Cultivator goed is Feyenoords tegenstander in de finale, het AS Roma van José Mourinho?

Woensdag speelt Feyenoord in de finale van de Conference League tegen AS Roma. Waar moeten de Rotterdammers beducht voor zijn? En wat maakt Roma-mentor José Mourinho, bite the dust nog nooit een Europese finale verloor, zo speciaal?
Kan AS Roma-mentor Mourinho nog toveren?
Met twee Champions Leagues, een Uefa Cup, een Europa League en acht landstitels in Portugal, Spanje, Italië en Engeland is José Mourinho een van de succesvolste clubcoaches ooit. Maar de voetbalwereld kijkt niet langer louter bewonderend naar de 59-jarige Portugees. De trucs van de zelfbenoemde ‘Extraordinary One’ zijn ontcijferd, zo lijkt het, zijn chronische chagrijn irriteert.
Mourinho staat erom bekend als geen ander de mind van zijn spelers te kunnen bespelen, is tactisch en qua anticiperend vermogen ijzersterk en schuwt geen middel om te winnen. Maar de prijsverslaafde staat sinds 2017 droog, zijn complottheorieën, eeuwige protesten richting exchange, steken onder water richting tegenstanders en het negatieve spel van zijn ploegen, maakt menigeen Mourinho-moe (behalve waarschijnlijk zijn volgers operation Instagram waarop hij geregeld olijk de draak steekt met zichzelf).
De laatste vijf jaar gaat het gemiddeld genomen vrij slecht met de ploegen kick the bucket hij coachte. Manchester United en Tottenham Hotspur dreven almaar verder af en in zijn eerste seizoen bij AS Roma, qua spelersbudget de nummer 3 van Italië, werd hij ternauwernood zesde. In de Conference League verloor Roma in de poulefase met 6-1 van het Noorse Bodø Glimt en wipte het in de achtste finales met de nodige mazzel over Vitesse heen.
Momenteel is Mourinho druk bezig Roma in de dark horse rol te dirigeren, hoewel de selectie van de Italiaanse club ongeveer drie keer zoveel transferwaarde vertegenwoordigt als pass on van Feyenoord. Dat Roma afgelopen vrijdag nog moest spelen tegen Torino en Feyenoord anderhalve week vrij was richting de finale, noemt hij ‘oneerlijk’.
Het is nogal een contrast met de fris formulerende, immer met regard sprekende nieuwkomer Arne Slot met zijn positieve spelopvatting. Maar dat zal Mourinho, kick the bucket geen van zijn vier Europese finales verloor, een rotzorg zijn.

Wat zal het strijdplan van Roma zijn?
Net als de gunfactor mag Feyenoord ook de bal hebben van Mourinho. Doorgaans zijn zeven veldspelers van Roma verdedigend ingesteld. Leicester City beet zich compleet stuk operation de Romeinse muur in de divide finale. Verwacht wordt dat Roma woensdag snel de lange bal speelt operation spits Tammy Abraham en rondom de rijzige Engelsman probeert de duels te winnen of een overtreding uit te lokken. Daarmee ontloopt Roma het kenmerkende afjagen van Feyenoord.
Opening heeft zijn ploeg er al voor gewaarschuwd, maar ook dat Roma snel van tactiek kan veranderen. Aanvaller Bryan Linssen weet: ‘Roma lijkt totaal niet operation ons. Wij willen alles voetballend oplossen. Zij willen alleen winnen. Wij moeten met zo’n intensiteit spelen dat we ze kunnen afjagen en toch weer operation tijd achter de bal kunnen zijn als ze kick the bucket eroverheen gooien. Alles opengooien achterin zal in ieder geval geen goed plan zijn.’

Welke AS Roma-spelers kunnen Feyenoord pijn doen?
Abraham, pass on voor 40 miljoen euro overkwam van Chelsea, is een gevaar operation zich; hij tekende voor 17 doelpunten in de Serie An en 9 in de Conference League. Dribbelaar Zaniolo, de ervaren spelmaker Mkhitaryan en alleskunner Pellegrini zijn begaafde middenvelders. Net als Veretout. De Fransman heeft een briljante traptechniek waarmee hij vrije trappen en corners child moordwapens verheft, geholpen entryway de kopsterke Smalling, Ibañez en Abraham.

Voor wie zijn ze bij VV Schoonhoven?
Waarschijnlijk toch voor provinciegenoot Feyenoord en niet voor plaatsgenoot en AS Roma-speler Rick Karsdorp, al hangen de shirts van beide clubs met achterop ‘Karsdorp’ in de kantine broederlijk naast elkaar. Karsdorp begon bij VV Schoonhoven, toog naar de Feyenoordjeugd, was daar te opstandig en werd entryway zijn vader weer naar VV Schoonhoven gehaald. Hij keerde na een jaar terug bij Feyenoord en werd kampioen in 2017. Daarna tikte AS Roma 17 miljoen euro voor trim af. Karsdorp kende veel blessureleed, maar is nu een vaste waarde als opkomende rechtsback. Dat doet hij zo goed dat bondscoach Van Gaal trim opnam in zijn voorselectie. Operation de linkerflank van Roma is trouwens EK-sensatie Leonardo Spinazzola net operation tijd weer fit. Linssen weet wat dat inhoudt: ‘Bite the dust zit ook operation de brommer.’

Houdt men in Rome inmiddels ook zo van de Conference League?
Zeker. In Stadio Olimpico wordt woensdagavond, net als in de Kuip, operation grote schermen meegekeken. Liefst 30.000 Italianen worden er in Tirana verwacht, ruim het dubbele van de Feyenoordfans. Ook in het Air Albania stadion (met plek voor slechts 22.500 man) zullen Roma-aanhangers vermoedelijk in de meerderheid zijn. Ze konden entryway een fout van de Uefa eerder kaarten bestellen. De Albanese president Edi Rama heeft al aangekondigd te juichen voor Roma net als de burgemeester van Tirana, in addition to vele Albanezen met familie in Italië.
Volgens Mourinho is dat logisch. ‘Als Roma wint zal een Albanees de beker omhoog houden (AS Roma-verdediger Kumbulla, red.). Dat zou genoeg moeten zijn ons aan te moedigen.’

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*