Rabobank steekt kwart miljard extra in aanpak witwassen

Fraudebestrijding Na een tik op de vingers van De Nederlandsche Bank trekt Rabobank 249 miljoen euro extra uit voor witwascontroles. De directie verwacht nog een straf van de toezichthouder.

Het kantoor in Zeist waar Rabobank haar witwasonderzoek concentreert.
Het kantoor in Zeist waar Rabobank haar witwasonderzoek concentreert.

Foto Jasper Juinen/Bloomberg

ING en ABN Amro gingen voor, en nu ontkomt ook de Rabobank niet aan nieuwe investeringen in fraudebestrijding. Na een dwingende aanwijzing van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) steekt de Utrechtse bank nog eens 249 miljoen euro in witwascontroles.


Lees hier over de schikking die ABN Amro trof met het OM: Sorry, zegt de bank, na jaren van falend witwasbeleid

Het kwart miljard komt boven op de 449 miljoen euro die Rabobank vorig jaar al uittrok voor haar Know Your Customer-programma (KYC). In het kader daarvan leren medewerkers onder meer fraudesignalen beter en eerder herkennen. Zo kunnen ze witwassen via rekeningen van de bank tegengaan. Ook zijn ze hierdoor beter in staat klanten met een crimineel motief te weren.

Van Rabobank is al langer bekend dat ze niet voldoet aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Rabobank heeft de controles die daarvoor nodig zijn nog niet op orde, constateerde DNB eerder. Vorig jaar december gaf de toezichthouder daarom een dwingende aanwijzing dat de Rabobank de achterstanden in het monitoren van onder meer verdachte transacties moet wegwerken. Een maand eerder al ondernam DNB stappen die mogelijk kunnen leiden tot een boete wegens overtreding van de witwaswet.

De uitkomst hiervan kan ook zijn dat de centrale bank bij het Openbaar Ministerie aanklopt om strafvervolging in te zetten. Dat gebeurde eerder bij ING en ABN Amro, en het mondde uit in forse schikkingen.

Rabobank-topman Wiebe Draijer zei donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers rekening te houden met gevolgen. „Maar in welke vorm, dat weten we echt nog niet nu.”

De Rabobank heeft sinds 2016 al 1,6 miljard euro uitgegeven aan haar KYC-programma. Ruim 2.800 medewerkers zijn in die vijf jaar aan de slag gegaan met witwasbestrijding. Volgens de bank is dat nog niet genoeg. Om DNB te tonen dat het haar menens is, maakt de Rabobank een positie in de groepsdirectie vrij voor een bestuurder die zich specifiek gaat bezighouden met witwassen en verwante wet- en regelgeving.

De extra reservering voor witwascontroles was niet de enige voorziening die Rabobank donderdag bekendmaakte. Ze zet ook 333 miljoen euro apart om klanten te compenseren die jarenlang te veel rente hebben betaald. Deze klanten hadden een variabel rentetarief dat niet met de dalende marktrente mee bewoog. Daardoor hebben ze soms jarenlang te veel rente betaald.

Het negatieve effect van de beide voorzieningen op de resultaten over 2021 valt voor een belangrijk deel weg tegen voorzieningen die vrijvallen doordat wanbetaling als gevolg van de coronacrisis lijkt mee te vallen. Eerder zette de bank daarvoor bijna 2 miljard euro opzij. Donderdag maakte Rabobank bekend dat 474 miljoen euro uit de stroppenpot vloeit.

Hoewel een voorspelde hausse aan faillissementen als gevolg van de coronabeperkingen vooralsnog is uitgebleven, waarschuwde financieel topman Bas Brouwers ervoor dat het gevaar nog niet in elke sector is geweken. Met name in de horeca, in de evenementenbranche en in de vastgoedverhuur verwacht hij nog een „na-ijleffect”.

Brouwers: „Hoe gaat hun bedrijfsmodel eruitzien als je in de toekomst misschien moet leven met negen maanden open en drie maanden lockdown? Er zal een percentage zijn, en dat is wel de harde werkelijkheid, dat het niet gaat overleven.”

Onder de streep bleef er voor de Rabobank vorig jaar een winst over van 3,7 miljard euro, fors meer dan de 1,1 miljard uit het eerste pandemiejaar, 2020. Met name de economische groei, die in Nederland hoger uitviel dan verwacht, zorgde voor de flinke plus.

Lees verder…….