DeSantis lanceert verkiezingscampagne met Twitter-evenement geplaagd door technische problemen

Presidentsrace VS De 44-jarige conservatief, die geldt als de belangrijkste uitdager van oud-president Trump voor de Republikeinse nominatie, kondigde zijn kandidatuur aan in een video. Een online gesprek met Twitter-baas Elon Musk kampte echter met audioproblemen en crashes.
De Republikeinse gouverneur Ron DeSantis van Florida in de video-aankondiging van zijn kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024.
De Republikeinse gouverneur Ron DeSantis van Florida in de video-aankondiging van zijn kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024. Foto AFP

Gouverneur Ron DeSantis van de Amerikaanse staat Florida heeft woensdagavond zoals verwacht zijn kandidatuur aangekondigd voor de presidentsverkiezingen van 2024. Het Twitter-evenement om zijn langverwachte campagne te lanceren, draaide echter uit op een technisch fiasco.

De 44-jarige conservatieve Republikein, die landelijke bekendheid kreeg met zijn uitgesproken strijd tegen ‘wokisme’, kondigde zijn kandidatuur aan in een gepolijste video op sociale media. Een poging om de inhoud daarvan verder te bespreken met de bestuursvoorzitter van Twitter, Elon Musk, tijdens een uniek online evenement bij ‘Twitter Spaces’ werd echter geplaagd door audioproblemen en crashes. Sommige Twitter-gebruikers waren niet in staat zich bij de livestream te voegen of verloren de verbinding.

„Achteruitgang in Amerika is niet onvermijdelijk, het is een keuze”, zei DeSantis, de belangrijkste tegenstander van oud-president Donald Trump in de strijd om de Republikeinse nominatie voor 2024, in de video. „En we moeten kiezen voor een nieuwe richting – een weg die zal leiden tot Amerikaanse revitalisering. Ik stel me kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten om onze grote Amerikaanse comeback te leiden.”

Lees ook dit profiel: Ron DeSantis: een sociaal onhandige man, die in een campagne sluw kan opereren

Competente bestuurder

De struikelende aftrap, die leidde tot hilariteit onder critici van DeSantis in beide partijen, vormt een pijnlijke smet op het gekoesterde imago van DeSantis als een competente bestuurder, en versterkt mogelijk twijfels onder kiezers of hij wel klaar is voor het nationale toneel. Op Twitter werden onder meer de hashtags ‘DeSaster’ en ‘failure to launch’ trending. Ook werd het fiasco vergeleken met de ontploffing van de raket van Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX bij de lancering vorige maand.

President Joe Biden reageerde op Twitter met de opmerking „Deze link werkt”, met een link naar fondsenwerving voor zijn herverkiezingscampagne.

Politieke waarnemers volgen met spanning of DeSantis nu actief de strijd aanbindt met Trump, die volgens peilingen een ruime voorsprong geniet onder Republikeinse kiezers. De oud-president valt hem voortdurend fel aan, met onder meer de bijnaam ‘Ron DeSanctimonious’, verwijzend naar het Engelse woord voor ‘schijnheilig’, maar DeSantis heeft daar tot nu toe nauwelijks op gereageerd.

Cultuur van verliezen

Wel neemt DeSantis afstand van Trumps leugen dat de ex-president de verkiezingen van 2020 in werkelijkheid zou hebben gewonnen. Ook rekent hij Trump Republikeinse verliezen aan bij de Congresverkiezingen van november, toen de uitslagen tegenvielen voor Republikeinen en kandidaten die werden gesteund door Trump. „We moeten de cultuur van verliezen beëindigen die de Republikeinse partij de afgelopen jaren heeft geïnfecteerd”, aldus DeSantis tijdens het Twitter-evenement, nadat dat was herstart na een lange onderbreking.

Onder de andere Republikeinen in de race zijn de voormalige VN-ambassadeur Nikki Haley, oud-gouverneur van Arkansas Asa Hutchinson en Tim Scott, senator namens de staat South Carolina. De voorverkiezingen worden vanaf januari 2024 gehouden.

Lees verder…….