Huurprijsbepaling op basis van harde data – Annexum


Pilot ‘Woningen Huurprijsmodel’ succesvol afgerond

Annexum rondt pilot Huurprijsmodel Woningen succesvol af

Eind vorig jaar lanceerde Annexum samen met Clappform het Woningen Huurprijsmodel. Onlangs werd de pilot met succes afgerond. Met deze huurprijsoptimalisatie-tool kan door middel van data-analyse de optimale huurprijs voor een woning worden bepaald. Huib Boissevain, oprichter en CEO van Annexum geeft een toelichting. “Het gebruik van deze tool bewijst dat we als sector echt afscheid kunnen nemen van referentiehuren. We kunnen huurprijzen veel beter bepalen op basis van zaken die er echt toe doen.”

Data driven: online zoekgedrag vertalen naar een marktconforme huurprijs

Het Woningen Huurprijsmodel maakt gebruikt van Clappform’s data-analyse platform. Door data uit zoveel mogelijk bronnen te ontsluiten en analyseren kan een optimale huurprijs voor een woning worden vastgesteld. “We maken onder meer gebruik van publieke databronnen, zoals het CBS en het Kadaster, maar ook van private databronnen”, vertelt Boissevain. “Interessant is bijvoorbeeld data met betrekking tot voorzieningen rondom de woning. Dit kan zijn de afstand tot een supermarkt maar ook de bereikbaarheid van de woning. Is die bijvoorbeeld gemakkelijk te bereiken met de tram, bus of trein? Zelfs online zoekgedrag en het sentiment op social media wordt meegenomen in de analyse, om echt tot een optimale prijs te komen.”

Realstats

Als onderdeel van Annexum’s huurprijsmodel wordt ook gebruik gemaakt van de grootste onafhankelijke database van Nederland: Realstats. In die database worden standaard kenmerken van een woning meegenomen, zoals vierkante meters en het aantal (slaap)kamers. Ook onderscheidende factoren zoals balkon, tuin, type woning, parkeergelegenheid, bouwjaar en de mate van isolatie wegen mee. Daarnaast worden ook unieke data, zoals het zoekgedrag van woningzoekenden, inzichtelijk gemaakt. Boissevain: “Dat geeft onder meer een indicatie van de populariteit van een buurt of wijk. De database maakt daarmee bijvoorbeeld inzichtelijk of er te weinig aanbod is in verhouding tot het aantal personen dat online een woning zoekt in de betreffende buurt of regio.”

Meer weten over beleggen in woningen?
Ontdek waar uw kansen liggen en kijk op annexum.nl/beleggeninwoningen

Model brengt alle puzzelstukjes samen

Het Woningen Huurprijsmodel wijkt nadrukkelijk af van het reguliere model van referentiehuren bij het vaststellen van een marktconforme huurprijs. “Met een referentiemodel heb je niet alle concurrentie in beeld en worden niet alle driver values die mee moeten tellen voor een huurprijsbepaling meegerekend”, legt Boissevain uit. “Denk aan een energielabel, voorzieningen in de buurt, online-zoekgedrag en de specifieke onderscheidende factoren van één specifieke woning. In de Annexum-tool zitten die data wél verwerkt. Dit model kan daarmee veel nauwkeuriger bepalen wat de prijs op het moment van verhuur moet zijn. Er is veel data beschikbaar die we met de sector kunnen gebruiken om de juiste huurprijs van een woning vast te stellen. Met ons model brengen we alle puzzelstukjes samen.”

Signaleren van kansen en risico’s

Naast optimale huurprijzen signaleert het model ook de risico’s en kansen van een woning. Zo kan op basis van beschikbare gegevens blijken dat de woning van sociaal naar vrije sector kan (kans) of juist andersom (risico) en wat daarvoor nodig is, bijvoorbeeld het verbeteren van het energielabel. Boissevain: “Het is mijn verwachting dat het Woningen Huurprijsmodel in de toekomst ook ingezet zal worden door vastgoedbeheerders en dat het bovendien een bijdrage zal leveren aan de verbetering van asset management en het optimaliseren van rendement. In de toekomst zal er steeds meer gerekend worden met dit soort modellen.”

Lees verder…….