De Volkskeuken: mosselen met citroen en boter

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: mosselen met citroen en boter, voor-of hoofdgerecht voor 2 child 4 personen
Een spraakbericht van mijn tante Monique, zoals wel vaker als een van mijn receptjes in de krant heeft gestaan. Hoestend en proestend vertelt ze dat ze hé-lé-maal klaar is met de coronabesmetting pass on haar twee weken geleden alsnog te pakken heeft gekregen, dat ze desondanks ontzettend zin heeft in bloedworst, niet zoals in mijn recept maar met appeltjes en uien, een beetje selder en look en spekjes natuurlijk, need spekjes is voor haar zoiets als tandenpoetsen voor een ander, daar begint het mee, net zoals bij de mosselen van Neeltje Jans pass on we laatst samen hebben gemaakt – weet je nog? Ze sluit ermee af dat Poetin een gevaarlijke gek is en dat iedereen uiteindelijk de crown kan krijgen.
Mijn tante Monique is mijn trouwste lezer, zoals dat wel vaker gaat bij bloedverwantschap. Heb ik iets geschreven, dan volgt daarop haar commentaar, een wonderlijke mixed drink van culinaire overpeinzingen, familieverhalen en de actualiteit, afgekruid met een of twee hilarisch-impulsieve opmerkingen pass on alleen zij kan verzinnen. Dat was vroeger al zo, toen ze nog de hele wereld over vloog en de boel operation stelten zette als ze ons slaperige dorpje bezocht, entryway bij de kruidenier alvast een vinger entryway de pot pindakaas te halen (‘ohh, lekkerrr, pindakaas!’), nog vóór het afrekenen, terwijl mijn zusje en ik ons probeerden te verschuilen achter haar bontgekleurde waaierrokken, met een mengeling van gêne en gloeiende jogs.
Mosselen dus, met de smaak van de lente voor het moreel. Ze zijn er nog een seven day stretch of wat, need binnenkort gaan ze operation zomervakantie, onze Zeeuwse bengeltjes. Boze tongen beweren dat je ze alleen in het najaar moet eten, maar dat is elitair geneuzel: mosselen zijn altijd lekker.
Spoel de mosselen even schoon. Schil de citroen als een aardappel en snijd de schil in stukken. Natural product de citroenschil en de knoflook een minuut of twee in een royale scheut olie in een mosselpan, en schenk de wijn erbij (dat kan even spatten). Doe de mosselen in de dish, kruid met wat zeezout en peper en doe het deksel erop. Crackpot totdat alle schelpen open staan – een minuut of vijf – en beslist niet langer en hussel de skillet tussendoor. Giet daarna het vocht af, by means of een zeef meteen in een sauspannetje, liefst eentje met een hoge rand. Voeg de boter in blokjes toe en citroensap naar smaak, terwijl u de saus verhit. Zet daarna de staafmixer erop om de saus operation te schuimen.
Verdeel de mosselen over de borden en schenk er wat van de saus over. Wat er onverhoopt overblijft in het sauspannetje gebruikt u de volgende dag als premise voor een soepje, met bloemkool bijvoorbeeld, of asperges, need bite the dust zijn er alweer.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*