‘Brand bij kerncentrale Zaporizja na Russische aanval’

Kabinet: met burgemeesters gesproken over opvang duizenden asielzoekers

Het kabinet en de burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben vrijdagochtend gesproken over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarbij hebben ze het ook gehad over de optie om de 25 veiligheidsregio’s, waarvan de voorzitters verenigd zijn in het beraad, elk zeker tweeduizend opvangplekken beschikbaar te laten stellen. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

Volgens de woordvoerder kwam het voorstel om in iedere regio tweeduizend vluchtelingen op te vangen „ter sprake”, maar is erover nog geen besluit genomen. Bij het overleg van het Veiligheidsberaad was staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) aanwezig. Maandag praten het kabinet en het beraad verder; of dan een beslissing wordt genomen, kon de woordvoerder niet zeggen. „We verwachten forse aantallen Oekraïners in Nederland en we bespreken met iedereen hoe we die opgave kunnen oplossen”, aldus de woordvoerder. Momenteel zouden de veiligheidsregio’s en gemeenten „al volop bezig” om de opvang voor te bereiden.

Oekraïense vluchtelingen die door inwoners van het Zuid-Hollandse Waddinxveen
naar Nederland zijn gehaald, stappen uit een bus. Foto Marco de Swart/ANP

Rutte: Russische aanval op kerncentrale roekeloos en levensgevaarlijk

Premier Mark Rutte noemt de Russische aanval op de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja „roekeloos” en „levensgevaarlijk”. Dat schrijft hij vrijdag op Twitter. De „Russische agressie” in Oekraïne escaleert volgens Rutte zo nog verder. Rutte wijst erop dat de internationale gemeenschap „schouder aan schouder” moet blijven staan. „Eensgezindheid in onze reactie is van groot belang.”

Rotterdam vangt ‘op korte termijn’ zo’n 1.000 Oekraïense vluchtelingen op

Rotterdam gaat „op korte termijn” zo’n duizend Oekraïense vluchtelingen opvangen. Dat heeft de gemeente vrijdag in een verklaring bekendgemaakt. In de regio Rotterdam-Rijnmond worden in totaal genoeg opvangplekken ingericht om tweeduizend vluchtelingen op te vangen, aldus de gemeente. Er zijn reeds twee cruiseschepen gehuurd voor de „meest acute” opvang. Verdere opvangmogelijkheden worden „met spoed bekeken”.

Het Rijk heeft opvangplekken voor de eerste tweeduizend vluchtelingen geregeld. Zij worden opgevangen in tijdelijke opvanglocaties in onder andere Amsterdam, Ede, Den Haag, Zaanstad en Haarlem. Daarna kunnen zij dus ook terecht in Rotterdam. De afgelopen dagen meldden zich meer dan 3.600 mensen aan voor het burgerinitiatief Onderdak Oekraïne. Mensen kunnen via het initiatief Oekraïners op de vlucht voor de oorlog in huiselijke kring opvangen.


Lees ook dit artikel over de overbelaste Nederlandse asielopvang: ‘Het rijk zit de handen in het haar’

Stoltenberg veroordeelt Russische aanval op kerncentrale

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft de Russische aanval op de kerncentrale in het Oekraïense Zaporizja vrijdagochtend op een persconferentie in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel veroordeeld, dat melden internationale persbureaus. Volgens Stoltenberg toont de beschieting van de kerncentrale de „roekeloosheid” van deze oorlog aan. Hij roept de Russische president Poetin op zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne.

Stoltenberg vergadert later op vrijdag met alle ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO-lidstaten.

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg spreekt vrijdagochtend voorafgaand aan een vergadering met ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO-lidstaten op een persconferentie in Brussel. Foto Yves Herman/AP

Atoomagentschap wil overleggen met Rusland en Oekraïne over kerncentrales

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) heeft Rusland en Oekraïne opgeroepen om de tafel te gaan om de veiligheid van de Oekraïense kerncentrales tijdens de oorlog te bespreken. Tijdens een persconferentie vrijdag, ingelast naar aanleiding van de aanval op de Oekraïense Zaporizja-kerncentrale afgelopen nacht, zei directeur-generaal van het agentschap Rafael Mariano Grossi naar het Oekraïense Tsjernobyl te willen afreizen om daar met afgevaardigden van de twee landen te onderhandelen. „De logistiek van zo’n reis en mijn aanwezigheid ter plaatse zullen niet gemakkelijk gaan”, zei Grossi. „Maar ik ben klaar om te gaan.”

Volgens Grossi hebben Oekraïne en Rusland nog geen ontmoeting met het agentschap toegezegd, maar zijn de landen bereid het voorstel te overwegen. De directeur-generaal zou in Tsjernobyl afspraken willen maken over hoe de kerncentrales tijdens de oorlog veilig te houden zijn. „Deze situatie is ongeëvenaard”, aldus Grossi.

Bij de aanval zijn twee beveiligingsmedewerkers van de centrale gewond geraakt, zei Grossi. Momenteel zouden vijf van de zes kernreactoren uitgeschakeld zijn of op reservestand staan en zou de laatste reactor op 60 procent opereren.

De plaats die Grossi voorstelt om te onderhandelen, is er een van symbolisch en historisch belang: in 1986 vond daar een grote kernramp plaats. In de eerste dagen van de oorlog in Oekraïne ontstond er veel bezorgdheid over de gevechten rondom de voormalige kerncentrale, die vlak bij de Russische grens ligt en waar kernafval ligt opgeslagen. De Oekraïense autoriteiten maakten vorige week bekend dat het gebied rond de oude kerncentrale in handen van de Russische troepen was gekomen.

Directeur-generaal van het IAEA Grossi tijdens de persconferentie vrijdagochtend. Foto Joe Klamar/AFP

Zelensky roept Russen op de straat op te gaan tegen inname Zaporizja-kerncentrale

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Russen vrijdag opgeroepen de straat op te gaan om te demonstreren tegen de inname van de kerncentrale van Zaporizja door het Russische leger, zo meldt persbureau Reuters. „Russen, ik wil een beroep op jullie doen: Hoe kan dit? Nadat we samen hebben gevochten tegen de catastrofe van Tsjernobyl in 1986,” aldus Zelensky in de televisietoespraak. In 1986 vond in Tsjernobyl de grootste kernramp ooit plaats. Ook de centrale in Tsjernobyl is door de Russen veroverd.

Het is niet de eerste keer dat Zelensky zich direct tot de inwoners van Rusland richt. In verschillende televisietoespraken deed hij een beroep op Russen om zich uit te spreken tegen de oorlog. Nu vroeg hij mensen van zich te laten horen voor een aarde zonder radioactieve straling, omdat „straling niet weet waar de grenzen van jullie land zijn”. Eerder vandaag beschuldigde hij Moskou van „nucleaire terreur” vanwege de aanval op de centrale van Zaporizja.

Zelensky tijdens een persconferentie op donderdag. Foto Sergej Supinsky/AFP

‘Groot deel van gedoneerde Duitse luchtdoelraketten in slechte staat’

Een groot deel van de luchtdoelraketten die Duitsland levert aan Oekraïne, verkeert in slechte staat, melden Duitse media. Het gaat volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung om 2.500 van de 2.700 eerder deze week toegezegde Strela-luchtdoelraketten die in een bunker in de zuidwestelijke staat Baden-Württemberg worden bewaard. De luchtraketsystemen zouden oud zijn, jarenlang in beschimmelde kisten zijn bewaard en in sommige gevallen scheurtjes bevatten. Volgens weekblad Der Spiegel kan „een groot deel” van de Strela-raketten niet ingezet worden.

De raketten zouden vervaardigd zijn in de Sovjet-Unie en in 1989 in bezit zijn gekomen van de krijgsmacht van de communistische Duitse Democratische Republiek. Het Duitse ministerie van Defensie zou de systemen in 2012 hebben afgekeurd – naar eigen zeggen vanwege „schimmelvorming” in de kisten waarin ze bewaard werden en niet vanwege schade aan de systemen zelf. Hoewel de Strela-luchtdoelraketten oud zijn, werken ze vergelijkbaar met de Stinger-raketten van Amerikaanse makelij – van dat type luchtafweersysteem levert Duitsland er vijfhonderd aan Oekraïne.

Duitsland besteedde sinds Tweede Wereldoorlog traditioneel weinig geld aan zijn eigen krijgsmacht. Desalniettemin zette het afgelopen weekend een koerswijziging in, toen bondskanselier Olaf Scholz bekendmaakte dat het land 100 miljard euro gaat investeren in zijn eigen krijgsmacht en wapens zal leveren aan Oekraïne. Ook gaat het voortaan 2 procent van het bbp investeren in defensie.


Lees ook: Europa, lang kampioen soft power, wordt nu ook een hard power

Rusland bevestigt inname van kerncentrale Zaporizja, beschuldigt ‘Oekraïense saboteurs’

Het Russische ministerie van Defensie bevestigt dat het de kerncentrale van Zaporizja vrijdag heeft ingenomen. Dat meldt persbureau Interfax. Volgens het ministerie zijn er geen operationele problemen in de centrale. In de nacht van donderdag op vrijdag vielen Russische troepen de kerncentrale in het zuidoosten van Oekraïne aan, waarna er brand ontstond in een naastgelegen trainingscomplex.

Volgens het ministerie heeft het Russische leger het gebied rondom de kerncentrale al sinds 28 februari onder controle. Het beschuldigt „Oekraïense saboteurs” bij monde van woordvoerder Igor Konasjenkov van een „afschuwelijke provocatie”, die de aanleiding zou zijn geweest voor de aanval. Volgens hem werd een Russische patrouille aangevallen in de buurt van de centrale. Hij leverde hiervoor geen bewijs en NRC kon de bewering niet verifiëren.

Eerder vandaag lieten Oekraïense regionale autoriteiten al weten dat Russische troepen de kerncentrale van Zaporizja – de grootste op het Europese continent – hadden ingenomen. Om 10.30 uur houdt directeur-generaal van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) Rafael Mariano Grossi een persconferentie over de situatie bij de kerncentrale.

Update 10.28 uur: Dit bericht is aangevuld met de reactie van de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie.

In beeld: de Russische aanval bij kerncentrale Zaporizja

Volgens regionale autoriteiten hebben Russische troepen de kerncentrale bij de Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne, na een aanval ingenomen. Het is de grootste kerncentrale van Europa en ondanks bezorgde berichten werd er tot dusverre geen verhoogd stralingsniveau gemeten. Op onderstaande beelden is de Russische aanval in de nacht van donderdag op vrijdag te zien.

Doema neemt wet aan die gevangenisstraf voor oorlogsverslaggeving mogelijk maakt

Het Russische lagerhuis, de Doema, heeft vrijdagochtend een wet aangenomen die het mogelijk maakt om journalisten gevangenisstraffen op te leggen voor hun kritische oorlogsverslaggeving. Wie berichten verspreidt die volgens de Russische autoriteiten gekenmerkt kunnen worden als „nepnieuws” of „desinformatie” over de oorlog in Oekraïne of de Russische krijgsmacht, kan een boete van 1,5 miljoen roebel (12.600 euro) krijgen of een maximale gevangenisstraf van 15 jaar.

De wet is niet alleen van toepassing op journalisten, maar ook op andere Russen, zoals normale burgers, ambtenaren of activisten. Met de wet worden berichten die de Russische krijgsmacht „in diskrediet brengen” verboden, al is niet duidelijk wat daar precies onder zal vallen. Het publiekelijk aanmoedigen van sancties tegen Rusland kan ook bestraft worden, evenals het oproepen tot „ongeoorloofde openbare acties”. Het is niet duidelijk of daar het oproepen tot protest ook onder valt. De afgelopen weken gingen duizenden Russen in verschillende steden de straat op om te demonstreren tegen de Russische invasie in Oekraïne.

Eerder maakte de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor bekend dat media in het land enkel nog op basis van informatie van „officiële Russische bronnen”, zoals het Kremlin, mogen berichten. Daarnaast geldt er een verbod voor het gebruiken van termen als ‘oorlog’, ‘oorlogsverklaring’, ‘invasie’ en ‘aanval’ als het gaat om de Russische inval in Oekraïne. Moskou spreekt zelf van een „speciale operatie” in het buurland.


Lees ook: Verboden Russisch radiostation Echo van Moskou was van onschatbare waarde

De Russische vlag wappert bij de Doema in Moskou. Foto AFP

Google stopt met verkopen advertenties in Rusland, Airbnb ‘schort activiteiten op’, ook in Wit-Rusland

Google is gestopt met het verkopen van online advertenties in Rusland. Dat heeft het internetbedrijf donderdag bekendgemaakt. De ban geldt voor zoekopdrachten, YouTube en derde partijen waaraan Google advertenties verkoopt. De grootste verkoper van advertenties wereldwijd droeg „buitengewone omstandigheden” aan als reden voor het opschorten van de verkoop van advertenties in Rusland.

Eerder had Google staatsgesponsorde media al verboden gebruik te maken van advertenties op diens platformen. Donderdag riep de Russische mediawaakhond Roskomnadzor Google op te stoppen met het via YouTube-advertenties verspreiden van „valse politieke informatie” over ontwikkelingen in Oekraïne, zo meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Verhuurplatform Airbnb schort voorlopig alle activiteiten in Rusland én Wit-Rusland op. Dat heeft de topman van het bedrijf Brian Chesky vrijdag op Twitter bekendgemaakt. Nadere details gaf Chesky, die de Oekraïense vlag achter zijn naam had geplaatst, niet.

Oekraïne: Russische troepen hebben kerncentrale van Zaporizja overgenomen

Russische troepen hebben de kerncentrale van Zaporizja vrijdagochtend overgenomen. Dat hebben regionale autoriteiten vrijdagochtend bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. Deze informatie is voor NRC niet te verifiëren. De Russische krijgsmacht heeft nog niet laten weten of het de kerncentrale inderdaad heeft overgenomen.

Afgelopen nacht werd de kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne, door Russische troepen aangevallen, waarna er een brand ontstond. Volgens de Oekraïense autoriteiten is de brand inmiddels geblust en zijn de stralingsniveaus niet verhoogd. De directeur-generaal van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie Rafael Mariano Grossi houdt later op vrijdag een persconferentie over de centrale.

Agentschap voor Atoomenergie schakelt noodteam in om kerncentrale in de gaten te houden

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) heeft een team voor noodsituaties ingeschakeld om de kerncentrale van Zaporizja in de gaten te houden. Dat heeft het agentschap vrijdagochtend bekendgemaakt. Afgelopen nacht brak na een Russische aanval brand uit bij de kerncentrale, de grootste van Europa, die na een aantal uur geblust kon worden. Het IAEA stelt vrijdagochtend dat volgens de Oekraïense autoriteiten geen „essentiële” apparatuur is aangetast en dat de stralingsniveaus niet zijn veranderd.

De IAEA schakelt zijn zogeheten Incidenten- en Noodcentrum in, zo maakte directeur-generaal Rafael Mariano Grossi bekend. Die afdeling moet ervoor zorgen dat het agentschap „tijdig, passend en efficiënt” actie kan ondernemen als er een radiologisch ongeluk of een aanval plaatsvindt met mogelijke „gevolgen voor de gezondheid of het milieu”. Of er daadwerkelijk medewerkers van het agentschap richting de Oekraïense kerncentrale gaan, is niet duidelijk. Grossi heeft aangekondigd om 10.30 uur een persconferentie te houden over de situatie rond de kerncentrale van Zaporizja.

Eerder in de nacht maakte ook de minister van Energie van de Verenigde Staten Jennifer Granholm bekend dat het land een ‘nucleair noodteam’ in stelling heeft gebracht dat de situatie rond de centrale in de gaten houdt. Op welke manier dat gebeurt, is niet bekendgemaakt. Volgens de minister is de situatie rond de reactoren nu veilig.

Rusland beperkt toegang tot Russischtalige BBC, Radio Liberty en Meduza

De Russische mediawaakhond Roskomnadzor heeft „de toegang beperkt” tot de Russischtalige BBC, Radio Liberty en Meduza. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, zo schrijft persbureau Reuters. De media zijn niet langer toegankelijk op de meeste Russische mobiele netwerken. Ook Deutsche Welle en Facebook waren vrijdag moeilijk bereikbaar, constateert NetBlocks, een organisatie die internetblokkades monitort.

Donderdag had Maria Zacharova, woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, al gezegd dat de Britse zender BBC de politieke situatie in Rusland „ondermijnt”. Radio Liberty (ook wel bekend als Radio Free Europe) wordt deels door de Verenigde Staten gefinancierd en heeft hoofdkantoren in Washington en Praag; Meduza is een Russisch- en Engelstalig medium dat in Letland gevestigd is. Meduza roept lezers in reactie op het nieuwste besluit op om de app te downloaden, omdat die nog wel beschikbaar zou zijn. Ook via een buitenlandse VPN of via Telegram kunnen de media toch hun lezers en luisteraars bereiken.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne werd de beperkte persvrijheid in Rusland verder aan banden gelegd. De overheid haalde verschillende media uit de lucht, die soms noodgedwongen hun heil zochten op YouTube, zoals de televisiezender Dozjd.

‘Lopende operatie’
Ook tikte de Russische mediawaakhond verschillende media op de vingers voor het verspreiden van „desinformatie”, vanwege het gebruik van het woord „oorlog”. Volgens de Russische overheid moet aan de invasie gerefereerd worden als „lopende operatie”. Bij verkeerd woordgebruik of het gebruik van bronnen die door de Russische overheid niet zijn goedgekeurd riskeren media een boete die op kan lopen tot 5 miljoen roebel (omgerekend 53.000 euro).

Eerder besloot ook de Europese Commissie om de Russische staatsmedia Sputnik en RT (voorheen Russia Today) te verbannen, omdat het de zenders ziet als Russische staatspropaganda.


Lees ook: Verbanning RT uit EU moet ‘heel uitzonderlijke maatregel’ blijven

Hoofdpunten: brand bij kerncentrale na Russische aanval geblust, hevige kritiek op Moskou

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van donderdagavond en de nacht van donderdag op vrijdag:

  • Een brand bij de kerncentrale van Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne, die uitbrak na een Russische aanval, is vrijdagochtend vroeg geblust. Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn er geen slachtoffers gevallen en is de nucleaire veiligheid onder controle. President Volodymyr Zelensky heeft Moskou in reactie op de aanval beschuldigd van „nucleaire terreur”. Ook andere wereldleiders hebben de aanval scherp veroordeeld. De Britse premier Johnson wil dat de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeenkomt.
  • Eerder zijn Oekraïne en Rusland het tijdens het tweede vredesoverleg eens geworden over het opzetten van humanitaire doorgangen, zodat burgers veilig kunnen vluchten uit gebieden waar gevochten wordt. Onderhandelingen over een diplomatieke oplossing voor de oorlog in Oekraïne leverden nog geen resultaat op. Dat bleek na afloop van de besprekingen, die plaatsvonden aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Wel komt er een derde overleg tussen de twee landen.
  • De Amerikaanse en Russische ministeries van Defensie zouden een „directe communicatielijn” hebben gecreëerd om „miscalculatie, militaire incidenten en escalatie” in en rondom Oekraïne te voorkomen. De communicatielijn zou op 1 maart zijn opgezet, enkele dagen nadat de Russische president Vladimir Poetin aankondigde de legeronderdelen die Russische kernwapens beheren in hogere staat van paraatheid te brengen.
  • Premier Mark Rutte heeft zich in een videoboodschap gericht tot de Oekraïense bevolking. In de video, opgenomen op verzoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, zegt Rutte dat de dapperheid van de Oekraïners bewonderd wordt. Ook belooft hij dat er wapens, geneesmiddelen en voedsel geleverd zullen blijven worden. „Wij zijn familie in Europa”, aldus de premier.

Oekraïense nooddienst: brand bij kerncentrale geblust

De brand bij de kerncentrale van Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne is geblust. Dat heeft de Oekraïense nationale nooddienst vrijdagochtend verklaard, meldt Reuters.

„Om 6.20 uur (5.20 uur Nederlandse tijd) is de brand in het trainingsgebouw van Zaporizja in Energodar geblust”, aldus de nooddienst in een verklaring op Facebook. „Er zijn geen slachtoffers.”

Johnson wil spoedzitting Veiligheidsraad na aanval op kerncentrale

De Britse premier Boris Johnson wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeenkomt naar aanleiding van de Russische aanval op de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja, die daar brand heeft veroorzaakt. Dat heeft Downing Street verklaard, meldt AP.

Johnson meent dat de „roekeloze acties” van de Russische president Vladimir Poetin „een directe bedreiging kunnen vormen voor heel Europa”, zei hij in een verklaring na een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in de vroege uren van vrijdag.

Johnson zal „in de komende uren” een spoedzitting van de Veiligheidsraad aanvragen, aldus een woordvoerder. Hij en Zelensky zijn het erover eens dat een staakt-het-vuren essentieel is.

Ook de Canadese premier Justin Trudeau heeft de „gruwelijke” Russische aanval veroordeeld na een gesprek met Zelensky. „Deze onaanvaardbare aanvallen door Rusland moeten onmiddellijk ophouden”, schreef hij op Twitter.

Zelensky beschuldigt Moskou van ‘nucleaire terreur’ na aanval op kerncentrale

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Moskou vrijdag beschuldigd van „nucleaire terreur” naar aanleiding van de aanval op de kerncentrale van Zaporizja in het zuidoosten van het land. Dat heeft hij gezegd in een videoboodschap, meldt AFP.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt donderdagnacht in een videoboodschap over de brand bij de kerncentrale van Zaporizja. Foto Reuters

„We waarschuwen iedereen dat geen enkel ander land behalve Rusland ooit kerncentrales heeft beschoten”, aldus Zelensky. „Dit is de eerste keer in onze geschiedenis, de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid. Deze terroristische staat neemt nu zijn toevlucht tot nucleaire terreur.”

Zelensky wees erop dat Oekraïne vijftien kerncentrales heeft. „Als er een explosie is, is dat het einde van alles. Het einde van Europa, de evacuatie van Europa. Alleen een onmiddellijke Europese actie kan de Russische troepen stoppen.”

Zelensky sprak in de nacht van donderdag op vrijdag met de Amerikaanse president Joe Biden over de brand bij de kerncentrale van Zaporizja. Dat heeft het Witte Huis bevestigd. Biden riep Rusland op „militaire activiteiten in het gebied te staken en brandweerlieden en medewerkers van hulpdiensten toe te laten op de locatie”, aldus een verklaring.

Volgens de Oekraïense autoriteiten is de nucleaire veiligheid bij de kerncentrale vooralsnog „gegarandeerd”. Stralingsniveaus zijn onveranderd rond de centrale, meldt het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) na contact met de Oekraïense nucleaire toezichthouder. In een tweet stelt het IAEA dat de brand geen „essentiële” apparatuur heeft getroffen.

Brand bij kerncentrale Zaporizja na Russische aanval

Bij de kerncentrale van Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne woedt een brand na een Russische aanval. Dat heeft een woordvoerder van de kerncentrale, de grootste van Europa, in de nacht van donderdag op vrijdag bevestigd, meldt AFP.

Volgens de noodhulpdienst van de Oekraïense overheid is de brand uitgebroken bij een trainingsgebouw buiten de veiligheidsperimeter van de kerncentrale, liet de dienst vrijdagochtend weten. De directeur van de kerncentrale heeft tegen televisiezender Ukraine 24 gezegd dat stralingsveiligheid onder controle is, meldt Reuters.

„Na een bombardement door Russische militairen op de kerncentrale van Zaporizja, is er brand uitgebroken”, zei woordvoerder Andri Toez eerder op het Telegram-kanaal van de centrale.„Brandweerlieden kunnen de plaats van de brand niet bereiken om te blussen, ze worden van nabij beschoten”, vervolgde hij in een andere video. „De eerste energie-eenheid is al getroffen. Stop hiermee!”

Volgens de burgemeester van de nabijgelegen plaats Energodar vinden er hevige gevechten plaats tussen Oekraïense en Russische militairen, meldt Reuters. De burgemeester, Dmytro Orlov, zei in een bericht op zijn Telegram-kanaal dat er slachtoffers zijn gevallen, maar hij gaf geen nadere details.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba heeft dringend opgeroepen om beschietingen rond de kerncentrale onmiddellijk te staken en brandweerlieden het vuur te laten blussen. „Als dit ontploft, zal het tien maal erger zijn dan Tsjernobyl”, schreef hij op Twitter, verwijzend naar de ramp bij die kerncentrale in 1986.

De kerncentrale bestaat uit zes reactoren en is verantwoordelijk voor meer dan een vijfde van de elektriciteitsvoorziening van Oekraïne. Eerder meldden de Oekraïense autoriteiten dat Russische troepen de plaats waren binnengereden met tanks en pogingen deden om de kerncentrale in handen te krijgen. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) heeft zorgen uitgesproken over de gevechten in de buurt van de kerncentrale.

De Oekraïense kerncentrale Zaporizja vrijdag tijdens beschietingen, gezien op een beeld van een beveiligingscamera. Foto Zaporizhzhya NPP via YouTube / Reuters

Lees verder…….