Zilt duikt zonder vangnet in de jazz van Mengelberg


De jazzveteraan laat zich inspireren door jongere spelers, zo heeft het altijd in de jazz gewerkt. Juist door jazztalent op te tillen, krijgt zijn eigen spel vleugels, weet tenorsaxofonist Jasper Blom (winnaar Boy Edgarprijs 2019) intussen al te goed.

Wekelijkse jams in bar Zilt in Amsterdam hebben geleid tot Bloms kwartet Zilt vol twintigerstalent. Alles mag en kan er in ontstaan, met een ongemeen stevige vibe van lef en energie. Zonder vangnet duikt Zilt – de snelle ontwikkeling van trompettist Ian Cleaver met zijn heldere, gretige toon staat intussen buiten kijf – in het avontuurlijke, kronkelige werk van componist Misha Mengelberg. Daar zijn dus ‘Rollo II’ en ‘Rumboon’ weer, met jagende en buitelende blazers, maar ook het onrustige ‘Who’s Bridge’ (fel drumwerk van Wouter Kühne) en ‘Blues After Piet’ vol licht absurdistische accenten. Duke Ellingtons ‘Azalea’ en ‘I Like The Sunrise’ vormen er een statig contrast bij, maar toch nét even anders.

Lees verder…….