Column | Onno Aerden, salesman

Marcel van Roosmalen

Ik kan me met terugwerkende kracht het hoofd breken over de vraag hoe de deal in godsnaam tot stand is gekomen, maar wij kochten ooit een tweedehands matras van Onno Aerden. Waren we dan zo arm? Het moet via-via zijn gegaan want we komen niet bij elkaar over de vloer. We hebben er lekker op gelegen, maar ik was toch ook blij dat we later, toen het beter ging, genoeg geld verdienden om een nieuw matras te kopen.

Onno Aerden was toen nog vooral bekend van Het Financieele Dagblad waarvoor hij als columnist van de weekendbijlage hotelbedden, restaurants en dure schoenen testte.

Gisteren was Onno Aerden een paar uur landelijk nieuws en de trotse woordvoerder van Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt. In recordtijd lekte uit dat Aerden de BBB in een recente tweet ‘een gezwel’ had genoemd. Daar kun je als columnist mee wegkomen, maar als woordvoerder van een fatsoenlijke politieke partij natuurlijk niet, leek Aerden ook te beseffen, want hij en Pieter gingen in goed overleg uit elkaar.

Pieter Omtzigt en Onno Aerden vormden op het eerste gezicht een wonderlijk duo. De man van de wereld en de man uit Overijssel, maar ik sloot ook niet uit dat Aerden in staat was om het imago van Pieter Omtzigt op te pimpen met een vernislaagje.

Na zijn carrière bij het FD brak hij door als strategic adviser van vooral Pieter Broertjes. Broertjes was ooit hoofdredacteur van de Volkskrant, maar als het hem als burgemeester van Hilversum warm onder de voeten werd, kon hij leunen op Onno Aerden. Er was een kwestie met rapper Lil Kleine die handig werd opgelost en het zou me niet verbazen als Aerden achter het sterke statement van Broertjes zat toen die op een podium in zijn mediastad een pen omhoog stak tegen de terroristische aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. ‘Tot Hilversum en niet verder terroristen!’

En dan nu deze actualiteit…

Omtzigt is er de man niet naar om een nare tweet over het hoofd te zien en Aerden is te professioneel en integer om zo’n faux pas niet zelf te melden. Hoe kunnen twee zulke scherpe geesten zo’n blunder begaan?

Niet.

Ik sluit niet uit dat Onno Aerden en Pieter Omtzigt het met elkaar zo hebben afgesproken. Dat Onno Aerden in ruil voor een toekomstige functie elders heeft voorgesteld om zichzelf op te offeren opdat Pieter Omtzigt aan het volk zijn daadkracht kon tonen, want er werd hier en daar al gefluisterd dat Pieter niet met crisissituaties om zou kunnen gaan. Dat heeft hij met de openbare executie van Onno Aerden dan helemaal rechtgezet.

Een media-opzetje van jewelste. Vintage Onno Aerden, een man die alles kan verkopen. Ook aan de allergrootste journalisten.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.

Lees verder…….