Ei zonder kip

Janneke kookt In de Week Zonder Vlees en Zuivel een kennismaking met een duivels industrieel product: vegan ei.Foto Janneke Vreugdenhil

We zitten dit weekeinde in het staartje van de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel. Nieuw in deze vijfde editie is de uitnodiging om niet alleen zeven dagen lang geen dieren te eten, maar om ook melk, yoghurt, kaas enzovoort te laten staan. Volgens de website (www.weekzondervlees.nl) bespaar je daarmee in totaal 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel.

Op die cijfers valt wel iets af te dingen, hoor. Ze gaan ervan uit dat ‘we’ onze dagelijkse 110 gram vlees niet vervangen door iets anders, zoals eieren, noten, peulvruchten of tofu, en onze zuivel niet door plantaardige alternatieven. Willen deze cijfers kloppen, dan hadden we dus deze hele week op niets dan groenten en granen moeten leven. Wat natuurlijk op de lange termijn niet gezond is én wat niemand volhoudt. Maar soit, via een link staat keurig vermeld dat de cijfers anders uitvallen wanneer vlees en zuivel wél vervangen worden, dus niemand is hier aan het liegen.

Ik blijf de Week een lovenswaardig initiatief vinden, een belangrijke poging om zoveel mogelijk mensen ervan te overtuigen dat een vegetarische maaltijd óók lekker kan zijn. Al is het wel een beetje jammer dat het in de praktijk steeds meer begint te lijken op de Nationale Week van de Industriële Vleesvervanger. Een soort Black Friday voor sojaburgers en havermelk. Binnen dit advertentieoffensief zijn, zoals gewoonlijk, eenvoudige plantaardige ingrediënten als groenten, granen, peulvruchten, noten en zaden nauwelijks zichtbaar.

Dit gezegd hebbende wil ik u vandaag toch kennis laten maken met zo’n duivels industrieel product, om de simpele reden dat ik er erg enthousiast over ben. Onlangs kreeg ik een zakje toegestuurd met daarop een bordje met roerei afgebeeld en de tekst ‘vegan egg’. Nu ben ik op de hoogte van de vele manieren die er bestaan om eieren in gebak te vervangen. Door aquafaba bijvoorbeeld, het kookvocht van peulvruchten, dat kan worden opgeklopt als ware het kippeneiwit. Door zijdetofu, pompoenpuree, appelmoes of geprakte banaan. Of door baksoda plus azijn, een combinatie die zorgt voor de vorming van koolzuurgas.

Ook kun je zogeheten chia- of lijnzaadeieren gebruiken. (Om 1 ei te vervangen roer je 1 eetlepel gemalen chia- of lijnzaad los met 3 eetlepels warm water en laat het 5 minuten staan tot zich een gel vormt.) Maar dat zijn allemaal trucjes, hulpstoffen die zorgen voor binding en/of vulling en/of luchtigheid. Echt ei, een eitje dat je laten we zeggen als ontbijt zou kunnen (en willen) eten, had ik nog niet eerder in een plantaardige uitvoering gezien.

En toen kreeg ik dus dat zakje in handen, met daarin een geel poeder. Volgens de instructies moest ik 10 gram ervan losroeren met 50 ml koud water. Het zo ontstane beslagje diende ik in een drup olie te bakken. Heel laten en ik zou een omelet hebben gemaakt. Stuk roeren en voilà, een roerei.

Ik verdubbelde maar meteen de hoeveelheden – één ei is geen ei – en koos voor roeren. En warempel, even later at ik een smeuïg, smakelijk roerei. Nee, het smaakte niet precíés hetzelfde, maar het kwam razend dichtbij. En het zag er ook verdraaid natuurgetrouw uit. Ei waaraan geen kip te pas is gekomen, ik vond het een klein wondertje van vooruitgang.

Voor de goede orde: ik heb niets tegen kippeneieren. (I love eieren!) Maar een deel daarvan vervangen door een kipvrije variant scheelt weer dierenleed en CO2– uitstoot. Volgend jaar een Nationale Week zonder Vlees en Zuivel en -Eieren?

(Vegan) kerrie-eieren met ui, tomaat en koriander

Het vegan ei dat ik uitprobeerde, is van het Duitse merk Greenforce. Het is gemaakt van onder andere veldbonen, maismeel en kikkererwten, bevat geen kunstmatige additieven – kurkuma zorgt voor de mooie gele kleur – en is lang houdbaar. Het bedrijf maakt behalve vegan eieren nog een trits aan andere vegan producten, met name vlees-, vis- en zuivelvervangers. De producten zijn (nog) niet te koop in de winkel, maar te bestellen via www.greenforce.com

Ik probeerde ook de braadworst, de viskoekjes en de smeerworst uit en vond ze allemaal net zo goed van smaak en structuur als het ei. Die smeerworst is echt verbluffend. Zodra je het poeder losroert met heet water en een beetje olie begint het naar paté te ruiken. Ik mengde er wat geraspte ui, fijngesneden peterselie en kappertjes en veel versgemalen peper door en dan heb je een heerlijk veganistisch smeersel voor op toastjes en brood. (Later maakte ik een tweede portie aan met gesmolten boter, een scheutje calvados en weer veel peper. Toen was de paté niet langer veganistisch, maar wel verdraaid lekker.)

En nu het recept van vandaag. Dat is voor een van mijn lievelingsweekendontbijtjes: roerei met gekaramelliseerde ui, kerstomaatjes, kerriepoeder en koriander. Op de foto ziet u één roerei dat is gemaakt met vegan ei en één gemaakt van kippeneieren. Mag u raden welke welk is.

Voor 2 personen:

40 g vegan ei-poeder + 200 ml koud water óf 4 kippeneieren;
2 el olijf- of arachideolie;
1 rode ui, in halve ringen;
2 tl kerriepoeder;
een stuk of 14 kerstomaatjes, gehalveerd;
2 el fijngesneden koriander;
warme toast

Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui met een snufje zout een minuut of 5, tot hij een beetje begint te karamelliseren. Voeg het kerriepoeder en de tomaatjes toe. Laat al roerend nog 2 minuten bakken.

Doe voor vegan eieren het eipoeder in een kommetje er schenk er 75 – 100 ml water bij. Roer met een lepeltje glad en roer er vervolgens de rest van het water door. (Je krijgt minder snel klontjes wanneer je het water niet in één keer toevoegt.)

Meng tot slot wat versgemalen peper door het beslag. (Er hoeft geen zout bij.) Of klop in een kom de kippeneieren los met wat zout en peper. (Nooit lang klutsen, even mengen is genoeg.)

Zet het vuur onder de pan middelhoog. Schenk het beslagje of de eieren in de pan en roer ongeveer 1 minuut met een rubberen spatel, tot de eieren beginnen te stollen.

Haal de pan dan snel van het vuur. Het roerei (plantaardig of niet) moet tamelijk vloeibaar blijven en mag niet te gaar worden.

Lees verder…….