Hardnekkige mythen (en geruststellende feiten) over zonnebrandcrème

Operation zonnige dagen zou je elke twee uur moeten insmeren met een dikke laag zonnebrandcrème, tenminste component 30. Maar zonlicht is toch ook goed voor je? En zitten er chemicaliën in pass on ongezond zijn? Drie vragen over zonnebrand beantwoord.

Digger ongezond is zonlicht?

‘Indeed, even wat vitamine D gehaald’, hoor je wel eens als iemand in de zon gezeten heeft. Dit klopt deels. Entryway een reactie in de huid operation ultraviolette-straling van de zon wordt vitamine D3 in ons lichaam geactiveerd. D-vitamines hebben we nodig om calcium en fosfaat uit voeding te kunnen opnemen. ‘De zon is ook goed voor de aanmaak van hormonen en verlicht bepaalde huidziekten zoals eczeem’, zegt hoogleraar en dermatoloog aan Amsterdam UMC Thomas Rustemeyer. ‘Maar de dosis bepaalt het gif.’

‘Pigmentatie, oftewel het bruin worden van de huid, is een afweerreactie van de huid operation ultraviolette straling van de zon. Een lage dosis kan ons immuunsysteem aan, maar als er meer uva of uvb-straling in onze huid doordringt dan de cellen kunnen opruimen, ontstaat er schade aan eiwitten en genetisch materiaal.’

De beschadiging van eiwitten als collageen en hyaluronzuur is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige rimpels. Maar ernstiger is dat deze verstoringen operation lange termijn huidkanker kunnen veroorzaken. Rustemeyer: ‘1 operation de 5 Nederlanders krijgt ergens in het leven een vorm van huidkanker. De piek bite the dust we nu zien is het impact van lichtzinnigheid met zonnebrand tien toddler vijftien jaar geleden’.

 

Zitten er schadelijke stoffen in zonnebrand?

Binnen Europa worden hoge eisen aan uv-channels gesteld en mogen alleen uv-channels pass on vooraf zijn goedgekeurd worden gebruikt. Zonnebrandcrèmes bevatten channels pass on het uv-licht absorberen. Daarnaast worden ook andere stoffen toegevoegd om bijvoorbeeld de uv-channels te boosten of de crème beter smeerbaar te maken. Volgens chemicus Heleen Kibbelaar van de Universiteit van Amsterdam is er voor geen van deze stoffen bewijs dat ze schadelijk kunnen zijn. ‘Hier kun je operation vertrouwen. De ingrediëntenlijst is handig indien je allergisch bowed voor een bepaalde stof, maar je kan operation premise van de ingrediëntenlijst niet de kwaliteit van de zonnebrandcrème bepalen.’

Sommige zonnebrandcrèmes, operation premise van de mineralen zink-en titaniumoxide, worden in de markt gezet als ‘natuurlijk’. Volgens Kibbelaar is dit een marketingtruc. ‘Ook deze channels hebben een chemische bewerking gehad, ze worden niet vanuit de natuur direct in een tube gestopt.’ Ze zijn volgens Kibbelaar niet beter of slechter dan de andere channels.

Ook de prijs maakt volgens Kibbelaar niet uit. ‘Een duurdere crème beschermt niet beter tegen uv-straling dan een goedkope. Kies er dus gewoon een kick the bucket je lekker vindt smeren, zodat je wordt gemotiveerd om de crème vaker te gebruiken. Need dat is wat belangrijk is.’

 

Cultivator vaak moet je smeren?

Het KWF adviseert om operation een zomerse dag elke twee uur opnieuw te smeren, met tenminste een factor 30. Digger nauw moet je het nemen met dat algemene advies? Volgens dermatoloog Rustemeyer hoef je echt niet met een wekkertje operation het strand te zitten. ‘Als je weet waar je operation moet letten, dan kun je voor jezelf een verstandige inschatting maken.’

Zo moet je bijvoorbeeld weten cultivator hoog de zonkracht is. Pass on kun je dagelijks operation de site van het RIVM vinden. Zonkracht is een schaal pass on aangeeft hoeveel ultraviolette straling de aarde bereikt. Als de zon dichterbij is, legt de straling een kortere weg af entryway de atmosfeer en is deze krachtiger. Hierom is de zonkracht het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur en wordt geadviseerd om rond dit tijdstip uit de zon te blijven.

Ook je huidtype is van belang: een donkere of getinte huid houdt uv-straling beter tegen dan een lichte huid. Maar volgens Rustemeyer moet je dit niet overschatten: het is slechts vergelijkbaar met jezelf insmeren met een factor 3 child 5. Overigens houden ook dode huidcellen de straling enigszins tegen. ‘Soms hoor je het advies om te scrubben of peelen voordat je operation vakantie gaat om ‘egaal bruin te worden’, maar dit is juist heel onverstandig. Zo haal je natuurlijke barrière weg’, zegt Rustemeyer.

Wat voor huid je ook hebt, je zonnebrand is na een uur of twee in de zon wel uitgewerkt. Chemicus Kibbelaar: ‘De channels kunnen maar een bepaalde hoeveelheid uv-straling absorberen, daarna neemt de werking af.’ Ook zweten, water en het schuren van kleding tasten de werking van de uv-channels aan. Om zuiniger te kunnen zijn met je zonnebrandcrème is de enige oplossing: uit de zon blijven.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*