‘Ik haal veel voldoening uit mijn werk’

Na zeven jaar in Argentinië is kunstenaar en marketingstrateeg Roos Rademakers (30) weer terug in Nederland. „Ik werk alleen nog maar aan projecten die bijdragen aan een betere wereld.”

in

‘Ik doe veel uiteenlopende dingen. Ik ben brand and communication strategist, nu voor vijf verschillende opdrachtgevers. Zo help ik bijvoorbeeld verschillende gemeenten met het werven en bereiken van jongeren voor trainingsprogramma’s, waarin ze hun talenten kunnen ontwikkelen. En binnenkort ga ik aan de slag voor een bedrijf dat het energieverbruik omlaag wil brengen in sociale huurwoningen.

„Ik ben heel blij dat ik deze klussen heb gevonden. Eerder werkte ik voor meer commerciële bedrijven, maar deze bijzondere projecten passen beter bij mij. Mijn huidige klussen dragen ergens aan bij en helpen mensen op een omslagpunt in hun leven het zetje in de goede richting te geven.

„Naast mijn marketingwerk ben ik directeur van een journalistiek kunstmagazine in Argentinië, waar ik zeven jaar woonde, en parttime kunstenaar. Dat is ook begonnen toen ik in Argentinië woonde. Ik vond schilderen en tekenen altijd al leuk, maar ben er pas echt mee aan de slag gegaan toen ik mijn ex, een professioneel kunstenaar, tegenkwam en ik vaak in zijn atelier ging werken. Zodra ik een paar uur de tijd heb, zit ik in mijn atelier in Schiedam.

„Leven van de kunst is niet makkelijk. In Argentinië kun je moeilijk werken verkopen omdat de economie heel slecht is, in Nederland moet je er fulltime mee bezig zijn en al een jaar hier wonen om bijvoorbeeld voor fondsen in aanmerking te komen. Voor mij werkt dat niet, want ik ben pas drie maanden terug. Gelukkig vind ik de combinatie van werk en kunstenaarschap heel leuk, ik haal ook veel voldoening uit mijn werk.”.

uit

‘Het begin van dit jaar was lastig. Ik kwam terug naar Europa, eerst naar Lissabon en Barcelona, en moest opeens Europese rekeningen betalen. Ik had net een paar projecten afgerond, en ontdekte dat ik nooit echt aan acquisitie had gedaan. Toen dacht ik wel: shit, zo kan het freelance leven ook zijn.

„Uiteindelijk heb ik vier maanden van mijn spaarrekening geleefd. Gelukkig kon dat. In Argentinië werkte ik ook voor Nederlandse opdrachtgevers, terwijl de leefkosten daar veel lager zijn. Zo heb ik veel kunnen sparen. Nu weet ik dat het superbelangrijk is om een buffer te hebben. Ik ga ook heel bewust om met mijn uitgaven. Dat is niet tot op de cent, maar ik denk wel lang na voordat ik kleding koop bijvoorbeeld, en ik ga ook niet vaak uit eten. Dan kook ik liever thuis met vrienden.

„Wel vind ik het belangrijk om te investeren in cursussen. Ik leer nu bijvoorbeeld een half jaar lang over UX design, via een school in Barcelona. En het liefst geef ik mijn geld uit aan klei en andere materialen.”

Lees verder…….