden gekapt om op te stoken als biomassa.

Lees ook Hele bossen worden gekapt – en toch heet dat hout ‘duurzaam’

Lees verder…….