Reclame Code Commissie: ‘Kerncentrale Borssele schetst misleidend beeld over hergebruik splijtstof’

Kerncentrale Volgens het College van Beroep van de Reclame Code Commissie gebruikt EPZ „stellige” claims met cijfers „die niet bewezen zijn”.

De kerncentrale in Borssele van EPZ.
De kerncentrale in Borssele van EPZ.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Uitbater EPZ van de kerncentrale in Borssele geeft „de consument een onjuist en daardoor misleidend beeld” over het hergebruik van splijtstof. Dit concludeert het College van Beroep van de Reclame Code Commissie na een klacht van het onderzoekscentrum Laka.

Op de website stelt het Zeeuwse bedrijf dat 95 procent van de splijtstof – na vier jaar gebruik – wordt hergebruikt. „Slechts 5 procent is afval”. De beroepscommissie adviseert EPZ de informatie op de website aan te passen. In een reactie deze donderdag stelt het bedrijf de tekst te gaan wijzigen. EPZ is voor 70 procent in handen van energiemaatschappij PZEM en voor 30 procent eigendom van het Duitse energieconcern RWE.

Juist deze week lekte het nieuws uit dat Borssele van het kabinet de voorlopige voorkeur krijgt als vestigingsplaats voor nog eens twee kerncentrales. Over de daadwerkelijke bouw en exploitatie van die centrales wordt pas veel later beslist.

Volgens de beroepscommissie gebruikt EPZ op de website „stellige en nauwkeurige claims met percentages die niet bewezen zijn”. In de deze week gepubliceerde uitspraak benadrukt de commissie dat de bewering „specifiek is geplaatst in het kader van het thema ‘Milieu & Gezondheid’, hetgeen een juiste en evenwichtige voorlichting (…) veronderstelt”.

In eerste aanleg had de Reclame Code Commissie de klacht van Laka verworpen. Volgens de uitspraak in september had EPZ voldoende duidelijk gemaakt dat daadwerkelijk 95 procent werd hergebruikt. Volgens de beroepscommissie heeft EPZ echter nagelaten het percentage „feitelijk en onderbouwd met stukken” te bewijzen.

Een kerncentrale produceert warmte door uraniumkernen te splijten. De verbruikte splijtstof is hoogradioactief afval. Hoe hoger het hergebruik is, des te minder afval resteert.

De Reclame Code Commissie verwierp al eerder de bewering van EPZ dat de informatie op de site geen reclame is. Volgens de exploitant van de centrale is „de feitelijke informatie over de brandstofcyclus slechts informatief bedoeld en niet als aanprijzing van stroom van EPZ aan consumenten”. Maar de Commissie oordeelt dat de website voor een breed publiek bestemd is en dat de informatie moet bijdragen „aan een positief beeld van EPZ en de door haar geëxploiteerde kerncentrale”.

Lees verder…….