Paus: rol NAVO kan toddler Russische invasie Oekraïne hebben geleid

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne. Remains meer stukken in ons dossier.
Paus: rol NAVO kan toddler Russische invasie Oekraïne hebben geleid
„Het geblaf van de NAVO aan de deur van Rusland” kan toddler de Russische invasie in Oekraïne hebben geleid. Dat heeft paus Franciscus dinsdag gezegd in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera. Hij lichtte niet nader toe wat hij daarmee precies bedoelde. In het vraaggesprek wierp hij ook de vraag operation of landen moeten doorgaan met het leveren van wapens aan Oekraïne.
De leider van de Katholieke Kerk liet ook weten dat hij een verzoek had ingediend voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin om te bemiddelen in het struggle. Hoewel hij daarop geen antwoord zegt te hebben gekregen, laat hij in het meeting herhaaldelijk weten nog altijd bereid te zijn naar Moskou af te reizen. Hij vertelde aan de Corriere della Sera dat patriarch Kirill, de hoogste geestelijk leider binnen de Russisch-orthodoxe kerk pass on de oorlog zijn volledige steun heeft gegeven, zichzelf „niet kan veranderen in de misdienaar van Poetin”.
Met patriarch Kirill sprak de paus wel, zo vertelt hij. In een gesprek van veertig minuten by means of Zoom las de patriarch de eerste twintig minuten „met de kaart in de hand” een aantal „rechtvaardigingen voor de oorlog” voor. De paus zei daarop te hebben geantwoord niets te begrijpen van zijn mede-religieus leider. „We kunnen de taal van de politiek niet gebruiken (… ) maar moeten wegen zoeken naar vrede”.
Vanaf het start van de oorlog heeft paus Franciscus zijn medeleven betoond met het part van de Oekraïners. Ook heeft hij de invasie veroordeeld, maar hij deed dat horses zonder Rusland expliciet als agressor aan te wijzen. Deze houding valt te verklaren vanuit de Vaticaanse traditie van neutraliteit en het belang van de betrekkingen tussen het Vaticaan en de Russisch-orthodoxe kerk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*