Vrijwilliger in de sauna van de naturistencamping – ‘Ik doe graag een Guns ‘N Roses-opgiet’

Ik doe iets goeds Veel mensen willen iets goeds doen. Deze week: op naturistencamping Flevo Natuur in Zeewolde.

Foto Folkert Koelewijn

Aan het begin van het schooljaar laat Johan Groen, een 41-jarige zongebruinde zzp’er in marketing-communicatie, zijn gezin thuis en werkt vanuit zijn chalet op naturistencamping Flevo Natuur in Zeewolde. Rond half drie sluit hij zijn laptop, om de show te stelen als opgieter in de sauna. Als iedereen op de banken zit of ligt, schept Groen met een pollepel water en ijs met etherische oliën op de kachel. Het sist en stoomt, muziek klinkt, gekleurde lampen verlichten Groen die zwaaiend met doeken, waaiers en vlaggen de warmte verspreidt.

Flevo Natuur is de grootste naturistencamping van Nederland. Je kunt er in je blootje op de fiets naar de supermarkt, het restaurant, of kanoën en in allerlei baden zwemmen. Vroeger kwam Groen met z’n vrouw en dochters van nu 12 en 15 af en toe een dagje. „Om het gevoel van vrijheid. Heerlijk, zonder plakkerige kleding.” Zeven jaar terug huurde de familie een jaarplaats voor een chalet. „Kamperen vinden wij te primitief.”

Op Flevo Natuur zorgen de gasten voor extra sjeu, van de bibliotheek tot het opgietteam, het is allemaal vrijwilligerswerk. Toen er in de sauna een vacature was, gaf Groen zich op. „Stapje voor stapje leerde ik over het warmtepeil en de opbouw van een programma. Je denkt ‘Met een handdoek wapperen, hoe moeilijk kan het zijn?’, maar het is een vak apart.” Hij demonstreert de bovenslag, de zijslag en de ‘pizza’.

In de kolossale kelosauna, gebouwd van hele boomstammen, staat Groen vaak voor wel honderd mensen. „Mijn stijl kenmerkt zich door klassieke wappers en ik besteed veel aandacht aan de muziek, vaak pop, country en rockmuziek uit de eighties en nineties. Soms rustig, maar ik doe ook graag een Guns N’ Roses-opgiet.”

Er zijn themadagen als ‘De vier jaargetijden’ en ‘Go to the movies’ met filmmuziek. „Met opgieten kun je alle kanten op.” Jaarlijks wedijveren gasten in ‘So You Think You Can Opgieten’ om de titel ‘BlootGewoon! Meester van de Handdoek’.

Aan het einde gooit Groen extra water op de kachel, voor de kick. Verkwikt wandelen de gasten naar buiten. „In een gewone sauna zit je de tijd uit, bij mij worden alle zintuigen geprikkeld en ben je er zo doorheen. Het is een totaalbelevenis.”

In de weekends is Groen vier tot zes keer in de sauna te vinden, soms bij shows van anderen. Al dat publiek was in het begin „even wennen”, niet om het bloot, „dat is gewoon normaal”, maar „je staat vol in de aandacht”. Nu ontspant het hem: „Ik maak mijn hoofd helemaal leeg.”

Voor vanavond heeft Groen een programma met classic rock bedacht. „Met sterkere houtgeuren en oranje licht”, zegt hij. „Misschien nog wel leuker dan het bedenken en uitvoeren van de show is de interactie met de gasten, hun dankbaarheid en de sfeer. Vaak zitten we aan de picknicktafels lang na te praten.”

Lees verder…….