Actrice/regisseur Wimie Wilhelm: geliefd om vakkundigheid en eerlijkheid

Necrologie

Wimie Wilhelm (1961-2023), actrice, regisseur Wimie Wilhelm was de vaste regisseur van grote namen uit het cabaret en toneel. Ze acteerde zelf bij onder meer het Noord-Nederlands Toneel, Orkater en Bos Theaterproducties en in tal van grote films.

Actrice, cabaretier en regisseur Wimie Wilhelm in 2016.
Actrice, cabaretier en regisseur Wimie Wilhelm in 2016. Foto Edwin Janssen/ ANP

De kenmerkende lage, wat hese stem van actrice, cabaretier en regisseur Wimie Wilhelm vergeet de film- en tv-liefhebber niet snel. Tussen 1998 en 2006 was ze te zien als wachtcommandant Els Peeters in de politieserie Baantjer. Ook trad ze op in Flikken Maastricht en Smeris. Afgelopen zaterdag 16 september is Wilhelm op 62-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam na een kort ziekbed overleden; ze leed aan kanker. Zij was de vaste regisseur van grote namen uit het cabaret en toneel, onder wie Brigitte Kaandorp, Richard Groenendijk, Jenny Arean, Jörgen Raymann en Bodil de la Parra.

Wimie Wilhelm werd op 21 augustus 1961 in Amsterdam geboren als Anita Wilhelm, maar op haar 18de besloot ze haar voornaam te veranderen. Nadat ze een lerarenopleiding had gevolgd, studeerde ze Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie raakte ze betrokken in de toneelwereld door rollen te spelen in stukken van studenten van de regieopleiding. Sinds eind jaren negentig acteerde ze onder meer bij het Noord-Nederlands Toneel, Orkater en Bos Theaterproducties. Haar laatste regie was de Parade-voorstelling Je mag ook niets meer zeggen van George & Eran Theaterproducties.

Jarenlang regisseerde ze Richard Groenendijk, met we ze ook bevriend was. De cabaretier noemt het op Instagram „een voorrecht” Wilhelm te hebben gekend.

Vakkundigheid

Wilhelm vervulde tal van rollen in grote films als Zwartboek (2006), Pietje Bell (2002) en Kruimeltje (1999). In december vorig jaar had ze een rol in het Sinterklaasjournaal. Ze wordt geroemd om haar vakkundigheid en de eerlijkheid, aldus Groenendijk op Facebook: ze „haalde het beste in je naar boven”.

In 2018 regisseerde Wilhelm de autobiografische voorstelling Het verbrande huis van Bodil de la Parra, een liefdevol familieportret over De la Parra’s Surinaamse en Indische voorouders. De uitvoering viel op door een ontwapenende eerlijkheid, ontroering en vooral de zeer tekstgetrouwe regie waardoor het dramatische hoogtepunt van een schuldig koloniaal verleden hard aankwam.

Zelf acteerde Wilhelm in de voorstelling Slangenvel (2005) door Orkater, ook op een tekst van De la Parra, waarin ze de tragische rol van Lidwien vertolkte.

Wilhelm vertolkte vaak zulke bijzondere karakters, onder meer als arme vrouw (in Pietje Bell), in Zwartboek als gevangenbewaarder, als psychologe in Nieuwe buren (2014), als verpleegster in Flodder (1997) en voorts als chauffeuse, ex-gevangene en hoofd van een school.

In de magisch-realistische jeugdfilm Sterke verhalen uit Zoutvloed (2008), vervulde ze de rol van een vrouwelijke engel, een prachtige vertolking die nog steeds in de herinnering leeft.

Lees verder…….