Bob van Dijk, de best betaalde topman van Nederland, stopt bij techinvesteerder Prosus

Topsalaris Als bestuursvoorzitter van Prosus was Bob van Dijk meerdere jaren de best betaalde topman van Nederland. Een reden voor zijn vertrek wordt niet gegeven. Wel blijft hij nog aan als adviseur.
In 2019, 2020 en 2022 was Bob van Dijk de best betaalde bestuursvoorzitter van Nederland. Vorig jaar verdiende hij 57,5 miljoen euro.
In 2019, 2020 en 2022 was Bob van Dijk de best betaalde bestuursvoorzitter van Nederland. Vorig jaar verdiende hij 57,5 miljoen euro. Foto Steve Jennings/Getty Images/AFP

Bob van Dijk, topman van techinvesteerder Prosus en het moederbedrijf Naspers, stapt per direct op. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Een reden voor zijn plotselinge vertrek wordt niet gegeven. Wel blijft Van Dijk nog een jaar aan als adviseur van de raden van bestuur. Ook zal hij „de transitie” van zijn opvolger begeleiden. Het huidige hoofd investeringen Ervin Tu wordt aangesteld als interim-ceo.

De 50-jarige Van Dijk begon in 2014 als topman bij de Zuid-Afrikaanse Naspers Group. Toen Prosus zich vijf jaar later afsplitste en het techbedrijf de grootste beursgang ooit maakte in Amsterdam, werd hij ook daar aangesteld als ceo. Prosus werd in september 2019 in één keer het op twee na grootste fonds van het land, na Shell en Unilever. De techinvesteerder heeft belangen in onder meer e-commercebedrijven en maaltijdbezorgers. In 2019 probeerde Prosus herhaaldelijk Just Eat te kopen, maar zonder succes. Veruit het belangrijkste bezit van het bedrijf is het minderheidsbelang in de Chinese webgigant Tencent, van 26 procent.

Met zijn vertrek komt er een einde aan de jaren waarin Van Dijk, ook oud-topman van eBay Nederland en Marktplaats, de lijst met best betaalde bestuursvoorzitters van Nederland aanvoerde. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de Prosus-baas vorig jaar 57,5 miljoen verdiende. Hij kreeg een basissalaris van 1,3 miljoen euro, aangevuld met bonussen ter waarde van 4,1 miljoen euro. Dat was nog los van zijn pensioenbijdrage, vergoeding voor overige kosten en een aandelenpakket met destijds een waarde van bijna 52 miljoen euro. In 2019 en 2020 stond Van Dijk ook bovenaan de lijst. Een jaar later bekleedde hij met een salaris van 22,9 miljoen euro de derde plaats.

Lees ook dit interview met Bob van Dijk uit 2015: Niets zo gevaarlijk als tevredenheid

Lees verder…….