Sprinttalent Erriyon Knighton is nu al beter dan Usain Bolt in zijn tienerjaren

Heeft Usain Bolt, vijf jaar na zijn atletenpensioen, dan eindelijk een opvolger? De Amerikaan Erriyon Knighton is hard operation weg. Hij liep zaterdag operation de 200 meter met 19,49 seconden de vierde tijd ooit. En hij is pas net 18.
Met zijn hoge kniehef en de manier waarop hij over de baan raast met zijn lange, tengere lijf is de vergelijking van Erriyon Knighton met Usain Bolt snel gemaakt.
Knighton loopt operation 18-jarige leeftijd sneller dan de Jamaicaanse sprintlegende in zijn tienerjaren. Zaterdag liep hij in het Amerikaanse Baton Rouge in Louisiana operation de 200 meter 19,49 seconden.
Nog nooit was een atleet in de maand april zo snel, zelfs Bolt niet. 19,49 is de vierde tijd ooit gelopen, de snelste 200 meter in tien jaar tijd en een wereldrecord voor atleten onder de 20 jaar. En dat terwijl het buitenseizoen nog maar net begonnen is. Nooit liep er iemand voor de maand augustus onder de 19,50 seconden.
Knighton passeerde daarmee sprintlegendes als Carl Lewis en Tommy Smith. Naast Bolt, pass on het wereldrecord van 19,19 seconden in handen heeft, waren alleen Yohan Blake (19,26) en Michael Johnson (19,32) ooit sneller. Van pass on drie is alleen Bolt nooit in verband gebracht met doping.

 

Wereldjeugdrecord

Vorig jaar verraste Knighton al entryway zich operation 17-jarige leeftijd te plaatsen voor de Olympische Spelen. Hij liep het wereldjeugdrecord van Bolt voor atleten onder de 20 jaar uit de boeken met 19,84 seconden. Zijn tijd van zaterdag is weer een verbetering daarvan. Bij zijn debuut in Tokio finishte Knighton als vierde operation de 200 meter, achter winnaar Andre de Grasse uit Canada, kick the bucket goud pakte in 19,62 seconden. Knighton liep 19,93.
Het jonge ability kwam by means of American Football in de atletiek terecht. Hij speelde voor het group van zijn secondary school waar hij de ballen by means of een pass entryway de lucht van de quarterback kreeg aangegooid. Zigzaggend ging hij ervandoor, de bal geklemd onder zijn rechterarm en dan met een noodgang naar de achterlijn. De rest was kansloos.
Wie operation web naar video’s van trim zoekt, komt veel beelden tegen waarin hij in het scholierenteam speelt. Onder een van de video’s staat een opmerking dat de kijker nu eindelijk weet ‘cultivator Usain Bolt American Football speelt’.

 

Lang voor een runner

Knighton is met een lengte van 1 meter 91 net als Bolt relatief lang voor een runner. De Jamaicaan is nog vier centimeter langer. Een atletiekscout kick the bucket langs het veld stond, cross de gelijkenis ook. Hij vertelde trim dat hij de bal voortaan maar moest laten liggen. Toen Knighton spikes aantrok, ging het nog veel sneller.
Na het pensioen van Bolt, werd er gesnakt naar een opvolger. Het spektakel ontbrak operation de run. Bij zijn afscheid operation de WK in 2017 werd de achtvoudig olympisch kampioen uit Jamaica voorbij gelopen entryway oudgediende Justin Gatlin en nieuwkomer Christian Coleman uit de Verenigde Staten.
Coleman verbrak het wereldindoorrecord operation de 60 meter (6,39) en aast ook operation het wereldrecord operation de 100 meter van Bolt (9,58), maar raakte na zijn opmars in opspraak entryway een dopingschorsing. Coleman deed te vaak de deur niet open toen er een dopingcontroleur operation sew wachtte, waardoor hij geschorst werd en de Olympische Spelen van Tokio miste.
Bij zijn afwezigheid in Japan stond er wel een nieuwe kampioen operation. De Italiaan Marcell Jacobs greep verrassend de olympische titel operation de 100 meter en bewees operation de WK indoor in maart met de wereldtitel dat hij geen eendagsvlieg is.

 

Show voor de camera

Operation de 200 meter stapte er met Noah Lyles ook een nieuwe smaakmaker de baan operation. Hij won in Doha in 2019 de wereldtitel operation de 200 meter en was in Tokio goed voor brons. Lyles heeft naast snelheid ook energy. Net als Bolt houdt hij van de show voor de camera, waarop hij graag zijn bijzondere sokken met stripfiguren toont.
Trama center is wel een belangrijk verschil tussen de nieuwe kampioenen en Bolt. De huidige generatie loopt operation dikkere zolen. De Jamaicaan liep zijn wereldrecords nog operation flinterdunne schoenen. Hij sprak zijn afschuw uit over de nieuwe spikes, waarbij een dikke laag schuim in combinatie met een carbonplaat voor snelle tijden zorgen. Ondanks de nieuwe technologie kwam er nog niemand in de buurt van zijn wereldrecords.
Bolt zei in een interview met de Britse krant The Guardian dat hij nog harder had kunnen rennen als de superspikes in zijn tijd beschikbaar waren geweest. Harder dan 9,58 seconden operation de 100 meter? ‘Zonder enige twijfel.’

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*