Column | D66 is boven op Yesim Candan gevallen

Marcel van Roosmalen

Yesim Candan heeft zich teruggetrokken als kandidaat-Kamerlid voor D66. Laten we haar vooral niets kwalijk nemen. De vrouw is nu eenmaal van klitteband en kijkt iedere dag of er nog iets aan haar kont is blijven hangen. De aandachtshonger is niet te stillen, ze lust alles. Geen hap is te groot, nee, de lepel is te klein. RTL Nieuws mag zich in de handen knijpen met zo’n allesweter als columnist van de site. Dat ze zichzelf ook heeft aangeboden bij FVD en/of het CDA is voor iedereen die haar langer dan dertig seconden heeft gesproken niet vreemd. Ze wil ook graag een rol in GTST, een eigen talkshow, aan de desk bij Boulevard, is ook schrijver, kan zingen en voelt zich gepasseerd dat ze nog nooit in een pak bij The Masked Singer heeft gezeten.

Dat is het fijne van een gebrek aan zelfkennis: je wilt en kunt alles. De dag na een eenmalig optreden bij Vandaag Inside, waar ze vanaf de barkruk met alle aanwezigen ruzie maakte over niets, trof ik haar in het radiohuis. Ze was gevraagd door een radioprogramma, maar het kan ook zijn dat ze zichzelf had aangeboden, om te reflecteren op de bedreigingen die ze na dat optreden naar eigen zeggen had ontvangen. Ze was in een stemming van veel, meer en alles en vroeg me in de drie minuten dat we elkaar spraken voor een podcast hoe ze in contact kwam met de hoofdredactie van NRC voor een column en of ik wilde spreken op een nog door haar te organiseren demonstratie op de Dam in Amsterdam.

Op zijn beurt deed D66 geen enkele moeite om het cv van Yesim Candan te controleren.

Ik stel me zo voor dat ze ook de juiste kwezels van D66 heeft overvallen, waar ze nog wel iemand konden gebruiken om de lijst wat diverser te maken. Ik denk ook dat de mededeling dat ze slechts elfde op de voorlopige lijst stond haar als een natte dweil in het gezicht heeft getroffen.

Op zijn beurt deed D66 geen enkele moeite om het cv van Yesim Candan te controleren. Het bestaat in die hoofden helemaal niet dat iemand die geflirt heeft met FVD zich vrijwillig aanmeldt bij D66, waar ze elkaar allemaal zo prettig vinden. Juist dat maakt dit D66 wereldvreemd. Ze hebben grote (klimaat)plannen en idealen die ze ‘kroonjuwelen’ noemen, maar verder geen idee. D66 is een mooie boom. Goed in de takken en bladeren, Rob Jetten als piek, maar de wortels steken nog geen vijf centimeter in de samenleving. Een zuchtje wind en de hele handel valt om, geen idee welke kant op.

Boven op Yesim Candan dit keer.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.

Lees verder…….