Touré hypnotiseert op beats van Khruangbin


Vieux Farka Touré heeft genoeg aan vier of vijf noten voor een heel verhaal. De eerste zinderende snaaraanslagen van openingsnummer ‘Savanne’ wekken het melancholische verlangen terug naar de eerste keer dat je de Malinese blues hoorde. Tegelijk is er de wetenschap dat het nu anders wordt: nieuwer. De titel van de plaat is al net zo eenvoudig en vol belofte als die eerste noten: Ali. Hij eert zijn vader Ali Farka Touré, de invloedrijkste gitarist van Afrika buiten Afrika. Eenvoud is ook wat Khruangbin biedt. De populaire Texaanse groep met een goed gevoel voor mondiale groove heeft nog wel eens de neiging om te vervallen in arty muzak. Maar deze bijzondere samenwerking snijdt hout. Touré cirkelt kalm en vrijelijk met hypnotiserende spiralen. Een enkele keer is de bijdrage van Khruangbin te statisch (‘Ali Hala Abada’), maar op de beste momenten (‘Tamale’) stuwen ze de zoon van de grootmeester tot prachtige nieuwe interpretaties.

Lees verder…….