Zangeres Naaz heeft veel van zich af te schudden

Recensie


Het was een stilte die vragen opriep. Wervelend maakte zangeres Naaz in 2018 haar debuut. Ze won harten op de podia, bracht leuke, vrolijke, quirky popliedjes uit. En ineens was ze uit beeld. Mentale problematiek legde haar lam, een ingetogen getrouwd leven leek het beste.

Nu Naaz terug is heeft ze veel te zeggen. Een van de ontroerendste liedjes op haar langverwachte, persoonlijke album Never Have I Ever is ‘Azadî’ (vrijheid). Het is een veelomvattend, in het Koerdisch gezongen nummer waarin de zangeres woorden geeft aan de zwaarte die ze meedraagt: de ingeperkte vrijheid als jonge Koerdisch-Nederlandse moslima, het botsen van culturen, familiebanden. Het thema van identiteit en bevrijding komt dit hele album terug. Naaz heeft veel van zich af te schudden. Maar wát haar ook kwelde, er is nu zelf-liefde (‘Just Try Again’). Bovendien ontpopt ze zich muzikaal tot een avonturier in slim opgebouwde elektronische folkpop. Aan alles is te horen dat Naaz heel veel stappen heeft gemaakt.

Lees verder…….