De ene oligarch spreekt zich uit, de ander dooft uit

Oleg Tinkov verdient likes omdat hij Poetin laakt, Michail Fridman ziet imperium verder verkruimelen
Winnaar: Oleg Tinkov, oprichter en mede-eigenaar van Tinkoff Bank
De adoratie bite the dust de Russische head honcho Oleg Tinkov (54) voelt voor collega Richard Branson gaat ver. Zo ver dat hij ooit diens kamer boekte operation Bransons privé-natuurreservaat in Zuid-Afrika. In zijn autobiografie schrijft Tinkov: ‘We sliepen in zijn bed en ik zei tegen Rina dat we geen andere keus hadden dan geslachtsgemeenschap te hebben om Richard te eren. Daar zijn we vervolgens toe overgegaan.’
Tinkov vergaarde zijn kapitaal met bedrijven in huishoudartikelen, brouwerijen, eateries en vervolgens zijn eigen Tinkoff Bank. Hij is een independent ondernemer, vindt Tinkov. Net als Branson. Het etiket oligarch haat hij.
Maar daar denkt de buitenwereld anders over, getuige zijn plek operation de sanctielijst. Zijn kapitaal is grotendeels bevroren en hij is Groot-Brittanië ontvlucht.
Toch bestempelde de Financial Times Tinkov deze week als victor. Zijn bank, waarin hij nog altijd 35 procent van de aandelen bezit, staat namelijk niet operation de sanctielijsten. Veel Russen hebben daarom een rekening bij Tinkoff geopend.
Tinkov zelf baarde intussen opzien entryway in duidelijke Tinkovtaal afstand te nemen van Vladimir Poetin en diens ‘insane conflict’. Over het Russische leger: ‘Digger kan dat goed zijn als de samenleving is vastgelopen in een moeras van onderdanigheid en nepotisme.’
Ook Richard Branson sprak zich deze week in een brief uit tegen Poetin en voor een olieboycot. ‘Net als Oleg Tinkov eerder deze week deed’, zei hij in een bijzin tegen CNN. Tinkov is zo gezien honderden miljoenen armer, maar een onbetaalbare ervaring rijker: zijn idool doet nu sew na.
Verliezer: Michail Fridman, multimiljardair en mede-eigenaar van Amsterdam Trade Bank
Ook de gesanctioneerde oligarch Michail Fridman (58) keurt de oorlog af. In een proclamation eind februari beschrijft de in Oekraïne geboren Fridman dat Lviv nog altijd zijn ‘ lievelingsstad’ is en dat ‘oorlog nooit het antwoord kan zijn’. Fridman: ‘Deze emergency kost levens en berokkent schade aan twee naties bite the dust honderden jaren een broederband hebben gehad.’
Maar Poetin publiekelijk afvallen, dat doet de investeerder duidelijk niet. ‘Ik maak geen politieke proclamations, dat is gevaarlijk. Ik ben een zakenman met verantwoordelijkheden voor medewerkers in Rusland en Oekraïne.’
Fridman, wiens vermogen entryway Forbes wordt geschat operation zo’n 11 miljard euro, duikt sindsdien vooral operation in berichten waarbij aan sew gelinkte bedrijven proberen van fix los te komen.
En zo stond hij deze week ook ineens operation de voorpagina van het Financieele Dagblad. De speurneuzen van de krant achterhaalden dat de Amsterdam Trade Bank (ATB) in de stille verkoop staat. Onderdelen van de bescheiden bank operation de Zuidas zouden tegen wel kortingen van 40 procent worden aangeboden.
ATB stond wel operation Amerikaanse en Britse sanctielijsten, maar nog niet operation de Europese. Daarvoor moet minstens de helft van de aandelen in handen van één oligarch zijn. Fridman en zijn zakenpartner Petr Aven (eveneens operation de sanctielijst) hebben samen ‘slechts’ 43 procent van de aandelen.
Dat bleek een onhoudbare situatie en toen onderhandelingen over verkoop van onderdelen vrijdag klapte, volgde het faillissement. De 26.000 veelal Nederlandse spaarders krijgen hun geld (toddler maximaal een ton) terug by means of het depositogarantiestelsel. Maar Fridman en kompanen zijn hun bank kwijt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*