Sieradentweeling Geertje en Roos Eek (24): ‘We vinden best vaak dat de ander er niet goed uitziet’

Stijlfamilie Tweelingzussen Geertje en Roos Eek (24) runnen samen sieradenmerk Tweek-Eek.

Geertje draagt een sjaal van Byborre, een top van Wolford, een vintage broek, sandalen van Ted Baker en sieraden van Tweek-Eek. Roos een vintage jurk, schoenen (merk onbekend) geleend van Geertje en sieraden van Tweek-Eek.

Geertje

„Drie jaar geleden zaten Roos en ik in hetzelfde schuitje: we waren niet aangenomen bij de opleidingen die we wilden doen en hadden geen alternatief. Toen besloten we, heel impulsief, samen een sieradenmerk te beginnen. We zijn gaan voortborduren op de oorbellen waarmee ik aan mijn studie product design was afgestudeerd: gemaakt met de grote meubelmachines in de studio van onze vader [ontwerper Piet Hein Eek]. Familie en vrienden dachten: no way, dat gaat ze nooit lukken samen. Iedereen noemde ons vroeger de terror twins. We waren superheftig en terroriseerden iedereen, maar vooral elkaar. Inmiddels kunnen we heel goed samenwerken. Qua smaak in sieraden zitten we compleet op één lijn.

„We werken met Tweek-Eek altijd met restmateriaal: messing, koper en staal, resten van metaalplaten. We willen een zo sustainable mogelijk product maken. We zijn allebei erg tegen fast fashion en kopen veel vintage – mijn favoriete adres is Vintage Vêtements in Eindhoven – of investeren in iets nieuws van goede kwaliteit dat lang meegaat. Deze top is bijvoorbeeld van Wolford. Daar koop ik al mijn basics, want de kwaliteit is zó goed. En ik draag vaak sjaals van Byborre, daar heb ik er drie van. Geweldig dat Borre Akkersdijk alles in Nederland produceert. En qua vorm, materiaal en kleurgebruik vind ik het een heel mooi en vernieuwend ontwerp.

„Onze ouders lieten ons vroeger al onze kleren zelf uitzoeken, we waren supervrij. Zelfs als we ons te bloot hadden aangekleed, zeiden ze er niks van. Ik zat op de vrije school, daar kon je echt alles dragen. Toen ik vijftien was liep ik in leggings met smileys op m’n knieën, gecombineerd met een trui waar doodskoppen uit geknipt waren en grote Adidas-sneakers met alle kleuren van de regenboog. Onze moeder zei altijd: als je je niet goed voelt, dan moet je jezelf gewoon mooi maken. En dat werkt echt!”

Roos

„Bijna al mijn kleren zijn tweedehands. Ik hou van rommelmarkten, kringloopwinkels en vintage shops en weet altijd overal pareltjes te vinden. Deze jurk heb ik op een rommelmarkt in Frankrijk gekocht, het schijnt een Marokkaanse mannenpyjama te zijn. Hij is heel statig en heeft mooie borduursels, als ik hem aan heb shine ik echt. Er hangen ook veel kleren in mijn kast die van onze oma zijn geweest, door haar zijn we allebei erg beïnvloed. Oma is altijd perfect gekleed in ontwerpers als Prada en Dior. „Deze jurk heeft Máxima ook”, zegt ze wel eens. Ik ben heel goed in ritselen en heb veel spullen van haar gekregen. En ook van onze moeder, die heeft honderden paren schoenen, maar draagt ze vanwege pijn in haar voet bijna nooit. Nou, die gaan dus mooi met mij mee naar huis. Mode en smaak zijn ons met de paplepel ingegoten. Onze moeder ziet er zelf ook heel uitgesproken uit, die heeft al zolang ik me kan herinneren knalroze haar.”

„Op de middelbare school – we zaten allebei op een andere – wilde ik eruitzien zoals iedereen: een Guess T-shirt, leggings en heel veel mascara. Geertje was veel cooler en had een heel eigen stijl. Later kleedde zij zich heel chic, met parelkettingen, jurkjes en hoge hakken, terwijl ik in heel wijde broeken liep. We hebben ons echt tegen elkaar afgezet, dat hoort als tweeling. Maar de laatste jaren is onze smaak naar elkaar toegegroeid. Al vinden we nog steeds best vaak dat de ander er niet goed uitziet. Iets dat Geertje vaak ongevraagd tegen me zegt, haha. Gelukkig is onze smaak in sieraden wel heel erg hetzelfde. Als we samen ontwerpen gaat dat helemaal vanzelf.”

Fotografie Jaimy Gail. Haar en make-up Vannessa Chan.

Lees verder…….