Banaan gegooid naar speler Brazilië

Racisme Voor een interland protesteerden Braziliaanse spelers tegen racisme. Daarna werden ze er wéér mee geconfronteerd.

Richarlison na zijn goal tegen Tunesië
Richarlison na zijn goal tegen Tunesië

Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP

In Brazilië is grote ophef ontstaan nadat de Braziliaanse voetballer Richarlison dinsdag tijdens de oefeninterland in Parijs tegen Tunesië een banaan naar zich toegeworpen kreeg. Voorzitter Ednaldo Rodrigues van de Braziliaanse voetbalbond sprak in een bericht op Twitter zijn afkeur uit over deze vorm van racisme.

„Deze keer heb ik het met eigen ogen gezien. Dit schokt ons allemaal”, zei de bondsvoorzitter na de met 5-1 gewonnen oefeninterland in het Parc des Princes. Vanuit het publiek werd een banaan naar de feestende Brazilianen gegooid nadat Richarlison voor de 2-1 had gezorgd. De Braziliaanse bond publiceerde daar op Twitter een foto van.

„We moeten onthouden dat we allemaal hetzelfde zijn, ongeacht huidskleur, ras of religie”, aldus Rodrigues. „Racisme moet strenger bestraft worden. De strijd tegen racisme gaat niet om één zaak. We hebben een fundamentele verandering nodig om dit soort misdaden van de wereld uit te bannen.”

Voor de aftrap hadden de Braziliaanse spelers geposeerd achter een bord met daarop de tekst ‘zonder onze zwarte spelers, hadden wij geen ster op ons shirt staan’. Er prijken op het shirt van de ‘Seleção’ vijf sterren, die staan voor de vijf veroverde wereldtitels.

De internationals kwamen juist met dat statement naar aanleiding van de racistische bejegening van Vinícius Júnior, de Braziliaanse aanvaller van Real Madrid. Fans van Atlético Madrid maakten onlangs apengeluiden tijdens de wedstrijd tegen Real. Vinícius kwam tegen Tunesië na rust in het veld.

Richarlison zei woensdag te hopen dat de supporter die de banaan gooide wordt geïdentificeerd en gestraft. De aanvaller van Tottenham Hotspur zei het voorval zelf niet te hebben gezien „Ik sprak erover met Roberto Firmino. Ik zei tegen hem dat ik denk dat God ervoor heeft gezorgd dat ik het niet zag”, zei Richarlison. „Omdat ik niet weet wat ik dan zou hebben gedaan in het heetst van de strijd.”

Richarlison haalde ook het incident met zijn ploeggenoot Vinícius Júnior bij Real Madrid aan. „Je zag wat er recentelijk met Vinícius gebeurde, en nu dit, in een stadion. Hopelijk leert dit incident andere mensen dit niet te doen.” (ANP)

Lees verder…….